Deserturile spun o poveste. Cel puțin pentru mine, așa se întâmplă. De la prima privire până la ultima bucățică de prăjitură trebuie să simți că ajungi în povestea aia. Mai simplă sau mai complicată, în alb-negru sau în culori, mai fructată sau mai dulce.
Cea mai mare parte dintre deserturile de aici, de pe blog, au pornit de la un gând, de la o culoare sau o fotografie, de la o după-amiază pe câmpuri, ori în vie, ori o dimineață la piață. De peste tot plec cu idei. Iar unele ajung în deserturi într-un final.
Pentru tarta asta am vrut puțin mister și surpriză atunci când o tai. Așa că i-am ascuns un miez colorat. Și am vrut să fie o bucurie de privit și de gustat. Așa că i-am pus decor din fructe și bezele și două texturi moi: un ganache cu coacăze negre și o panna cotta cu mango și fructul pasiunii.
Gândul la o tartă în culorile astea îl am de mult timp. De la un câmp cu flori galbene și albastre de pe marginea autostrăzii unde m-am oprit acum câțiva ani în drum spre mare. Mi-am imaginat de multe ori cum ar fi să le pun culorile într-un desert, iar dacă ar fi fost vară probabil că aș fi căutat și câteva flori de câmp să le pun în fundal. 🙂
Tartă cu mango și coacăze negre
Ingrediente pentru o tartă 20cm/ 8 porții
Aluat
- 150g făină
- 75g fulgi de ovăz
- 25g fulgi de cocos
- 15g de zahăr
- 125g unt (82%grăsime)
- 60ml smântână lichidă pentru frișcă
Ganache cu coacăze negre
- 150g ciocolată albă
- 100ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
- 50g piure coacăze negre
- 15g miere
- 20g unt
Panna cotta cu mango și fructul pasiunii
- 75g piure de mango
- 75g piure de fructul pasiunii
- 15ml zeamă de lămâie
- 40g sirop de agave
- 180ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
- 5g gelatină
Decor: afine, mure, bezele, fulgi de ciocolată, bomboane decor
Mod de preparare:
Pentru aluat pune într-un robot de bucătărie făina, fulgii de ovăz și fulgii de cocos. Mixeză până când obții un amestec fin.
Pune totul în bolul unui mixer, adaugă zahărul și untul rece, tăiat cubulețe. Și mixează cu paleta pentru aluat până când untul se fărâmițează în ingredientele uscate. Adaugă treptat cei 60ml de smântână lichidă și continuă să mixezi până când aluatul e compact.
Așează aluatul între două foi de hârtie de copt. Și întinde-l cu sucitorul într-o foaie groasă de 5mm. Îndepărtează una dintre hârtii și întoarce (cu ajutorul hârtiei de la bază) aluatul într-o tavă de tartă. Eu am folosit o tavă de 2ocm diametru cu bază detașabilă.
Presează bine aluatul pe baza și pereții tăvii și taie marginile în exces. Înțeapă din loc în loc cu o furculiță și pune tava la congelator timp de 10 minute.
Coace aluatul în orb, la 180C, timp de 15 minute, îndepărtează greutățile și hârtia și mai coace alte 5 minute. Scoate tava din cuptor și lasă aluatul să se răcească perfect. (Ce înseamnă să coci în orb am explicat AICI.)
Între timp, poți pregăti ganache-ul cu coacăze negre.
Încălzește pe foc, într-o crăticioară, smântâna lichidă, mierea și piureul de coacăze.
Între timp, topește ciocolata albă tocată bucăți în cuptorul cu microunde.
Când lichidul s-a încălzit, toarnă totul peste ciocolata topită și amestecă folosind o spatulă până când se omogenizează. Adaugă și 20g unt moale și încorporează-l. Bledează tot amestecul pentru a te asigura că toate ingredientele sunt omogenizate perfect.
Toarnă ganache-ul în coaja de tartă răcită și pune la rece, în frigider, pentru cel puțin 3 ore.
După ce ganache-ul s-a întărit, poți pregăti și panna cotta.
Amestecă într-o crăticioară piureul de mango, piureul de fructul pasiunii, zeama de lămâie, smântâna lichidă și siropul de agave. Pune pe foc mic și lasă să se înfierbânte. Ia lichidul fierbinte de pe foc și dizolvă în el 5g de gelatină hidratată și stoarsă bine.
Lasă deoparte să se răcorească pentru o jumătate de oră. Apoi toarnă încet amestecul peste stratul de ganache de coacăze din tartă.
Pune din nou la rece, în frigider, până a doua zi.
Decorează cu fructe proaspete, bezele, fulgi de ciocolată, bomboane de decor.
Buna, Alina
Super tarta insa am o intrebare: cum se face piureul de fructul pasiunii? Sau cel de mango
Multumesc
Piure de mango si piure de fructul pasiunii am cumparat in ultimele luni, deja facut, din Selgros. E mai mult decat am nevoie pentru o reteta, dar ce ramane pun la congelator. 🙂
Pentru piure de mango facut acasa ai nevoie de fruct foarte bine copt, curatat, taiat cubulete si blendat. Apoi, ca sa fie fin, il poti trece printr-o strecuratoare.
Pentru cel de fructul pasiunii treci printr-o sita deasa pulpa de la 4-5 fructe. 🙂
Aceasta a fost cea mai frumoasa tarta pe care am facut-o pana acum. Provocarea mea a fost sa inlocuiesc zaharul si toate ingredinetele de origine animala. A fost foarte apreciata chiar si asa 🙂
Wow, asta da provocare! Dar mă bucur că a ieșit bine. 🙂