Lămâie și busuioc. Sunt două arome atât de puternice încât nu mi-am imaginat că s-ar putea înfrăți așa de bine într-o tartă. Recunosc că am folosit combinația asta în salate și paste, dar niciodată într-un desert. Însă, după experiența de acum, cred că va urma și un tort care să le înglobeze pe cele două.
Tarta cu lămâie și busuioc nu e chiar compoziție proprie. E inspirată de rețeta lui Michel Roux – Tarte fine au citron pe care visam de mult să o încerc. Am schimbat însă complet aluatul și am făcut unul fraged dar neutru, pentru că nu am vrut ca un aluat dulce să fure din bucuria pe care ți-o dă crema ei fină.
Crema de la tarta asta e poate fi coaptă și sigură, fără aluat într-un vas ceramic și va rezulta o budincă delicioasă, pe care să o mănânci la desert. Ce am descoperit e că tarta își îmbunătățește aromele pe măsură ce trece timpul. Așa că sfatul meu e să o lași până a doua zi ca să guști din ea.
Tartă cu lămâie și busuioc
Ingrediente pentru o tartă 22cm/ 6-8 porții – rețetă adaptată de la Michel Roux
Aluat
- 250g făină
- 150g unt (82% grăsime)
- un praf de sare
- 1 ou
- 1 lingură lapte
Cremă cu lămâie și busuioc
- 5 ouă
- 180g zahăr tos fin
- 150ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
- coaja și sucul de la 2 lămâi
- 30g frunze de busuioc proaspăt
Mod de preparare:
Începe cu crema de lămâie și busuioc pentru că are nevoie de mai multe ore ca să se infuzeze.
Bate ouăle cu zahărul cât să se omogenizeze. Nu e nevoie să fie bătute spumă, dar nici nu trebuie să rămână zahăr nedizolvat. Poți folosi un mixer sau un tel.
Într-un alt bol mixează smântâna pentru frișcă rece, timp de 10-15 secunde. Nu e nevoie să o transformi în frișcă. Apoi încorporează în ea, tot cu mixerul, amestecul de ou și zahăr.
Adaugă în lichid coaja de lămâie, zeama de lămâie și frunzele de busuioc rupte în bucăți. Amestecă bine și acoperă cu folie alimentară. Lasă totul la rece, în frigider, cel puțin 6 ore pentru a permite aromelor să infuzeze lichidul.
Cu aproximativ o oră înainte să scoți crema din frigider, poți pregăti aluatul de tartă.
Pentru aluat pune făina, sarea și untul tăiat cubulețe în bolul unui mixer static. Mixează cu paleta pentru aluat până când untul se fărâmițează în făină și amestecul are un aspect nisipos. Adaugă laptele și oul și mixează până când se formează un aluat. Adună-l pe tot într-o bilă și frământă-l cu podul palmei de 3-4 ori pe blatul tapetat cu făină.
Aluatul format se poate întinde imediat, dar îl poți lăsa și la rece timp de 15-20 de minute.
Pentru a-l întinde, presară făină pe blatul de lucru și pe aluat și îl întinde cu sucitorul până când formezi o foaie cu grosimea 3-4mm și cu diametrul puțin mai mare decât tava în care va fi coaptă tarta.
Așează foaia de aluat în tavă și presează bine pe baza și pereții ei. Apoi elimină marginile în exces.
Înțeapă aluatul din loc în loc cu o furculiță și pune tava la rece, timp de 30 de minute, cât timp se încălzește cuptorul la 190C.
După ce aluatul a stat la rece se coace în orb timp de 20 minute, apoi alte 5 minute fără greutăți și hârtie de copt.
După ce ai terminat de copt aluatul, redu temperatura cuptorului la 150C.
Strecoară lichidul păstrat la rece printr-o sită deasă. În acest fel coaja de lămâie și frunzele de busuioc vor fi îndepărtate.
Toarnă încet lichidul în coaja de tartă precoaptă. Coace tarta încă 45-50 de minute la 150C până când lichidul se încheagă, dar dacă miști tava cu tarta, ar trebui ca mijlocul ei să tremure ușor.
Scoate tarta din cuptor și lasă-o să se răcească în tavă. Are nevoie de câteva ore să se răcească perfect înainte să o tai.
***Pentru decor eu am folosit frunze de busuioc zaharisite și felii de portocală confiată.
Pentru frunzele de busuioc zaharisite ai nevoie de 1 albuș bătut cu 1 linguriță apă, zahăr fin și o pensulă.
Frunzele se ung cu pensula cu albuș. Se presară cu zahăr pe toate părțile și se lasă la uscat între 4 și 24 de ore, în funcție de cât de uscat și cald e aerul din casă.
După ce s-au uscat sunt destul de fragile și se pot rupe ușor. E indicat să le adaugi la decor în ultimul moment pentru că altfel se vor înmuia de la umezeală, dacă păstrezi tarta în frigider.