Mă declar de mult timp fan rulade. Am ajuns deja la rețeta numărul cinci pe blog și alte câteva testate despre care nu am reușit să scriu până acum. Ceea ce îmi place la o ruladă e felul în care mă transportă spre copilărie. Foarte des se gătea acasă rulada clasică, din pandișpan pufos, umplută cu gem, dulceață sau frișcă și fructe proaspete. Din vechea ruladă am păstrat secretul uleiului pe care mama îl punea ca să păstreze blatul moale pentru mai mult timp. Dar am adăugat de mute ori și alte ingrediente care să ajute la păstrarea umidității în blat. Aici am folosit untul de fistic, dar se pot folosi și pralină de alune de pădure, piureuri de fructe (așa cum am făcut la rulada cu dovleac), pastă de susan (tahini) sau ulei de migdale sau struguri. Depinde de ce alte ingrediente adaugi în ruladă.
Combinația pe care am ales-o acum e una clasică. Fisticul și zmeura sunt făcute să fie împreună. Nu doar că se potrivesc la gust, dar și culorile lor sunt vesele și de sărbătoare. Am pus în rulada asta o cremă cu zmeură și un mousse de ciocolată albă cu cremă de brânză, iar decorul l-am înveselit cu bomboane dulci din zahăr și ciocolată.
Înainte de rețetă îți las AICI link-ul cu un VIDEO despre rulada cu limoncello și zmeură ca să îți fie mai ușor să înțelegi pașii pentru a forma rulada.
Ruladă cu fistic, zmeură și ciocolată albă
Ingrediente:
Foaia de ruladă
- 3 ouă
- 75+25g zahăr
- 35ml ulei de floarea soarelui
- 55g unt de fistic***
- 45g făină
- 40ml lapte
Mousse cu ciocolată albă și cremă de brânză
- 30 +100 ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
- 25ml lapte
- 40g cremă de brânză
- 80g ciocolată albă
- 1,5g gelatină
Cremă cu mascarpone și zmeură
- 125g mascarpone
- 25g zahăr pudră
- 50g zmeură proaspătă sau congelată*
- 50ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
Pentru decor
- cremă cu mascarpone și zmeură
- 40g ciocolată Ruby topită
- zmeură proaspătă
- decorațiuni dulci din zahăr
***Eu am folosit unt de fistic de la Sunday Bites pentru foaia de ruladă și zmeură congelată pentru crema cu mascarpone.
Mod de preparare:
Pentru foaia de ruladă, separă albușurile de gălbenușuri. Pune albușurile deoparte și mixează gălbenușurile cu 75g zahăr și uleiul până când obții o spumă.
Adaugă untul de fistic și mixează până când îl încorporezi.
Adaugă făina și încorporează folosind o spatulă din silicon. Apoi adaugă laptele și amestecă bine până când se omogenizează.
Separat bate albușurile spumă, adaugă restul de 25g zahăr și mixează până când obții o spumă tare, asemănătoare cu bezeaua.
Încorporează cu un tel bezeaua formată în amestecul cu gălbenușuri și unt de fistic pregătit mai devreme. Trebuie să ai mișcări largi, astfel încât să păstrezi volumul din albușurile bătute.
Toarnă compoziția într-o tavă 20x30cm tapetată cu hârtie de copt. Nivelează astfel încât să ai un blat uniform.
Coace foaia de ruladă la 180C timp de 10-12 minute, până când va fi rumenă și ușor elastică. Dacă apeși cu degetul pe ea, revine ușor la forma inițială. 🙂
Lasă foaia de ruladă să se răcească în tavă 1-2 minute. Între timp, așează pe blat o bucată hârtie de copt 20x30cm peste care cerni puțin zahăr pudră. Răstoarnă foaia de ruladă (cu tot cu hârtia din tavă) peste hârtia de pe masă. Desprinde ușor hârtia de pe marginile ei și apoi îndepărtează-o. Lucrează cu grijă pentru că e încă fierbinte.
Taie câțiva milimetri din margini, astfel încât să obții un dreptunghi perfect.
Întoarce foaia pe partea cealaltă fără să o rupi și așează-o peste aceeași hârtie. Rulează pe lungime cu tot cu hârtie și lasă deoparte să se răcească bine, pentru aproximativ o oră.
Între timp, pregătește mousse-ul de ciocolată albă cu cremă de brânză.
Pune gelatina la hidratat în apă rece și topește ciocolata albă la bain-marie.
Pune într-o crăticioară, pe foc mediu, 30 ml smântână și laptele și încălzește-le până aproape să dea în clocot. Ia de pe foc și dizolvă în lichidul fierbinte gelatina hidratată și stoarsă bine.
Toarnă apoi totul peste ciocolata topită. Cu un blender de imersiune, blendează tot lichidul pentru omogenizare perfectă. Lasă amestecul să se răcorească bine de tot și apoi încorporează în el 100 ml smântână lichidă bătută până când obții o frișcă tare.
Apoi pregătește crema cu mascarpone și zmeură.
Dacă folosești zmeură proaspătă, pasează-o cu un blender ca să obții un piure și apoi strecoară-o direct printr-o sită deasă. Vei obține un lichid cu gust de zmeură, fără sâmburi.
Dacă folosești zmeură congelată, așa cum am folosit eu, decongelează-o și abia apoi o poți pasa. Strecoară-o prin sită și pune lichidul obținut deoparte.
Mixează mascarpone cu zahărul pudră până când se omogenizează. Adaugă smântâna lichidă pentru frișcă și continuă să mixezi până când obții o cremă ca o frișcă tare.
La final, cu mixerul pornit la viteză mică, toarnă și încorporează lichidul obținut după ce ai pasat zmeura.
Pune mousse-ul de ciocolată și crema cu mascarpone în două poșuri cu duiuri rotunde.
Derulează cu grijă foaia de ruladă înfășurată în hârtie. Trasează au ajutorul poșurilor dungi de mousse și cremă, alternativ pe toată suprafața, păstrând jumătate de centimetru până la marginile de pe lățime și una dintre lungimi. Rulează la loc, fără să strângi prea tare pentru a păstra un strat frumos de cremă la interior.
Învelește rulada în folie alimentară de plastic și pune la rece, în frigider, peste noapte.
A doua zi, scoate rulada din folie, taie-i capetele, stropește-o cu ciocolată topită și trasează din crema cu zmeură rămasă un decor pe suprafața ruladei. Pune din loc în loc jumătăți de zmeură proaspătă și presară decorațiuni dulci din zahăr.