În zilele astea cât am reușit să fiu mai mult acasă am răscolit biblioteca, am pus cărțile în ordine și am făcut planuri cu rețete de încercat. Mai ales că printre cărțile alea vechi am găsit ceva foarte valoros în perioade ca asta: caietul mamei. Caietul cu rețete de mamă care făcea prăjituri când la magazin găseai cu greu niște unt bun și zahăr primeai pe cartelă. De mult timp mi-am promis că le iau pe rând și le încerc pe toate.
Salamul de biscuiți era deja pe lista cu rețete de adaptat la vremurile de acum. În caietul mamei a ajuns de la una dintre bunici care îl făcea mai ales în perioada Crăciunului. Erau întotdeauna 4 sau 5 suluri parfumate cu esență de rom, care stăteau cuminți în cămară, învelite în celofan. Și din care primeam cu porția câteva felii.
Eu visam să pun în el fistic, coajă de portocală confiată și puțină apă de trandafir. Dar m-am adaptat la ceea ce am găsit în cămară: i-am înlocuit esența de rom cu palincă, iar în loc de rahat am pus merișoare și stafide. În rest m-am ținut cu sfințenie de pașii din rețeta din caiet și am așteptat cu aceeași nerăbdare ca în copilărie să pot tăia prima felie din el.
Salam de biscuiți cu merișoare, stafide și palincă
Ingrediente:
- 250g biscuiți simpli rupți în bucățele +50g biscuiți simpli dați prin răzătoare și transformați în pudră
- 100g nuci tocate mărunt
- 75g merișoare confiate
- 75g stafide
- 115g unt
- 115g zahăr
- 2 linguri cacao
- 30ml lapte
- 3 ouă
- 20ml palincă
- 1 lingură zahăr pudră
*Biscuiții folosiți sunt biscuiții simpli și tari, pe care îi găsești de cumpărat și la kilogram în unele magazine.
*În loc de nuci poți folosi alune, fistic sau migdale.
*În loc de merișoare și stafide poți folosi și caise confiate, portocală confiată sau alte fructe uscate.
*În loc de palincă poți folosi rom sau coniac
Mod de preparare:
Rupe biscuiții cu mâna în bucăți mici și pregătește și cele 50g de biscuiți trasnformați în pudră.
Într-o oală încăpătoare pune untul pe foc mic și lasă-l să se topească. Adaugă zahărul și pune și cacaua amestecată cu laptele. Lasă totul pe foc până când zahărul se topește și amestecul devine ca un sos gros.
Ia oala de pe foc și lasă deoparte să se răcorească.
Apoi, adaugă pe rând ouăle și încorporează-le în amestec. Pune din nou oala pe foc mediu, pentru 1 minut. Apoi adaugă biscuiții rupți în bucăți, nucile tocate, merișoarele și stafidele și amestecă tot pe foc timp de un minut, până când toate ingredientele sunt acoperite de lichidul din oală.
Ia oala de pe foc și încorporează și cei 20ml palincă.
Pregătește două bucăți de folie alimentară sau două hârtii de copt. Eu am folosit folia, pentru că mi s-a părut mai dificil să rulez sulurile perfect rotunde în hârtia de copt.
Presară pe suprafața foliei jumătate din cantitatea de pudră de biscuiți și ½ lingură de zahăr pudră. Așează folia cu latura mai lungă spre tine. Pune jumătate din amestecul din oală pe marginea ei, într-un șir egal, având grijă să lași măcar 2 cm spre lateralele foliei.
Rulează pe lungime, folosindu-te de folie ca să strângi ferm amestecul cu biscuiți ca într-un sul. Presează bine, astfel încât să nu rămână goluri și răsucește foli la capete ca să sigilezi bile ruloul.
Repetă și pentru cealaltă jumătate de amestec.
Cele două suluri rămân la rece cel puțin peste noapte. Eu le-am lăsat aproape 24 de ore în frigider înainte să le tai.
Ai putea, te rog, sa mentionezi cand se pune tuica?
Am editat și adăugat și unde se pun cei 20ml de palincă. Imediat după ce se încorporează biscuiții cu merișoarele și stafidele, după ce se ia amestecul de pe foc. 🙂
Multumeeeesc!!!
Multumesc! A iesit foarte bun!
🙂 Cu drag! Mă bucur tare.
N-am facut inca.
Dar trebuie sa te felicit pt ca ma uit la ce retete deosebite ai!
Chiar e special ce oferi.
Mie imi e tare drag de fructe si stiu din experienta livezii proprii avute in copilarie, opera dragului meu tata, ce minunat e sa ai fructul copt pe ram! Iubesc atat de mult pomii pt darurile lor si mereu caut retete pt a oferi deocamdata mintii noi posibilitati.
As dori iar paradisul avut odinioara, imi fac temele acum, ma pregatesc cu o placere deosebita sa vad cestiu si altii. O sa urmaresc reteta cu gutui… eu am amintirea foarte placuta a celui mai bun si intens parfumat sirop din gutuile noastre! Inca odata multumiri.