Life is not about waiting for the storm to pass, is about learning to dance in the rain.
Că nu ştii niciodată când te loveşte furtuna şi dă peste ţine, şi te zgâlţâie din toate încheieturile încât uiţi toate tehnicile de salvare pe care le citisei în cărţi. Şi tu, fiinţă sensibilă, îţi dai seama că pelerina aia de ploaie mov şi cizmele de cauciuc cu flori nu te vor scoate uscat din asemenea tumult. Că îţi trebuie mai mult decât streaşina mică sub care ai stat confortabil până acum, aşteptând să treacă vântul şi ploaia. Şi atunci îţi faci curaj. Şi o dai dracului de furtună. Nu te face pe tine o găleată de ploaie! Ieşi de sub streaşină şi păşeşti pe trotuar. Şi iei în piept vântul, şi calci apăsat în toate bălţile, închizi umbrela aia protectoare şi valsezi fericit prin ploaie. Şi îţi spui în gând, ud până la piele, că după dansul ăsta…sigur iese soarele.
Pentru că nu ştii niciodată când te loveşte furtuna ai nevoie de pantofi buni de dans că să te poţi simţi confortabil sub potop. Lumea zice că dacă crezi cu toată fiinţă, începe să se audă muzica…
Iar pe potopul ăsta eu mi-am găsit pantofii buni în bucătărie, am dat muzica tare şi am făcut aluat…
Quiche cu dovlecel şi brânză sărată
Ingrediente pentru 6 porţii ( tavă 20cm)
Pentru aluat:
- 125g unt rece
- 250g făină
- ¼ linguriţă praf de copt
- 1 ou
- 40ml apă rece
- un praf de sare
Pentru umplutură:
- 1 dovlecel
- ½ ceapă galbenă
- 150g brânză sărată
- 2 ouă
- 150ml smântână de gătit (32% grăsime)
- cimbru uscat sau proaspăt (your choice)
- sare
- piper
Mod de preparare:
Începe cu aluatul. Are nevoie să stea la rece cel puţin 30 de minute după ce îl compui din făină amestecată cu praful de copt şi un praf de sare, peste care pui untul rece tăiat cubuleţe şi îl frămânţi cu degetele până când amestecul devine nisipos. Adaugi apă şi oul şi amesteci până când formezi un aluat. Îl înveleşti în folie alimentară şi îl pui la frigider.
(Timp în care te uiţi pe geam să alungi norii de furtună…)
După 30 de minute, întinzi aluatul într-o foaie subţire de 3-4mm, îl aşezi în tavă şi pui deasupra lui hârtie de copt şi greutăţi (sau boabe de fasole/ năut/ orez). Coace-l în orb 15 minute la 180C. Apoi, alte 5 minute fără greutăţi deasupra.
Între timp, te ocupi deja de dovlecelul şi ceapa tăiate rondele. Le pui într-o tigaie încinsă cu puţin ulei, sare şi piper. Şi le rumeneşti. Nu prea tare! (cât să le înmoi un pic). Le scoţi pe o farfurie şi le laşi la răcit.
Într-un bol, baţi ouăle cu smântână, cimbrul, sare şi piper.
Pe baza aluatului de tartă aşezi bucăţele de brânză sărată (rupte cu degetele). Apoi, torni amestecul cu ou şi smântână şi aşezi deasupra lui felii de dovlecel şi ceapă.
Şi pui totul, din nou, la cuptor. Măcar 30-35 de minute până când se rumeneşte frumos şi un cuţit înfipt în mijlocul quiche-ului va ieşi cu lama curată.