Eu nu mă bucur când se fac zilele mai mici și mai reci. Nu îmi place nici ceața din unele dimineți și nici bruma. Dar am învățat să mă bucur de toamnă altfel. Să îi iubesc frunzele colorate și toate mirosurile de pământ umed. Să îmi găsesc mai mult timp să merg la piață și să aleg mere, struguri, nuci întregi și câteodată dovleci mari. În ultimele săptămâni au apărut în casă, pe rând, vreo patru dolofani portocalii pe care i-am așezat cuminți într-un colț și îi tot privesc. Nu mă îndur să îi sacrific până când nu știu clar ce vreau să fac cu ei. Unul singur a fost copt până acum și a urmat un șir fericit de 3 rulade cu tot parfumul de dovleac pe care au putut să îl cuprindă.
Fiindcă povestea ruladei de aici vine odată cu dorința de a pune dovleacul și în blat, și în cremă. Și mi-a reușit. Foaia de ruladă are un gust care aduce subtil cu turta dulce, iar crema e fină și aromată.
Și ar mai fi o mărturisire de făcut. E prima ruladă pe care o fac acasă după foarte mulți ani. Aproape că mi-a fost teamă că am uitat cum se face. 🙂

Ruladă cu dovleac
Ingrediente pentru 1 ruladă
Pentru foaia de ruladă
- 3 ouă
- 75+25g zahăr
- 15ml (1 lingură) ulei
- 90g piure de dovleac*
- 45g făină
- un praf de sare
- ½ linguriță scorțișoară
- ⅛ linguriță nucșoară
- ⅛ linguriță cardamon
- ⅛ linguriță ghimbir
- 30ml lapte
Pentru crema cu dovleac
- 150g mascarpone
- 30g zahăr pudră
- 100ml smântână pentru frișcă
- 50g piure de dovleac*
- 3g gelatină
Pentru decor: 50g ciocolată neagră topită+ semințe de dovleac coapte
*Piureul de dovleac este făcut din dovleac plăcintar tăiat în două și copt la 180C timp de 50-60 minute până când se pătrunde.
Eu prefer să coc un dovleac întreg, să îl pasez pe tot și să îmi porționez punguțe cu 150g-200g pe care le pun la congelator și le pot folosi oricând mi-e poftă de o rețetă cu dovleac.
Mod de preparare:
Separă ouăle.
Mixează gălbenușurile cu 75g zahăr și uleiul până când obții o spumă.
Adaugă piureul de dovleac și mixează până când îl încorporezi.
Adaugă făina amestecată cu sarea și mirodeniile + laptele și încorporează folosind o spatulă din silicon.
Separat bate albușurile spumă, adaugă restul de 25g zahăr și mixează până când obții o spumă tare, asemănătoare cu bezeaua.
Încorporează cu un tel bezeaua formată în amestecul cu dovleac și făină de mai devreme. Lucrează încet, cu mișcări largi, astfel încât să păstrezi volumul din albușurile bătute.
Toarnă compoziția într-o tavă 20x30cm tapetată cu hârtie de copt. Nivelează astfel încât să ai un blat uniform.
Coace foaia de ruladă la 180C timp de 12 minute. Va fi rumenă și ușor elastică.
Lasă foaia de ruladă să se răcească în tavă 1-2 minute. Între timp, așează pe blat o bucată hârtie de copt 20x30cm peste care cerni puțin zahăr pudră. Răstoarnă foaia de ruladă (cu tot cu hârtia din tavă) peste hârtia de pe masă. Desprinde ușor hârtia de pe marginile ei și apoi îndepărtează-o. Lucrează cu grijă pentru că e încă fierbinte.
Taie 2mm din margini, astfel încât să obții un dreptunghi perfect.
Întoarce foaia pe partea cealaltă fără să o rupi și așează-o peste aceeași hârtie. Rulează pe lungime cu tot cu hârtie și lasă deoparte să se răcească bine. Durează aproximativ o oră.
Când foaia s-a răcit, poți să pregătești crema.
Hidratează gelatina în apă rece. Topește-o la bain-marie și încorporează-o în piureul de dovleac.
Mixează mascarpone cu zahărul pudră până când se omogenizează. Adaugă smântâna lichidă pentru frișcă și continuă să mixezi până când obții o cremă ca o frișcă tare.
La final, cu mixerul pornit la viteză mică, toarnă și încorporează piureul de dovleac amestecat cu gelatina.
Derulează cu grijă foaia de ruladă înfășurată în hârtie. Întinde peste ea crema, pe toată suprafața, păstrând jumătate de centimetru până la marginile de pe lățime și una dintre lungimi. Rulează la loc, fără să strângi prea tare pentru a păstra un strat frumos de cremă la interior.
Învelește rulada în folie alimentară de plastic și pune la rece, în frigider, peste noapte.
A doua zi, scoate rulada din folie, taie-i capetele, stropește-o cu ciocolată topită și presară deasupra ei semințe de dovleac.
Vaai, ce rău îmi pare, am avut un fail total! Blatul a ieșit mult prea aerat, nu are nici o consistență, data viitoare să-mi fie învățare de minte, să nu mai fac rețete care nu au poze pentru fiecare etapă. Deh, nu suntem toți cofetari…. :-/
Îmi pare rău că nu a iești cum trebuie. Rulada asta am făcut-o de mai multe ori și a ieșit perfect mereu. Foaia de ruladă a ieșit prea pufoasă sau prea moale? Nu îmi dau seama din mesajul tău.
Din păcate nu pentru toate rețetele am timp să fac un set up cu lumini și decor pentru a prinde toate etapele în poze. Dar iau în calcul să făc la un moment dat o filmare în care să explic foaia de ruladă.
Foaia de ruladă a fost prea moale, aerată, nu s- a închegat corespunzător (deși am lăsat-o în plus la cuptor), nu a avut consistență. Drept este că a fost ffff gustoasă (mâncată cu lingurița), deci voi relua pașii, întru speranțe de rezultate mai bune 😀