Legume de sezon puse toate într-o tartă, cu asta am pornit în cap atunci când am gândit tarta ratatouille. Imaginează-ți mirosul de vânătă coaptă, dovlecel înmuiat de căldură și roșii amestecate cu tarhon și busuioc, puse toate împreună. Cam așa se simte tarta asta. E amestecul inspirat de originalul ratatouille franțuzesc, dar adaptat pentru a-i da spiralele astea frumos colorate. I-am păstrat aproape toate ingredientele principale: vânătă, dovlecel, zucchini, ceapă, chiar și roșiile sunt ascunse într-un sos delicios pus la baza tartei pentru a-i da savoare. Dar am adăugat morcov pentru culoare, iar la final mi-a plăcut și textura pe care și-a păstrat-o.
Dacă îți plac legumele, tarta asta e exact ce îți trebuie și e printre puținele care sunt mai bune reci, de la frigider, ceea ce o face răcoritoare într-o zi de vară.
Iar dacă nu ai chef să coci o tartă de la zero, încearcă-i măcar umplutura de legume, puse într-un vas ceramic cu sosul de roșii și amestecul de ou și smântână. Și tot vei avea pe masă ceva delicios cu care să te lauzi.
Tartă ratatouille – Tartă cu legume de vară
Ingrediente
Aluat
- 250g făină
- 150g unt
- 1 ou
- 1 lingură lapte
- sare
- ½ linguriță cimbru uscat
Umplutură
- 150ml suc de roșii
- 1 ceapa roșie mică
- 1 cățel de usturoi
- 1 crenguță de tarhon
- 1 vânătă medie
- 1 dovlecel
- 1 zucchini
- 1-2 morcovi
- 200ml smântână pentru gătit (32% grăsime)
- 2 ouă
- 150g telemea de vacă sărată
- sare
- piper
- 1 linguriță busuioc uscat
Mod de preparare:
Pentru aluat pune făina, un praf de sare, cimbrul uscat și untul rece (tăiat în cubulețe) în bolul unui mixer. Mixează cu paleta pentru aluat până când untul se fărâmițează în făină și amestecul are un aspect nisipos. Adaugă laptele și oul și mixează până când se formează un aluat. Adună-l pe tot într-o bilă și frământă-l cu podul palmei de 3-4 ori pe blatul presărat cu făină.
Îl poți pune la rece timp de o jumătate de oră învelit în folie alimentară de plastic sau îl poți întinde imediat.
Întinde aluatul într-o foaie groasă de 4-5 mm cu diametrul mai mare decât cel al tăvii pentru tartă.
***Eu am folosit o tavă cu pereți detașabili, cu diametrul 23cm și înălțimea 5cm.
Pune foaia de aluat în tavă și presează bine pe baza și pereții tăvii. Înțeapă din loc în loc cu o furculiță și taie marginile în exces. Pune tava la rece, în congelator, cât timp preîncălzești cuptorul.
Coace aluatul de tartă în orb, la 180C timp de 15-20 minute. Îndepărtează greutățile și mai coace alte 5 minute.
Despre cum se coace o coajă de tartă în orb am scris AICI.
Lasă deoparte cât timp pregătești umplutura.
Pentru sosul cu roșii, amestecă sucul de roșii, ceapa și usturoiul tocate mărunt și frunzele de tarhon. Lasă bolul deoparte.
Pentru amestecul de ou și smântână, bate ouăle cu un tel cât să le omogenizezi. Condimentează cu sare, piper și busuioc uscat. Amestecă bine și adaugă smântâna lichidă. Bate cu telul ca să o încorporezi în ouă. Lasă tot amestecul deoparte.
Pregătește legumele
Vânăta, dovlecelul și zucchini feliază-le în felii rotunde pe un feliator de legume sau răzătoare mandolină.
Curăță morcovii de coajă și feliază-i și pe ei în același fel.
Dacă nu ai o mandolină sau feliator, poți să le tai cu un cuțit foarte bine ascuțit în felii cât mai subțiri.
Ia drept model de înălțime una dintre feliile rotunde de morcov. Taie o parte din feliile de dovlecel și zucchini astfel încât să aibă și ele aceeași înălțime. Pentru feliile de vânătă va fi suficient să le tai în jumătate.
ASAMBLARE
Acum că ai pregătite toate legumele poți începe să asamblezi tarta, în coaja de tartă precoaptă înainte în orb.
Toarnă și întinde pe baza cojii de tartă sosul cu roșii pregătit mai devreme. Presară deasupra lui, pe toată suprafață, telemeaua rasă fin pe răzătoare.
Începe să așezi straturile de legume. Eu am început din margine spre interior cu un strat de zucchini, apoi unul de felii de vinete, unul de morcovi, unul de dovlecel și am continuat. Așează feliile de legume una câte una, suprapunând următoarea felie peste cea așezată înainte. Ai grijă să păstrezi feliile de legume la aceeași înălțime pentru a se vedea frumos la final. În total vor intra în jur de 12 straturi de legume.
După ce le-ai așezat toarnă deasupra lor, cu un polonic, amestecul cu ou și smântână pregătit mai devreme. Toarnă încet, astfel încât să te asiguri că lichidul intră printre straturile de legume.
Coace tarta la 180C timp de 40-45 de minte până când legumele sunt rumenite și coapte.
Lasă tarta ratatouille să se răcească bine înainte să o feliezi. Sfatul meu ar fi să aștepți până a doua zi. Tarta asta intră în categoria celor care sunt și mai bune după ce stau o noapte la frigider. 🙂