Cu cireșe aș face la infinit plăcintă americană și clafoutis. Prima pentru că îmi place umplutura aproape ca o dulceață, iar pe a doua pentru simplitatea ei. Dar în fiecare sezon caut să încerc și rețete noi, dincolo de castroanele cu cireșe pe care le mănânc așa, simple.
Pentru rețeta asta mi-am dorit gust de ciocolată, pe care l-am ascuns în blatul fraged cu cacao, cireșe proaspete, dar și sosul preferat din plăcinta americană și o cremă care să le unească pe cele două, în care am pus și puțină mentă.
Rezultatul e o tartă care să te bucure și călduță, dar și rece, și care cred că ar fi fost și mai bună cu puțină înghețată de vanilie alături.
Tartă frangipane cu cireșe
Ingrediente (pentru o tavă 20cm):
Aluat
- 130g făină
- 25g cacao
- 35g zahăr tos
- un praf de sare
- 40ml ulei
- 70g unt
- 3-5 linguri apă rece
Cremă frangipane
- 60g unt (82% grăsime) moale, lăsat să se înmoaie la temperatura camerei pentru cel puțin 45 de minute.
- 60g zahăr pudră
- 60g făină de migdale ( sau migdale blanșate măcinate fin)
- 1 ou
- 15g făină
- 1 linguriță frunze de mentă tocate mărunt
Umplutura cu cireșe
- 450g cireșe (cântărite după ce au fost curățate de sâmburi)
- 65ml apă
- 40g zahăr
- 1 lingură amidon
- 20ml zeamă de lămâie
Mod de preparare:
Pentru aluat pune făina, cacaua, zahărul și un praf de sare într-un bol încăpător. Amestecă bine cu o lingură. Adaugă uleiul și untul rece tăiat cubulețe. Începe să frămânți cu degetele până când untul se fărâmițează în ingredientele uscate și ajunge să se rupă în bucățele mici. Adaugă treptat apa rece și frământă în continuare cu degetele până când aluatul începe să se adune la un loc. Strânge-l pe tot cât mai compact și formează din el o bilă de aluat. Învelește în folie alimentară de plastic, aplatizează-l puțin și pune la rece pentru cel puțin 30 de minute.
Între timp, pregătește amestecul de cireșe.
Pune jumătate din cantitatea de cireșe curățate de sâmburi într-o crăticioară. Adaugă apa, zeama de lămâie, zahărul și amidonul. Amestecă bine și pune crăticioara pe foc mediu. Lasă pe foc până când lichidul din crăticioară se îngroașă ca un sos, iar cireșele s-au înmuiat puțin.
Lasă deoparte până când vei folosi umplutura.
Pregătește și crema frangipane. Dacă untul s-a înmuiat suficient de mult, vei putea face crema asta cu ajutorul unei linguri de lemn sau spatule.
Pune untul moale și zahărul pudră într-un bol. Amestecă bine cu o lingură de lemn până când omogenizezi. Adaugă făina de migdale și încoroprează-o în amestec. Adaugă apoi oul întreg și încorporează-l și pe el. La final adaugă și amestecă făina și menta tocată. Lasă crema frangipane deoparte.
ASAMBLARE SI COACERE
Scoate aluatul din frigider și întinde-l într-o foaie suficient de mare încât să acopere și baza, și pereții tăvii de tartă. Așează aluatul în tavă și presează bine ca să se așeze pe baza tăvii și pe laterale. Taie marginile în exces. Înțeapă baza aluatului din loc în loc cu o furculiță.
Toarnă în tavă crema frangipane și nivelează-o cu ajutorul unei linguri.
Peste ea toarnă cireșele cu sos pregătite mai devreme.
Apoi, deasupra lor, din loc în loc așează cireșele rămase.
Coace tarta la 180C (fără ventilație, căldură sus și jos) timp de 35-40 de minute sau până când crema frangipane nu mai este lichidă.
Lasă tarta să se răcorească înainte să o tai felii. Mie îmi place și mai mult a doua zi, după ce a stat o noapte la frigider.