Vara e acel moment în care îmi vine să fac doar prăjituri cu fructe. Chiar dacă eu sunt un mare fan al ciocolatei, în perioada asta văd doar tăvi cu tarte din care se revarsă piersici și caise, prăjituri pufoase prin care zărești bucăți de cireșe sau vișine și torturi decorate cu fructe de pădure. Și sunt cu atât mai minunate deserturile pe care le ții la rece și vin ca un alint perfect în zilele foarte calde.
Tarta asta cu piersici intră exact în categoria de mai sus. Feliile de piersici se coc încet la cuptor, înconjurate de o cremă fină cu gust de vanilie și ghimbir. Ghimbirul e opțional în toată combinația asta. Dacă nu îți place, poți să îl lași deoparte, dar eu cred că e o alăturare fericită lângă piersicile coapte.
Rețeta poate fi făcută și în avans, dacă o plănuiești pentru o petrecere de vară sau pentru o masă la care mai ai de făcut și alte pregătiri. Tarta e chiar mai bună dacă o pui peste noapte la frigider. Lasă-o să se răcească după ce o scoți din cuptor și învelește-i tava într-o folie alimentară pentru a preveni pătrunderea umidității la aluat.
Tartă cu piersici și cremă coaptă cu vanilie și ghimbir
Ingrediente (pentru o tartă cu diametrul 23cm)
Aluat
- 190g făină
- 15g zahăr
- un praf sare
- 115g unt
- 4-5 linguri apă rece
- 1 albuș pentru uns
Umplutură
- 140g zahăr
- 180ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
- 3g ghimbir proaspăt, ras (sau ¼ linguriță ghimbir pudră)
- 1 linguriță extract de vanilie
- 3 ouă
- 25g făină
- 60g unt topit
- 4 piersici mari / aprox. 600g piersici coapte, dar ferme
Mod de preparare:
Pentru aluat pune făina, zahărul și un praf de sare în bolul unui mixer static și amestecă bine cu o lingură.
Adaugă peste ele untul rece tăiat cubulețe mici.
Începe să frămânți folosind paleta pentru aluat până când untul se rupe în fâșii mici în făină. Nu trebuie să fie perfect amestecat. Pot să rămână și fâșii mai mari de unt.
Cu mixerul pornit adaugă treptat apa, lingură cu lingură, și ai răbdare după fiecare să vezi dacă aluatul începe să se lege. 5 linguri = 65 ml de apă rece și ar trebui să fie suficient.
Nu frământa mai mult de atât. Scoate aluatul format pe o folie alimentară de plastic, adună-l într-un loc, învelește-l bine în folie și pune-l la rece cel puțin 30 de minute.
După timpul de răcire, scoate aluatul din frigider și întinde-l pe blatul presărat cu făină într-o foaie groasă de 3-4 mm, cu diametrul mai mare decât tava în care vei coace tarta.
***Eu am folosit o tavă de tartă cu pereți detașabili cu diametrul de 23cm și înălțimea de 5cm. Recomand o tavă atât de adâncă pentru a avea un strat generos de cremă în tartă.


Așează aluatul în tavă, presând bine pe baza și pereții tăvii. Taie părțile în exces care atârnă peste margini. Înțeapă aluatul din loc în loc cu o furculiță și pune-l la rece cât preîncălzești cuptorul la 190C.
Coace coaja de tartă în orb, timp de 15 minute, apoi îndepărtează greutățile și coace alte cinci minute la 190C. Ce înseamnă să coci în orb am explicat AICI.
Scoate coaja de tartă din cuptor, unge-o pe toată suprafața cu albuș bătut și mai coace alte 5-7 minute. În felul acesta sigilezi bine aluatul de tartă, astfel încât atunci când pui umplutura să nu se înmoaie sau să se scurgă.
Lasă coaja de tartă să se răcească în tavă timp de 30 de minute înainte să pui umplutura.
Pentru umplutură mixează în vasul unui blender smântâna lichidă, zahărul, ghimbirul ras, vanilia și ouăle. Mixează de câteva ori până când totul se omogenizează. Adaugă făina și mai pulsează de câteva ori, apoi untul topit și răcorit pe care îl încorporezi tot prin câteva secunde de mixare.
Spală piersicile și îndepărtează sâmburii. Taie-le în felii și așează-le în coaja de tartă răcită cu partea cu pielița în sus. Eu am ales să le pun în cercuri, dar orice mod de așezare a feliilor e potrivit.
Toarnă încet peste ele amestecul de umplutură pregătit.
Coace tarta la 190C timp de 45-50 de minute până când umplutura lichidă e aproape complet coagulată în mijloc. În ultimele 10-15 minute de coacere ar fi bine să acoperi tava cu o folie de aluminiu, astfel încât coaja de tartă și suprafața ei să nu se ardă sau să se rumenească prea tare.
Lasă tarta cu piersici să se răcească în tavă timp de câteva ore înainte să o feliezi. E și mai bună a doua zi, după o noapte la frigider.
Buna dimineata,
Se poate folosi si o tava cu peretii detasabili ? Am o tava de tarta de 28 cm, cred ca este prea mare.
O zi frumoasa!
Nicoleta