Am copilărit cu un smochin în curte și la vremea aia nici nu-l băgam în seamă. Făcea niște fructe mici, verzi și extrem de dulci și zemoase. A murit într-o iarnă cu ger, când nicio haină din paie și folii pe care i-o făcea bunicul nu l-a mai salvat. Cred că i-am dus dorul abia târziu, când am început să nu-l mai văd acolo.
De atunci însă, poftesc la smochine de la fiecare început de vară, dar fructele astea mici și lipicioase sunt atât de greu de găsit până prin august. Și îmi tot promit că atunci când m-oi muta înapoi la casa mea să îmi pun în curte, lângă gard, un smochin care să mi aducă bucuriile astea la final de vară. Când le găsesc mi se par niște mici comori fiindcă îs scumpe ca naiba și eu aș mânca cu sacoșa. 🙂 Am zeci de idei pentru ele, dar prima, întotdeauna, e o tartă, în care feliile de smochine să nu fie alterate de niciun alt gust mai puternic. Să vină așa crude și moi ca decor, stropite cu multă miere și presărate cu nucă coaptă.
Tartă cu smochine și mascarpone
Ingrediente pentru o tartă de 18cm (4-6 porții)
Aluat pâte sucrée cu lavandă:
- 125g făină
- 50g zahăr pudră
- 50g unt rece (80-82% grăsime)
- ⅛ linguriță lavandă culinară (pudră)
- 1 ou
Cremă cu mascarpone, miere și lămâie
- 250g mascarpone
- 100ml smântână pentru frișcă
- coaja de la ½ lămâie
- 2 lingurițe miere
Decor:
- 3 smochine mari
- un pumn de afine
- 20g nuci coapte
- miere
Mod de preparare:
Pentru aluat amestecă făina cu zahărul pudră și lavanda. Adaugă untul rece tăiat cubulețe și începe să frămânți cu degetele până când untul se fărâmițează și amestecul capătă un aspect nisipos. Adaugă oul și începe să îl încorporezi tot cu degetele în amestec până când amestecul începe să prindă formă. Ți se va părea greu de manevrat pentru că aluatul e lipicios, dar rezistă tentației să îi adaugi făină. Adună aluatul cât de bine poți într-o bilă, pune-l într-o folie alimentară de plastic acoperă-l, aplatizează-l într-un disc și pune-l la rece pentru câteva ore, până când devine ferm.
Când aluatul s-a întărit, scoate-l și întinde-l cu un sucitor pe masa tapetată bine cu făină. (Și mai ușor îți va fi dacă îl lași pe folia alimentară și îl întinzi direct pe ea cu sucitorul. Îl vei pune mai ușor în tavă.) Așadar, întinde aluatul într-o foaie subțire de 3-4mm și diametrul 22-24cm, care să o așezi în tava de tartă . Nu îi tăia marginile care atârnă. Nu încă. Pune tava așa la frigider pentru o oră.
Între timp încălzește cuptorul la 180C.
Așaeză în tava răcită hârtie de copt și greutăți (boabe de fasole, orez, pietricele, bile ceramice) și coace coaja de tartă în orb timp de 15 minute. Îndepăretează greutățile și hîrtia de copt și mai coace alte 5-7 minute până când aluatul se rumenește frumos. Scoate tava din cuptor și cât e fierbinte taie marginile care sunt în exces. Acum e cel mai bun moment. Dacă le lași să se răcească riști să se rupă neuniform.
Lasă coaja de tartă să se răcească complet și între timp pregătește crema cu mascarpone.
Bate smântâna pentru frișcă până când obții o frișcă tare. Amestecă mascarpone cu o spatulă de silicon până când brânza se înmoaie puțin. Adaugă mierea și coaja de lămâie și încorporează-le. La final, încorporează frișca. Lasă crema la rece timp de 30 de minute.
Când coaja de tartă s-a răcit, umple-o cu crema cu mascarpone și decorează cu felii de smochine, afine și nuci coapte tocate. Picură pe deasupra lor miere.
Și pune din nou la rece până când ești gata să devorezi tarta.
*** Coaja de tartă o poți coace cu o zi înainte și o poți păstra peste nopate la frigider.
***Ceea ce îmi place cel mai mult la tarta asta este că o poți face și cu alte fructe sau pe lângă smochine și afine poți pune și mure, iar în lco de nuci poți pune fistic.
Tarta arata fantastic!
Pentru o tava de 25-26cm, ar fi destul daca as dubla cantitatile?
Multumesc frumos!
Bună, Andreea,
Pentru aluat e suficient să dublezi cantitățile, dar pentru cremă eu aș pune de 2 ori și jumătate rețeta. 🙂
Multumesc pt sfat 🙂
Am incercat cu dublu si la aluat si la crema si a iesit perfecta!
ce mă bucur! 🙂