În fiecare toamnă îmi propun să ridic în slăvi câte un ingredient de sezon. Anul trecut am început cu strugurii, dar i-am pierdut pe parcurs, așa că am simțit că trebuie să revin la ei. Fiindcă dincolo de must și vin, câteva salate și poate una sau două plăcinte/ tarte nu știam prea multe rețete cu struguri. Iar mie îmi plac enorm. Îi aștept fix pe ăștia de toamnă, care miros a frunze rupte din vie, care umplu tarabele și care vin, dacă se poate, de prin podgoriile noastre, nu de la greci și italieni.
Anul trecut le-am descoperit potrivirea minunată cu rozmarinul și am vrut să o mai testez odată. Nu m-am înșelat cu ea. Rozmarinul scoate ce e mai bun din strugurii negri. Și la toată combinația asta am mai pus un gust care mă bântuie zilele astea: nuca. Nuca coaptă care are un parfum al ei foarte intens.
Tartă cu nuci și struguri negri
Ingrediente (pentru o tartă 30x11cm)
Aluat dulce (pâte sucrée):
- 250g făină
- 100g zahăr pudră
- 100g unt rece (80-82% grăsime)
- 2 ouă
Cremă de nuci cu rozmarin:
- 125g unt moale (lăsat să se înmoaie la temperatura camerei timp de 30 de minute)
- 125g zahăr pudră
- 125g nuci măcinate fin
- 2 ouă
- 25g făină
- ½ linguriță rozmarin proaspăt tocat mărunt
+
- 125-150g boabe struguri negri – nu contează dacă au bob mare sau mic, important e să fie aromați

Mod de preparare:
Pentru aluat, amestecă făina cu zahărul pudră. Adaugă untul rece tăiat cubulețe și începe să frămânți cu degetele până când untul se fărâmițează și amestecul capătă un aspect nisipos. Adaugă ouăle și începe să le încorporezi tot cu degetele în amestec până când începe să se formeze un aluat. Ți se va părea greu de manevrat pentru că e lipicios, dar rezistă tentației să îi adaugi făină. Adună aluatul cât de bine poți într-o bilă, pune-l într-o folie alimentară de plastic acoperă-l, aplatizează-l într-un disc și pune-l la rece pentru câteva ore, până când devine ferm.
Când aluatul s-a întărit, scoate-l și întinde-l cu un sucitor pe masa tapetată bine cu făină. (Și mai ușor îți va fi dacă îl lași pe folia alimentară și îl întinzi direct pe ea cu sucitorul. Îl vei pune mai ușor în tavă.) Așadar, întinde aluatul într-o foaie subțire de 3-4mm, în forma unui dreptunghi care să acopere tava 30x11cm.Așează aluatul în tavă presând bine pe baza și pereții tăvii.
**Dacă nu ai o astfel de tavă, poți folosi și o tavă rotundă cu diametrul 20-22cm.
Taie marginile aluatului care atârnă în exces și pune tava cu aluat la rece, în frigider cât timp pregătești crema cu nuci.
Pentru ea, pune într-un bol untul moale și zahărul pudră . Bate-le cu un mixer până când obții o cremă. Adaugă nucile măcinate fin și ouăle și mixează din nou ca să omogenizezi. Adaugă făina și încorporează-o, apoi rozmarinul tocat mărunt. După ce ai omogenizat toate ingredientele pentru cremă, toarnă-o în tavă peste aluatul ținut la rece.
Nivelează bine crema cu o lingură sau cu o spatulă și înfige din loc în loc boabele de struguri.
Pune din nou tava cu tartă umplută la rece, în frigider, cel puțin 15 minute și între timp preîncălzește cuptorul la 180C.
Coace tarta timp de 25-30 de minute până când se rumenește la suprafață, iar boabele de struguri se scufundă în cremă.
Lasă-o să se răcească de tot înainte să o tai în felii. Cel mai bun gust îl va avea chiar a doua zi după ce a stat și puțin la rece. 🙂
Samburii strugurilor nu deranjeaza? Ar trebui scosi?
Depinde ce fel de struguri folosești. E drept, sunt unii care au niște sâmburi mari și supărători, dar nu le-am scos sâmburii. Am grijă, însă, să aleg pentru tarte struguri cu sâmburi mici. Poți, de asemenea, să cumperi strugurii din soiul fără sâmburi. 🙂