Tarta asta cu carne afumată de rață și smochine e preludiul pentru multele rețete cu smochine pe care le voi face în anii următori din recolta proprie. Deși pieptul de rață afumat e vedeta gustului în această tartă, inspirația pentru ea a venit când am găsit primele smochine de sezon. Pentru că am vrut să pun dulceața lor și în altceva decât într-un desert.
Din primăvara asta am primit în curtea noastră un smochin. I-am pândit fiecare mișcare și fiecare frunză. Aproape am plâns când a pierdut prima smochină uscată de prea multă caniculă. Dar mai pe la început de septembrie ne-a făcut și prima bucurie, o smochină dolofană și zemoasă. Și așa mi-am dat frâu liber imaginației la rețete cu smochine, chiar dacă va mai dura ceva până când voi strânge destule din el.
Dar, cum ziceam, smochinele nu sunt singurele vedete de gust aici. Sunt completarea perfectă pentru carnea afumată de rață. Și ea are o poveste specială, e pregătită de la zero de dl. Muntele, în smoker-ul în care experimentează aproape săptămânal ceva nou. Mergeți pe blogul lui. A scris acolo despre pulled pork făcut la smoker și sigur o să mai scrie despre toate bunătățile afumate. Evident, dacă nu ai cum să afumi tu pieptul de rață, sunt câteva variante bune de cumpărat, gata afumate, în magazine.
Tarta asta promit că te va surprinde, cu carnea de rață afumată, cu smochinele, cu salvia adăugată lângă ele, cu puțină iuțeală din fulgii de ardei iute, dar mai ales cu coaja de portocală. Când am scos tarta fierbinte din cuptor, mirosea a Crăciun în bucătărie. Și mi-a plăcut tare mult asta.
Tartă cu piept de rață afumat și smochine
Ingrediente:
Aluat
- 250g făină
- 150g unt (82% grăsime)
- 1 ou
- 1 lingură lapte
- sare
- ¼ linguriță pudră de chili
Umplutură
- 150g piept de rață afumat, tăiat în cubulețe mici
- 2-3 smochine
- 3-4 frunze de salvie, tocate mărunt
- 75g brânză Cheddar
- 3 ouă
- 200ml smântână lichidă pentru gătit (32% grăsime)
- ½ linguriță coajă rasă de portocală
- ½ linguriță fulgi de ardei iute
- sare
- piper
Mod de preparare:
Pentru aluat, pune făina împreună cu sarea, pudra de chili și untul rece tăiat cubulețe într-un bol. Începe să frămânți cu degetele până când amestecul devine granulos. Adaugă oul și laptele rece și începe să le încorporezi, treptat, în făină. Dacă ți-e greu cu degetele, poți folosi la început o furculiță și după ce amestecul începe să se lege, poți lucra mai departe cu mâna. Trebuie să obții un aluat compact, pe care îl scoți pe blatul tapetat cu făină și îl frămânți de 2-3 ori cu podul palmei.
***Îl poți face și cu un mixer static, cu paleta pentru aluat, în aceeași ordine a ingredientelor. De obicei, eu întind aluatul imediat în tavă și pun tava la rece. Dacă ți se pare că aluatul e greu de manevrat, îl poți înveli în folie alimentară și îl pui la frigider în jur de 30 de minute.
Scoate aluatul pe blatul tapetat cu făină și întinde-l într-o foaie groasă de 3-4mm, care să fie mai mare în diametru decât tava în care urmează să fie pus. Întinde aluatul în tavă, presează bine pe baza și pereții tăvii și îndepărtează marginile în exces.
***Eu am folosit o tavă de tartă cu pereți detașabili și diametrul de 23cm.
Pune tava pregătită cu aluat la rece, timp de cel puțin 30 de minute.
Apoi coace aluatul în orb, timp de 20 minute și alte 7-8 minute fără greutăți, la 180C. Ce înseamnă să coci în orb, am explicat AICI.
Între timp pregătește ingredientele pentru umplutură.
Taie pieptul de rață afumat în cubulețe mici.
Rade brânza Cheddar pe răzătoarea fină.
Toacă mărunt frunzele de salvie.
Taie fiecare smochină în 8 felii.
Într-un bol încăpător bate ușor cu un tel ouăle întregi. E suficient să bați cât să se omogenizeze. Adaugă smântâna lichidă, sare, piper, fulgii de ardei iute, frunzele de salvie tocate și coaja rasă de portocală. Amestecă bine cu telul până când obții un amestec omogen.
Adaugă acum și brânza Cheddar rasă și amestecă bine.
După ce coaja de tartă s-a copt în orb, scoate-o din cuptor și întinde pe toată suprafața cubulețele de carne. Toarnă încet amestecul cu ou și smântână pregătit mai devreme.
Acum așează deasupra lui feliile de smochine. Ai grijă să le distribui pe toată suprafața tartei.
Coace tarta în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de 35-40 de minute până când e rumenită la suprafață, iar smochine încep să se înmoaie ușor.
***Eu am folosit funcția convecție, căldură sus și jos, cu tava așezată la mijlocul cuptorului.
Scoate tava din cuptor și lasă tarta să se răcească perfect înainte să o feliezi. Nouă ne-a plăcut chiar mai mult a doua zi, după ce a fost păstrată la frigider.