Sunt într-o căutare continuă a tartei perfecte pe care să o pot face indiferent de sezon, care să arate la fel de sofisticată ca un tort și care să fie și într-un echilibru perfect între componentele din interiorul ei. Nu e aproape niciodată ușor să mă hotărăsc ce rețetă voi face în momentul în care îmi fac planul, fiindcă am mereu o mulțime de idei. Spre exemplu, tarta asta a așteptat aproape patru luni de când am văzut-o în capul meu și până când am pus-o și pe farfurie. Ce-i drept, eu am și așteptat momentul căpșunilor din an. Însă, cu excepția decorului cu felii de căpșună proaspătă, restul ingredientelor le găsești în orice sezon. Iar fructele din frangipane sau din spuma de căpșuni pot fi și din congelator. Practic, dacă vrei, îți poți face tarta asta și în miezul iernii, dar cea mai frumoasă variantă e în sezonul fructelor de pădure.
Tartă frangipane cu căpșuni și mascarpone
Ingrediente pentru o tartă 16cm / 4-6 porții
Aluat pâte sucrée
- 125g făină
- 50g zahăr pudră
- 50g unt
- 1 ou
Frangipane cu zmeură
- 65g unt moale
- 65g făină de migdale
- 65g zahăr pudră
- coaja de la ½ portocală
- 1 ou
- 15g făină
- 50g zmeură (proaspătă sau congelată)
Spumă de căpșuni cu iaurt
- 100g căpșuni (proaspete sau congelate)
- 30g zahăr
- 2-3 linguri zeamă de lămâie
- 100ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
- 50g iaurt grecesc
- 5g gelatină
Cremă mascarpone cu portocală
- 150g mascarpone
- 75g smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
- 40g zahăr pudră
- 1 linguriță coajă de portocală
Decor:
- felii de căpșuni
- frunze de mentă
- bomboane decor
- bezele
- flori
Mod de preparare:
Începi cu aluatul. Cerne 125g făină şi 50g zahăr pudră, iar în mijlocul lor formezi o gaură în care aşezi 50g unt nu prea moale (lăsat 20-30 minute la temperatura camerei), tăiat cubuleţe şi un praf de sare. Frămânţi cu degetele până când amestecul devine granulos şi adaugi oul. Pentru început aluatul va fi extrem de lipicios, dar cu puţină răbdare îl poţi desprinde încet-încet de pe mâini.
Îl aduni într-o bilă, îl înveleşti în folie de plastic şi îl pui la frigider cel puțin 2 ore sau mai bine peste noapte.
Până să te ocupi de copt tarta poți pregăti spuma de căpșuni cu iaurt care are nevoie să stea și ea la congelator ceva timp. Eu am rămas cu spumă de căpșuni de la rețeta de AICI, dar poți pregăti o porție întreagă , iar ce rămâne va fi perfectă lângă altă înghețată pe care o ai prin casă sau ca desert separat.
Pentru spuma de căpșuni, pune gelatina la hidratat în apă rece.
Căpșunile spălate se pun într-o crăticioară cu zahărul și zeama de lămâie. Lasă-le pe foc până când zahărul se topește și căpșunile pot fi zdrobite ușor. Ia oala de pe foc și pasează amestecul cu un blender. Vei obține un piure dulce de căpșuni care e încă fierbinte. Pune în el gelatina scursă și stoarsă bine și amestecă pentru omogenizare. Lasă piureul să se răcorească.
Încorporează în el frișca bătută tare și apoi iaurtul grecesc.
Toarnă spuma într-o matriță cu semisfere mici de silicon și pune la rece, în congelator, timp de câteva ore. Ai nevoie ca spuma să fie perfect întărită ca să o poți scote din forma de silicon.
Continuă cu tarta.
Întinde aluatul răcit într-o foaie de 3-4mm și așează-l într-o tavă/ inel de tartă cu diametrul 16cm. Pune din nou la rece, pentru o jumătate de oră. Și între timp, pregătește frangipane.
Amestecă untul cu făina de migdale și zahărul pudră cu un mixer, la viteză medie. Când arată ca o cremă adaugă oul, coaja de portocală și făina și încorporează-le.
Toarnă această cremă în coaja de tartă pe care ai pus-o mai devreme la frigider. Din loc în loc înfige zmeura și pune totul la copt, la 180C, timp de 25-30 de minute până când se rumenește pe margini și crema e închegată.
Scoate tarta din cuptor, lasa-o să se răcească de tot și abia apoi o poți decora.
Trebuie să pregătești și crema mascarpone. Mixează brânza mascarpone cu zahărul pudră și coaja de portocală până când se omogenizează. Apoi, încorporează frișca bătută tare.
La suprafața tartei pune din loc în loc câteva semisfere de spumă de căpșuni cu iaurt, apoi acoperă suprafața rămasă liberă cu flori din cremă mascarpone poșate cu un dui stelat. Decorează cu bezele, felii de căpșuni proaspete, bomboane de decor argintii, flori și frunze de mentă.