De data asta o să te rog să mergi pe mâna mea. Fiindcă la prima vedere combinația asta de ingrediente pare un pic forțată. Nu te-ai gândi să pui muștar lângă morcovi și nici coriandru lângă praz. Eu, cel puțin, nu m-am gândit din prima la alăturarea asta. Dar rezultatul m-a surprins pe cât de bun a fost. Coriandrul și muștarul se simt subtil, panglicile de morcov pun un pic de culoare, iar iuțeala prazului se ascunde exact cât trebuie sub amestecul de ou și smântână.
Nici nu mai știu când mi-a rămas în cap ideea asta de tartă. Îmi aduc aminte că am găsit la un moment dat o descriere scurtă găsită pe internet și cum mi-am notat atunci în caietul meu de idei doar: morcov+praz+muștar. Și am avut răbdare. Să coc în mintea mea o combinație și niște culori potrivite pentru tarta asta. Nu m-am lăsat până când nu am găsit morcovii violet și galbeni, care m-au așteptat în frigider săptămâni bune ca să pun eu cap la cap rețeta. E minunată și e simplă. Iar pe mine m-a dus mai ușor spre toamnă.
Tartă de toamnă cu morcov, praz și muștar
Ingrediente (pentru 2 tarte 20cm/ 1 tartă mare 24 cm)
Aluat
- 250g făină
- un praf de sare
- ½ linguriță boabe de coriandru, zdrobite în mojar
- 150g unt rece, tăiat cubulețe
- 1 ou
- 1 lingură lapte rece
Umplutură
- 3 morcovi în culori diferite (portocalii, galben, mov) – aprox 200g morcov după curățare și feliere*
- 60g praz tăiat rondele
- 20g unt
- 1 lingură ulei floarea soarelui
- 4 ouă
- 400ml smântână lichidă pentru gătit (32% grăsime)
- sare
- piper
- 30g brânză de burduf
- 30g muștar *
NOTE
* Muștarul pe care l-am folosit e un muștar Dijon fin cu bucățele de boabe de muștar prin el. E ușor iute și are un gust pronunțat al muștarului. Nu cred că s-ar potrivit orice muștar în tarta asta. Unul cu hrean, unul prea iute sau unul clasic nu ar lăsa în urmă, după coacere, un gust subtil așa cum l-am găsit la acesta.
*Știu că nu e ușor să găsești morcovi violet sau galbeni. Eu i-am văzut doar de câteva ori în hypermaketuri. În locul lor poți folosi morcovii obișnuiți. Nu schimbă cu nimic gustul tartei.
Mod de preparare:
Pentru aluat, pune făina împreună cu un praf de sare, coriandrul zdrobit în mojar și untul rece tăiat cubulețe într-un bol încăpător. Începe să frămânți cu degetele până când amestecul devine granulos. Adaugă oul și laptele rece și începe să le încorporezi, treptat, în făină. Dacă ți-e greu cu degetele, poți folosi la început o furculiță și după ce amestecul începe să se lege, poți lucra mai departe cu mâna. Trebuie să obții un aluat compact, pe care îl scoți pe blatul tapetat cu făină și îl frămânți de 2-3 ori cu podul palmei.
**Îl poți face și cu un mixer static, cu paleta pentru aluat, în aceeași ordine a ingredientelor. De obicei, eu întind aluatul imediat în tavă și pun tava la rece. Dacă ți se pare că aluatul e greu de manevrat, îl poți înveli în folie alimentară și îl pui la frigider în jur de 30 de minute.
Scoate aluatul pe blatul tapetat cu făină și întinde-l într-o foaie groasă de 3-4mm, care să fie mai mare în diametru decât tava în care urmează să fie pus. Întinde aluatul în tavă, presează bine pe baza și pereții tăvii și îndepărtează marginile în exces.
*** Eu am făcut aici două tarte de 20cm, dar se poate întinde o singură foaie de aluat pentru o tavă mai mare, de 24 cm.
Pune tava/ tăvile pregătite cu aluat la rece, timp de cel puțin 30 de minute.
****Poate sta așa și peste noapte și coci tarta a doua zi. 🙂
Cât stă aluatul la rece poți pregăti umplutura.
Taie prazul rondele și feliază morcovii fâșii cu ajutorul unui curățător de legume.
Încălzește untul și uleiul într-o tigaie, pe foc mediu, și călește prazul și morcovii , condimentate cu sare și piper, câteva minute până când se înmoaie ușor. Ia tigaia de pe foc și lasă deoparte să se răcească amestecul.
Între timp, într-un bol, bate ușor cele 4 ouă, adaugă apoi smântâna lichidă și muștarul și bate cu un tel până când se omogenizează. Nu prea mult pentru că nu vrei să faci o omletă. 🙂 Condimentează cu sare și piper.
Când aluatul de tartă s-a răcit, coace-l în orb, în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de 15 minute și alte 5 minute fără hârtie de copt și greutăți.
Umple tartele astfel coapte cu umplutura de legume călite și toarnă deasupra lor amestecul lichid cu ou. Presară din loc în loc bucățele de brânză de burduf.
Coace tartele/ tarta la 180C timp de 25-30 minute. Lasă să se răcească timp de cel puțin 30 de minute înainte să feliezi și să presari deasupra frunzulițe de cimbru proaspăt.