Am oscilat între tarta asta rustică și un tart tatin atunci când m-am trezit că am prea multe pere în casă.
Am ales să fie rețeta de aici pentru că mi s-a părut mai plină de culori de toamnă și, trebuie să recunosc, și un pic mai simplu de făcut decât un tart tatin.
O tartă rustică nu te obligă să ai tavă specială și te lasă să te joci cu mai multe ingrediente. Totuși, nici în ea nu am renunțat la caramel. Așa că rezultatul s-a concretizat într-un aluat fraged în care am pus și puțină nucșoară, umplut cu felii de pere, coacăze roșii și miez de nucă, toate stropite cu un sos de caramel.
E atât de simplu de făcut. 🖤
Tartă rustică cu pere, caramel și coacăze
Ingrediente:
Aluat
- 300g făină
- 30g zahăr
- ¼ linguriță nucșoară
- 150g unt
- 40ml apă rece
Umplutură
- 3 pere Conference (soiul ăsta mi s-a părut cel mai bun pentru că are fructe ferme, care se pot felia ușor și rămân frumoase și după copt)
- 40g nuci
- 50g coacăze roșii
- 100g zahăr
- 40ml apă
- ¼ linguriță scorțișoară
- 60ml smântână lichidă pentru frișcă
- 30g unt
Pentru copt: 1 albuș + 1 linguriță zahăr tos
Mod de preparare:
Pregătește mai întâi un sos caramel. E nevoie ca acesta să se răcorească înainte să îl pui peste fructe.
Pune 100g zahăr și 40ml apă într-o crăticioară cu fund dublu. Pune pe foc mediu și așteaptă până când zahărul se topește și se caramelizează. Lasă-l să ajungă la culoarea chihlimbarului. Ia crăticioara de pe foc și pune imediat în caramel smântâna lichidă, untul și scorțișoara. Amestecă bine, dar ai grijă pentru că reacția din vas va fi violentă. Amestecul de caramel și smântână se va umfla și va bolborosi. Pune înapoi pe foc crăticioara și amestecă în ea până când caramelul se dizolvă în lichid. Lasă sosul de caramel deoparte.
Pregătește aluatul. Amestecă făina cu zahărul și pudra de nucșoară. Adaugă untul rece, tăiat cubulețe, și începe să frămânți cu degetele până când fărâmițezi tot untul în făină și amestecul are aspect nisipos. Adaugă apa rece și începe să o încorporezi în făină până când aluatul prinde contur. Scoate-l pe blatul presărat cu făină și frământă-l de câteva ori, până când totul se prinde la un loc. Aluatul trebuie să fie neted și doar ușor lipicios.
***Îl poți face și cu un mixer static. Pune făina, zahărul, nucșoara și untul în bolul mixerului și cu paleta de aluat amestecă până când untul se fărâmițează în făină. Apoi adaugă apa și mixează până când se formează aluatul.
Poți pune aluatul la rece timp de 10 minute sau îl poți întinde imediat. Depinde cât de multă dexteritate ai să lucrezi cu un aluat care nu e foarte rece și se va lipi mai ușor de masă dacă nu îl rotești constant în timp ce îl întinzi cu sucitorul.
Întinde aluatul într-o foaie rotundă cu diametrul de aproximativ 30-33cm. Taie marginile neregulate pentru a lăsa un disc frumos.
Pune discul de aluat într-o tavă de copt întinsă, pe care ai așezat înainte o hârtie de copt.
Lasă tava deoparte și ocupă-te de fructe.
Spală și taie perele în jumătate, pe lungime. Cu ajutorul unui tăietor pentru pepene în formă de cupă scobește miezul cu semințe de la fiecare jumătate de pară în parte.
Apoi feliază perele în felii subțiri, pe lungime, astfel încât dacă le desfaci, să formeze un evantai.
Așează evantaiele din felii de pere pe suprafața discului de aluat întins și pus în tavă. Lasă 3cm liberi de jur împrejurul discului de aluat. Peste feliile de pere presară nucile mărunțite sau rupte în bucăți. Apoi picură jumătate din sosul de caramel, cât mai uniform deasupra fructelor. Presară și boabele de coacăze roșii cât mai uniform pe toată suprafața.
Adună marginile de aluat peste umplutură și unge această bordură cu albuș bătut.
Presară puțin zahăr tos pe suprafața tartei.
Coace tarta în cuptorul preîncălzit la 200C, timp de 25-30 de minute. Eu am folosit funcția convecție, căldură sus și jos și am pus tava la mijlocul cuptorului.
Tarta e gata când marginea de aluat s-a rumenit ușor, iar fructele sunt și ele înmuiate de la căldură.
Lasă tarta să se răcorească înainte să o feliezi. Pe fiecare felie picură din sosul de caramel rămas.
Îți las aici și un video în care să vezi cum am așezat fructele în tartă și cum arăta înainte de coacere.