Cremoasă și răcoritoare, tarta asta cu lămâie și afine e un desert care se așează perfect pe masă într-o zi de vară. Umplutura ei e densă și dulce-acrișoară și se completează cu sosul de afine și aluatul fraged.
Recunosc că la prima încercare, din teama de a nu face un desert cu gust prea intens de lămâie, am folosit o umplutură doar cu lapte condensat pentru a compensa prin dulceața lui. Însă testul numărul doi a adus echilibrul. Am combinat laptele condensat și smântână lichidă, am pus mai multe gălbenușuri și am reușit să obțin o cremă fină, nu prea dulce, în care lămâia e gustul predominant fără să fie supărător.
Dacă afinele nu sunt chiar preferatele tale, poți face un sos cu zmeură, căpșuni sau mure. Dar în cazul lor ar fi bine să strecori sosul printr-o sită deasă înainte să îl folosești, ca să elimini semințele acestor fructe. Iar în loc de lămâie poți folosi suc și coajă de lime sau o combinație între cele două.
Tartă cu lămâie și afine
Ingrediente (pentru o tartă de 20cm):
Aluat
- 150g făină
- 100g unt rece (82% grăsime)
- 15g zahăr
- 30ml apă rece
Cremă cu lămâie
- 200g lapte condensat îndulcit
- 100ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
- 80ml zeamă de lămâie
- coaja rasă de la 1 lămâie
- 3 gălbenușuri
Sos de afine
- 125g afine
- 30ml apă
- 30g zahăr
- 1 linguriță amidon
Mod de preparare:
Începe cu sosul de afine, care trebuie să fie răcorit atunci când îl pui în tartă.
Pune afinele întregi, apa, zahărul și amidonul într-o crăticioară. Așează pe foc mediu și amestecând continuu așteaptă până când zahărul se topește și fructele încep să pocnească. Vei obține un sos de culoare intensă, pe care amidonul adăugat îl îngroașă puțin. Poți să mai zdrobești câteva dintre afinele înmuiate, dar lasă prin el și unele întregi.
Ia crăticioara de pe foc și pune deoparte.
Pentru aluat, pune făina, zahărul și untul rece tăiat cubulețe în bolul unui mixer static. Mixează cu paleta pentru aluat până când untul se fărâmițează în făină și amestecul are un aspect nisipos. Adaugă apa rece și continuă să mixezi până când aluatul se adună la un loc. Scoate aluatul pe blatul presărat cu puțină făină și adună-l într-o bilă. Ar trebui să îl poți întinde imediat. Dacă ți se pare prea moale, învelește-l în folie alimentară de plastic și pune-l la rece, în frigider, timp de 30 de minute, timp suficient cât untul din el să se întărească.
Când ești gata să folosești aluatul presară făină pe blat și pe sucitor. Întinde aluatul într-o foaie groasă de 3-4 mm, cu diametrul cu câțiva centimetri mai mare decât tava în care vei coace tarta. Învârte aluatul pe masă și presară din când în când făină pe el și pe sucitor, ca să nu se lipească.
***Eu am folosit o tavă de 20cm diametru, cu pereți detașabili.
Așează foaia de aluat în tavă, presează bine pe baza și pereții tăvii și taie marginile în exces. Înțeapă aluatul din loc în loc cu o furculiță. Pune tava la rece, în congelator, timp de 15-20 de minute, iar între timp încălzește cuptorul la 180C.
Coace aluatul în orb, timp de 20 de minute cu greutăți și alte 10 minute fără greutăți. Ai nevoie de un aluat aproape complet copt înainte să pui umplutura cu lămâie.
***Ce înseamnă să coci în orb am explicat AICI.
Cât timp se coace aluatul pregătește crema.
Toarnă într-un bol laptele condensat îndulcit. Adaugă zeama de lămâie, coaja rasă de lămâie și gălbenușurile. Folosește un tel și amestecă bine până când obții un lichid omogen. Adaugă smântâna lichidă pentru frișcă și încorporează-o și pe ea.
Asamblare și coacere
După ce coaja de tartă s-a copt în orb, toarnă în ea crema cu lămâie pregătită. Nivelează bine cu o spatulă. Apoi, pune din loc în loc câte o linguriță din sosul de afine. Nu trebuie să îl folosești pe tot. Ceea ce rămâne poți pune lângă o felie de tartă atunci când o servești.
Cu o scobitoare, un vârf ascuțit de cuțit sau o frigăruie începe să amesteci la suprafața tartei sosul de afine, astfel încât să formezi niște modele frumoase și colorate.
Pune tarta din nou la copt, la 180C, timp de 20-22 de minute. Eu am folosit funcția convecție, căldură sus și jos.
Tarta e gata când umplutura s-a coagulat, dar mijlocul încă tremură ușor atunci când miști tava.
Scoate tarta din cuptor și lasă-o să se răcească perfect în tavă, la temperatura camerei. Scoate-o apoi pe un platou/ farfurie și pune-o la rece peste noapte. Tarta asta e perfectă abia a doua zi.
Rețetă inspirată de pe sallysbakingaddiction.com