De prin martie încep să număr și să pândesc zilele în care să urce termometrul la 30 plus. Zilele alea de lene și toropeală în care să îmi vină să las totul baltă pentru un șezlong sub umbrelă și o înghețată pe băț. (Bine…înghețată aș consuma și la multe grade cu minus, ‘cause I’m addicted).
Cum nu am mașină pentru înghețată (din același motiv pentru care nu am mașină de făcut pâine – prea puțin loc în dulapurile din bucătărie), am căutat calea de mijloc (s-ar putea traduce și leneșă) și semifreddo a apărut, cred, foarte firesc în ecuație. E între gustul cremos de înghețată și textura fermă a unui mousse congelat (știu…revin la mousse obsesiv).
Să îl faci e ca și cum ai fi primit acces la o cutie cu jucării în bucătărie. Te poți juca cu texturi, arome, fructe, ciocolată, biscuiți, nuci, toate la un loc. Partea cea mai bună: nu ai nevoie de mașină de înghețată. Cred că mai mult de jumătate din rețetele de semifreddo nu presupun să deschizi aragazul, iar tehnica cea mai complicată pe care ar trebui să o stăpânești ar fi să faci un pate a bombe ( adică să bați ouă cu sirop de zahăr fierbinte)
Gălbenușurile bătute cu zahăr îi dau susținere și formă, în timp ce frișca îi dă textura aerată. Ce-i drept, nu te aștepta la o înghețată pentru că un semifreddo nu e la fel de cremos, dar pregătește-te să se topească în gură și sub soare la fel de repede.
Ingrediente:
- 100g ciocolată
- 25g unt
- 200g căpșune + extra pentru decor
- 2 ouă
- 1 gălbenuș
- 130g +25g zahăr
- 300 ml smântână pentru frișcă
- 2 lingurițe extract de vanilie
- fistic
Ciocolata și untul se topesc împreună ( la bain marie ), iar căpșunele și 25g de zahăr se pasează cu un blender.
Ouăle, gălbenușul și restul de zahăr se pun pe foc, la bain marie și se bat cu mixerul până când amestecul este galben pal și seamănă cu un aluat pentru pandișpan. Ia vasul de pe foc și continuă să mixezi alte 5 minute, până când amestecul se răcește.
Bați frișca cu extractul de vanilie și o încorporezi în amestecul cu ou.
Într-o tavă de chec (eu am folosit una 22x12cm) tapetată cu folie alimentară de plastic torni un strat de amestec cu frișcă și ou apoi picuri ciocolată topită, piure de căpșune și presari niște fistic tocat. Și tot așa până când termini ingredientele (ultimul e musai un strat de amestec cu frișcă).
Tava merge la congelator măcar 6 ore sau peste noapte și când e bine întărit se rastoarnă pe orice platou ai la indemână (asta dacă l-ai făcut să te dai mare cu el în fața musafirilor) sau se consumă direct din tavă în cazul în care îl halești de unul singur cu ochii în televizor.
Rețetă adaptată de pe www.bakersroyale.com
1 Comment
Cum aratăăăăă!