Strugurii ăștia ar fi fost perfecți dacă erau culeși direct din vie. Din via aia pe care o vom pune cu mâna noastră lângă o margine de gard, care ne va ascunde sub ea balansoarul de arșița de vară, iar toamna ne va da ciorchini de boabe negre, pline și rotunde. Via aia mai așteaptă până când se va împlini, dar îmi promit că rețeta asta o voi repeta la vremea ei și o vom mânca pe balansoar, acoperiți de o pătură moale.
Strugurii ăștia au fost gândiți inițial ca decor pentru înghețată, dar au devenit între timp, ingredientul principal în rețeta asta de care ne-am îndrăgostit pur și simplu amândoi.
Și mă tot întreb de câteva zile încoace cum de nu mi-a trecut prin cap până acum, în atâtea toamne, să pun struguri la cuptor, fiindcă sunt cu mult mai buni decât orice am gustat eu până acum legat de struguri. Sunt sofisticați. Căci la cuptor le poți da aromă, le poți pune și alt parfum: de rozmarin sau cimbru, de pildă. De ulei de migdală sau susan. Un praf de tonka sau nucșoară. Acum că i-am gustat așa, i-aș pune nu doar lângă înghețata mea, ci și lângă ceva carne de porc cu un sos cu oțet balsamic, lângă un pui condimentat cu chimion, în paste cu carne picantă, într-o salată cu rucola și fulgi de migdale sau lângă o bucată de Camembert coaptă în foietaj.
Struguri copți cu rozmarin și înghețată cu lămâie
Pentru înghețata cu lămâie:
- 250ml smântână lichidă pentru frișcă (minim 30% grăsime)
- 200ml lapte condensat îndulcit
- coaja și sucul de la 1 lămâie mare
Mod de preparare:
Pentru înghețata asta rapidă (pe care am mai încercat-o în vară în varianta cu afine) smântâna se ține la rece pentru cel puțin 24 de ore înainte și se bate apoi cu mixerul până când obții o frișcă tare.
În acest amestec încorporezi cu mixerul (la viteză mică) laptele condensat. La final adaugi coaja și zeama de lămâie.
Toarnă totul într-o tavă mică de chec sau într-un recipient de orice fel îți dorești și ai prin bucătărie și pune la congelator cel puțin 6 ore.
***Ca să pui înghețata în pahare/ boluri e nevoie de cel puțin 10 minute după ce o scoți din congelator ca să o poți consuma la o consistență plăcută.
Pentru strugurii copți:
- 1 ciorchine mare de strugure negru
- 2 linguri ulei de susan
- 2 linguri zahăr brun
- 1 crenguță de rozmarin
Pune strugurii, cu tot cu ciorhine într-o tavă / vas , pe hârtie de copt. Stropește cu ulei de susan, presară zahărul și frunzele din crenguța de rozmarin. Amestecă puțin și pune în cuptorul încins la 170C, timp de 15-20 de minute, până când strugurii se înmoaie și încep să pocnească.
Lasă-i să se răcorească în timpul în care lași și înghețata scoasă din congelator să se încălzească puțin la temperatura camerei pentru a o putea pune în pahare sau boluri. Decorează cu nucă coaptă, tocată mărunt, și apoi cu boabe de struguri fierbinți și picături din siropul scurs în tavă.