Cam așa ar putea să arate fiecare dimineață toamna asta pentru pentru mine. Aș începe-o cu o tavă cu rulouri cu dovleac, scorțișoară și nucă fierbinți, peste care să întind crema de brânză cu sirop de arțar sau, pur și simplu, un cubuleț de unt. Pentru toți fanii plăcintei cu dovleac, rulourile astea dulci sunt cu siguranță o alternativă care le va plăcea. Iar dacă ești fan “orice” cu dovleac, așa cum sunt eu, poți să pui rețeta asta pe listă de încercat în sezonul rece.
Dovleacul copt e adăugat de data asta direct în aluat, împreună cu un praf de nucșoară. De aici culoarea aurie și intensă. Umplutura e un amestec de unt, zahăr brun și miez de nucă coaptă, care se vor transforma la cuptor într-un caramel lipicios între fâșiile de aluat. În plus mai sunt niște mirodenii perfecte în deserturi pentru zile reci, care te vor încălzi imediat: scorțișoară, anason și ghimbir.
Dacă te-am convins că e un desert de gustat, trebuie doar să mai știi că ai nevoie de câteva ore bune pentru pregătirea lui, adică timpul necesar pentru aluat să dospească încet, la temperatura camerei.
Rulouri cu dovleac, scorțișoară și nucă
Ingrediente
Aluat:
- 80ml lapte
- 50g zahăr
- 40g unt
- 120g piure de dovleac (dovleac copt la cuptor și pasat într-o pastă cât mai fină)
- ¼ linguriță nucșoară
- 1 ou
- 7g drojdie uscată instant
- 335g făină
Umplutură:
- 90g unt moale
- 75g zahăr brun
- 1 linguriță scorțișoară
- ¼ linguriță nucșoară
- ¼ linguriță pudră ghimbir
- ¼ linguriță pudră anason stelat
- 50-75g nucă coaptă măcinată sau tocată mărunt
Cremă:
- 100g cremă de brânză
- 30ml sirop de arțar
- 75g zahăr pudră


Mod de preparare:
Pentru aluat, topește untul și lasă-l să se răcorească. Încălzește laptele, dar nu mai mult de 36C, cât să poți ține un deget în el și să nu simți că te frige. Amestecă laptele cu untul și lasă-le deoparte.
În bolul unui mixer static amestecă piureul de dovleac, zahărul și nucșoara. Adaugă laptele cu untul, oul și drojdia. Amestecă bine.
***Pentru că folosești drojdie uscată instant nu e nevoie să o dizolvi înainte. Dacă alegi drojdie uscată obișnuită, o dizolvi în laptele cald și o lași așa timp de 5 minute.
Începe să adaugi treptat făină în bolul mixerului. Amestecă folosind paleta pentru aluat, la viteză mică. Continuă așa până când ai încorporat toată făina. Poți să crești acum viteza de amestecare la mediu și să continui alte 5 minute.
Scoate aluatul pe blatul presărat cu făină și frământă cu mâna alte 3 minute.
Acum pune aluatul într-un bol uns cu ulei și acoperă cu o folie alimentară sau un prosop. Lasă să dospească 2h, la temperatura camerei.
Umplerea aluatului
După cele două ore de dospire, scoate aluatul din bol pe blatul presărat cu făină. Cu ajutorul mâinilor întinde-l într-un dreptunghi de 25x35cm, având grijă să obții aceeași grosime a aluatului peste tot, fără să se rupă.
Intinde untul moale pe toată suprafața aluatului, cu ajutorul unei linguri sau spatule. Este esențial să îl lași să se înmoaie foarte bine la temperatura camerei, timp ce cel puțin o oră. Presară deasupra untului întins zahărul brun amestecat cu mirodeniile. Apoi presară și nuca mărunțită.
Rulează aluatul ca pe o ruladă, pe lungime, cât mai strâns. Cu ajutorul unui cuțit foarte bine ascuțit sau cu o ață dentară (fără arome) taie ruloul de aluat în 8-10 bucăți egale.
Aranjează rulourile într-o tavă de copt din metal sau ceramică, unsă bine înainte cu ulei. (Eu am folosit o tavă 20x30cm.)
A doua dospire și coacerea
Acoperă tava cu rulourile cu o folie alimentară sau un prosop și lasă la dospit 1h, la temperatura camerei.
Coace rulorile cu dovleac în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de 20-25 de minute. Dacă ți se pare că se rumenesc prea repede, acoperă tava cu o folie de aluminiu, după primele 15 minute de copt.
Pentru crema de pus peste rulouri, mixează crema de brânză cu siropul de arțar și zahărul pudră, la viteză mare, până când arată ca o cremă. Pune crema peste rulourile calde.
Rețetă inspirată de sallysbakingaddiction.com/.