Visez la o vitrină mică cu obloane galbene, bătute de soare, și o firmă din lemn pictat, atârnată deasupra unei uși cu clopoțel. Înăuntru sunt două mese rotunde cu scaune din fier forjat și rafturi pline de prăjituri cu etichete scrise de mână. Înăuntru miroase a ciocolată și vanilie. Înauntru îți întind o farfurioară și îți dau felii de tartă și limonadă rece infuzată cu mentă. E un vis pe care îl derulez periodic în minte, în care reașez scaunele, vitrina și copertina pentru soare, în care mai fac și trufe din ciocolată uneori.
Nu știu alții cum fac, dar eu îmi hrănesc visul cu aceeași grijă cu care modelez torturile, fiindcă visurile te scot din rutină și, de multe ori, părți din ele se transformă din dorință în realitate.
Prăjitură întoarsă cu citrice
Ingrediente pentru o tavă de 20-22cm
- 50g unt
- 70g zahăr brun
- 1 lingură miere
- 2 linguri suc de lămâie
- felii de citrice (portocală, lămâie, kumquat, grepfrut)
- 250g făină
- 2 lingurițe praf de copt
- ½ linguriță scorțișoară
- ½ linguriță cadamon
- 4 ouă
- 125ml ulei de floarea soarelui
- 200g zahăr
- 100ml amestec de suc de portocale și suc de lămâie
- 45ml lapte bătut
- 1 pliculeț zahăr vaniliat Bourbon
- coaja rasă de 1 portocală
Mod de preparare:
Încălzește într-o oală mică untul împreună cu zahărul brun, mierea și sucul de lămâie. Lasă-le pe foc mic până când untul și zahărul se topesc. Toarnă siropul format într-o tavă rotundă, tapetată cu hârtie de copt pe bază și pe pereți. Așează frumos în sirop felii de citrice (portocală, lămâie, kumquat, grepfrut). Dacă ar fi după mine aș folosi doar lămâi, dar și restul arată atât de frumos când întorci prăjitura la final.
***Coaja de grepfrut este amară, așa că ar fi de preferat să o îndepărtezi înainte.
Lasă tava deoparte cât timp pregătești amestecul pentru blat.
Cerne făina cu praful de copt, scorțișoara și cardamonul.
Bate cu un mixer ouăle cu zahărul și uleiul, până când tot amestecul devine spumos. Adaugă sucul de citrice, laptele, vanilia și coaja de portocală și încorporează-le. Apoi, treptat, adaugă amestecul cu făină și încorporează-l în lichid.
Toarnă totul în tava pregătită, încet, peste feliile de citrice, având grijă să umpli tava doar pe trei sferturi (în timpul coacerii prăjitura se va umfla destul de mult).
Coace la 190C timp de 30-40 minute sau până când o scobitoare înfiptă în mijlocul prăjiturii, iese curată. Scote din cuptor și lasă cinci minute să se răcorească în tavă. Apoi, (cu ceva curaj și mănuși de bucătărie bune) așează un platou / farfurie peste tava cu prăjitura și întoarce tava dintr-o singură mișcare. Ridică tava, îndepărtează hârtiile de copt și bucură-te de priveliște: o prăjitură parfumată cu felii rotunde de citrice la suprafața ei, aproape confiate în siropul cu zahăr și unt.
***Mie îmi place prăjitura asta călduță cu înghețată de vanilie lângă ea.