O tartă cu prune a fost printre primele rețete pe care le-am făcut acasă după ce am terminat cursurile de cofetărie, acum 8 ani. Învățasem să fac pâte sucrée si mi se părea că toată lumea tartelor e a mea. Atunci auzisem pentru prima oară despre frangipane, crema cu unt, ou și migdale măcinate fin. Am găsit de curând pozele de la tarta respectivă și mi-am dat seama cât de mult am evoluat de atunci și câte variațiuni ale tartei mele de la început am făcut în timp.
Frangipane a rămas printre variantele preferate de umplut tarte și îmi place foarte mult gustul lui atunci când îl fac cu nucă. L-aș putea mânca cu lingura, necopt, direct din bol. L-am reluat aici în combinație cu prune, aromat și cu anason, pentru o tartă care merită să fie alint într-o zi de toamnă rece.
Tartă cu prune și cremă de nuci
Ingrediente (pentru o tartă dreptunghiulară 30x11cm sau una rotundă cu diametrul 22cm)
Aluat dulce cu cacao
- 180g făină
- 25g cacao
- 80g zahăr pudră
- 120g unt rece (80-82% grăsime)
- 1 ou
Cremă de nuci cu anason
- 125g unt moale (lăsat să se înmoaie la temperatura camerei timp de 30 de minute)
- 125g zahăr pudră
- 125g nuci coapte măcinate fin
- 2 ouă
- 25g făină
- ¼ linguriță pudră anason
plus 4-5 prune mari, coapte, dar cu textură fermă
Mod de preparare:
Pentru aluat, amestecă făina cu cacaua și zahărul pudră în bolul unui mixer. Adaugă untul rece tăiat cubulețe mici și mixează folosind paleta pentru aluat până când untul se fărâmițează în făină și amestecul arată ca un nisip. Adaugă oul bătut ușor cu o furculiță și continuă să mixezi până când se formează aluatul.
Scoate aluatul pe o folie alimentară de plastic, formează din el o bilă și pune-l la rece, în frigider timp de 30 de minute.
După acest timp, îl poți întinde cu un sucitor, tot pe folia de plastic în care a stat, până când obții o foaie cu o grosime de 3-4 mm.
Așează aluatul întins, cu ajutorul foliei, în tava de tartă. Presează bine pe marginile și baza tăvii și taie bucățile de aluat în exces. Înțeapă aluatul din loc în loc cu o furculiță. Pune tava la rece timp de cel puțin 30 de minute.
***Mie îmi place să fac aluatul cu o zi înainte și să îl las în tavă, peste noapte, la frigider.
***Aluatul rămas îl poți folosi să coci din el biscuiți. Eu am folosit o parte pentru a crea niște frunze și biluțe pentru decorul tartei.
Pentru crema de nuci, freacă untul cu zahărul pudră până când amestecul are o textură cremoasă. Adaugă nucile măcinate fin și încorporează-le. Apoi adaugă ouăle întregi, pe rând, și amestecă bine după fiecare. La final adaugă făina amestecată cu pudra de anason.
După ce ai omogenizat toate ingredientele pentru cremă, toarnă-o în tavă peste aluatul ținut la rece.
Nivelează bine crema cu o lingură sau cu o spatulă și deasupra ei așează prunele tăiate în felii subțiri. Eu am pus și niște frunze și biluțe modelate din aluatul de tartă rămas.
Pune din nou tava cu tartă umplută la rece, în frigider, cel puțin 15 minute și între timp preîncălzește cuptorul la 180C.
Coace tarta timp de 25-30 de minute până când se rumenește la suprafață, iar feliile de prune se scufundă în cremă.
Lasă-o să se răcească de tot înainte să o tai în felii. E chiar mai bună după ce stă la rece până a doua zi.