Tarta asta am pornit-o din dor de verde și de primăvară și pentru că sunt fanul tartelor viu colorate. Și intră în seria celor pe care le fac pentru noi, acasă, măcar o dată pe săptămână. De multe ori repet rețete de tarte pe care le-am făcut pe parcursul anilor, dar îmi propun măcar două-trei combinații noi pe sezon, ca să profit din plin de legumele pe care le găsesc.
La cea de acum alegerea a fost pe bază de culoare. Am căutat cele mai verzi cu putință legume, le-am făcut o crustă cu cimbru și le-am acoperit cu un amestec de ou, smântână grasă și cașcaval afumat. Și a ieșit așa!
Tartă cu sparanghel, mazăre și ceapă verde
Ingrediente:
*pentru 1 tartă 23cm/ 2 tarte 18cm / 2 tarte 11x30cm
Aluat:
- 250g făină
- 150g unt
- un praf de sare
- 2 crenguțe cimbru proaspăt
- 1 lingură lapte
- 1 ou
Umplutură:
- 10 fire sparanghel
- 3 fire ceapă verde
- 80-100g mazăre din conservă
- 3 ouă
- 300ml smântână lichidă (32% grăsime)
- 75g cașcaval afumat sau brânză Cheddar
- sare
- piper
- ½ linguriță boabe coriandru
Pentru decor:
- fâșii parmezan
- microgreens – busuioc roșu
Mod de preparare:
Pentru aluat, pune făina împreună cu un praf de sare, frunzele de pe crenguțele de cimbru și untul rece tăiat cubulețe într-un bol. Începe să frămânți cu degetele până când amestecul devine granulos. Adaugă oul și laptele rece și începe să le încorporezi, treptat, în făină. Dacă ți-e greu cu degetele, poți folosi la început o furculiță și după ce amestecul începe să se lege, poți lucra mai departe cu mâna. Trebuie să obții un aluat compact, pe care îl scoți pe blatul tapetat cu făină și îl frămânți de 2-3 ori cu podul palmei.
**Îl poți face și cu un mixer static, cu paleta pentru aluat, în aceeași ordine a ingredientelor. De obicei, eu întind aluatul imediat în tavă și pun tava la rece. Dacă ți se pare că aluatul e greu de manevrat, îl poți înveli în folie alimentară și îl pui la frigider în jur de 30 de minute.
Scoate aluatul pe blatul tapetat cu făină și întinde-l într-o foaie groasă de 3-4mm, care să fie mai mare în diametru decât tava în care urmează să fie pus. Întinde aluatul în tavă, presează bine pe baza și pereții tăvii și îndepărtează marginile în exces.
*** Eu am făcut aici două tarte: una de 18cm și una dreptunghiulara de 11x30cm. Dar se poate întinde o singură foaie de aluat pentru o tavă mai mare, de 23-24 cm.
Pune tava/ tăvile pregătite cu aluat la rece, timp de cel puțin 30 de minute.
Apoi coace aluatul în orb, timp de 15 minute și alte 5 minute fără greutăți, la 180C. Ce înseamnă să coci în orb, am explicat AICI.
Cât stă coaja de tartă la cuptor, te poți ocupa de umplutură.
Taie cozile tari ale sparanghelului și blanșează-l în apă clocotită cu puțină sare. Lasă să fiarbă 2 minute, apoi scoate în baie de apă rece. Scurge bine și lasă deoparte.
***Dacă ai mai mult timp, ar fi minunat să gătești pe un grill firele de sparanghel, în loc să le blanșezi. Vor avea și o aromă ușor afumată.
Toacă mărunt ceapa verde.
Într-un bol, bate ușor cu telul ouăle cu sare și piper. Adaugă smântâna lichidă și încorporează-o tot cu telul. Condimentează cu boabele de coriandru zdrobite bine într-un mojar. Adaugă apoi în amestec ceapa verde tocată și cașcavalul afumat (sau Cheddar) ras.
Când cojile de tartă s-au copt presară la baza lor boabele de mazăre (scurse din conservă). Apoi, toarnă în mod egal umplutura cu ou. Peste ea așează fire de sparanghel. Dacă sunt prea lungi, mai taie din capete și pune și bucățile tăiate în tartă.
Coace tartele la 180C timp de 25 de minute sau până când se rumenesc frumos la suprafață, iar umplutura lichidă s-a închegat.
Lasă să se răcească înainte să feliezi.
Eu le-am decorat cu fâșii de parmezan și microgreens. Dar poți presăra deasupra, cât sunt fierbinți, bucățele de brânză cu mucegai și frunzulițe de cimbru.