Prima întâlnire cu amestecul specific din cassata am avut-o într-un cannoli mâncat în Piazza del Duomo din Catania. M-a cucerit din prima ricotta amestecată cu fructe confiate macerate în lichior și bucățelele de ciocolată. Am descoperit apoi și celebra prăjitură siciliană, prea încărcată și colorată pentru gustul meu. Dar ideea celor trei elemente din umplură mi-a rămas mult timp în minte și am tot promis că fac din ele o tartă.
Până să încep să caut inspirație pentru rețeta mea nici nu bănuiam că sicilienii chiar au o tartă așa cum voiam eu. Se numește cassata al forno și este un desert de sărbătoare, copt de obicei de Paște sau Crăciun. Dar eu cred că e cea mai bună prăjitură cu brânză dulce pe care am gustat-o de multă vreme și merită să o faci chiar și fără o ocazie specială.
Tartă Cassata {Cassata al forno}
Ingrediente (pentru o tartă 20cm):
Aluat
- 250g făină
- 100g unt rece (82% grăsime)
- 100g zahăr
- 1 ou + 1 gălbenuș
- 1 lingură apă rece
- 1 linguriță esență de migdale
Umplutură
- 500g ricotta
- 175g zahăr
- 70g ciocolată neagră tocată în bucăți mici
- 50g mix de fructe confiate (merișoare, papaya, mango, ananas)
- coaja rasă de la 1 lămâie
- ½ linguriță pastă de vanilie
- 50g pesmet*
* În loc de pesmet poți folosi biscuiți amaretti sau biscotti măcinați fin. E important să adaugi stratul de pesmet în tartă pentru că va absorbi umiditatea din ricotta.
Pentru uns tarta: 1 ou + 1 lingură de lapte
Mod de preparare:
Pentru aluat, pune făina, zahărul și untul rece tăiat cubulețe în bolul unui mixer. Începe să amesteci folosind paleta pentru aluat până când untul este fărâmițat în făină, iar amestecul are un aspect granulos. Adaugă oul, gălbenușul, apa rece și esența de migdale și continuă să mixezi până când se formează aluatul.
Scoate aluatul pe blatul presărat cu făină.
***Dacă ți se pare prea moale și nu îl poți manevra, poți să îl învelești în folie alimentară de plastic și să îl pui la rece pentru 30 de minute. Eu l-am folosit imediat.
Împarte aluatul în două părți: ¾ + ¼ . Partea mai mică o vei folosi să acoperi tarta, iar deocamdată o lași deoparte sau o pui la rece, în frigider.
Întinde mai întâi partea mai mare într-o foaie groasă de 4-5mm cu diametrul mai mare decât tava în care vei coace tarta. Eu am folosit o tavă cu diametrul de 20cm. Așează foaia de aluat în tavă și lasă marginile să atârne peste pereții tăvii. Pune tava la rece cât timp pregătești umplutura.
Într-un bol larg amestecă bine ricotta, zahărul, ciocolata tăiată în bucățele mici, fructele confiate, coaja de lămâie și pasta de vanilie.
Scoate tava cu aluat de la rece și presară la baza ei pesmetul. Apoi toarnă umplutura cu ricotta și nivelează.
Întinde partea mai mică de aluat păstrat într-o foaie de 3-4mm grosime cu diametrul puțin mai mare decât suprafața tartei.
Unge marginile de aluat care atârnă peste tavă cu puțină apă. Acoperă apoi umplutura cu cea de-a doua foaie de aluat și presează bine pe margini, astfel încât aluatul să se lipească de cel din tavă.
Acum taie cu un cuțit tot aluatul care este în plus și cade peste marginea tăvii. Sigilează bine linia de jur împrejurul tartei.
Unge toată suprafața cu ou bătut cu lapte.
Coace tarta în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de 45-50 de minute, până când suprafața este rumenă.
Lasă tarta să se răcească în tavă timp de mai multe ore înainte să o scoți pe o farfurie, să o pudrezi cu zahăr pudră și să o feliezi. E și mai bună a doua zi, după ce a petrecut o noapte la frigider, iar umplutura ei cremoasă e perfect rece. 🙂
Buna, o intrebare va rog: cu ce inlocuim pasta de vanilie? Multumesc!
Poți folosi 1 linguriță extract de vanilie sau chiar miezul răzuit de la o jumătate de păstaie de vanilie pentru rețeta acesta. 🙂
Buna, multumim pentru reteta! Am facut si eu si e gustoasa, interesanta combinatia de ciocolata (eu am pus chocolate chips) cu fructe confiate (am avut alta combinatie, incls fulgi de cocos). In loc de pesmet am pus piscoturi sfaramate si a fost ok. Am redus si zaharul din crema: am pus doar 100g.
S-a intarit aluatul, cred ca trebuia sa o las in cuptor mai putin, gen 40 de min sau chiar mai putin.