Mi-e greu să aleg ce fructe îmi plac mai mult vara. În fiecare an fac câte o pasiune pentru unul dintre ele.
De când încep cireșele și până târziu, în august, când e plin peste tot de prune și struguri, iubesc pe rând și vișinele, și zmeură, și piersicile, dar mai ales caisele. Caisele mi se par delicate și cu un parfum special.
Prăjitura asta întoarsă cu caise și cardamon a ieșit neașteptat de bună și moale. Sucul din fructe s-a scurs împreună cu untul topit și zahărul caramelizat în blat, iar caisele au rămas o surpriză dulce acrișoară la suprafața lui.
Prăjitură întoarsă cu caise și cardamon
Ingrediente (pentru o tavă cu diametrul 20cm)
Pentru caise
- 25g unt
- 2 linguri zahăr brun
- 7 caise ferme (sau mai multe dacă sunt mai mici, important e ca din jumătățile lor să poți acoperi toată baza tăvii de copt)
Pentru blat
- 100g unt (82% grăsime), înmuiat la temperatura camerei timp de 30 de minute
- 150g zahăr tos
- coaja rasă de la ½ lămâie
- 2 ouă
- 150g făină
- 50g făină de migdale
- ½ pliculeț de praf de copt
- ½ linguriță bicarbonat
- boabele de la 5 păstăi de cardamon măcinate într-un mojar (sau ½ linguriță pudră cardamon)
- 75g iaurt gras (10% grăsime)
Mod de preparare:
Pregătește mai întâi amestecul pentru blatul de prăjitură.
Pune în bolul unui mixer static untul moale, zahărul și coaja de lămâie. Mixează cu paleta de aluat, la viteză medie, timp de 2-3 minute până când amestecul devine cremos. Din când în când oprește mixerul și curăță cu o spatulă din silicon pereții bolului.
După ce ai omogenziat bine zahărul cu untul adaugă pe rând ouăle și mixează bine după fiecare în parte ca să le încorporezi.
Mixează la viteză medie alte 3-4 minute.
Adaugă făina amestecată cu praful de copt și bicarbonatul, făina de migdale și cardamonul măcinat în mojar. Mixează cât să le încorporezi pe jumătate, apoi adaugă și iaurtul. Continuă să amesteci până când tot aluatul e omogen.
Lasă-l deoparte până pregătești tava.
Ideal ar fi să folosești o tavă fără pereți detașabili sau o crăticioară mică cu diametrul de 20cm. Sucurile pe care le vor lăsa caisele, zahărul topit și untul pe care îl vei pune se vor scurge altfel din tavă.
Tava pe care o vei folosi trebuie tapetată pe bază și pe laterale cu hârtie de copt. Asta te va ajuta să scoți prăjitura mai ușor după ce se coace.
Pe baza tăvii picură 25g unt topit. Presară peste el 2 linguri de zahăr brun. Apoi așează jumătăți de caisă, cu partea tăiată în jos, astfel încât să acoperi toată baza tăvii.
Toarnă peste ele aluatul pentru blat și nivelează-l cu o spatulă sau lingură.
Coace prăjitura cu caise la 170C, cu ventilația de la cuptor pornită, timp de 50 de minute. Dacă ți se pare că se rumenește prea repede acoperă tava cu o folie din aluminiu în ultimele 15 minute de coacere. Prăjitura e gata dacă o scobitoare înfiptă în ea iese curată.
Scoate prăjitura din cuptor și lasă-o în tavă, să se răcorească 4-5 minute. Îndepărtează hârtia de pe laterale, apoi așează o farfurie/ platou deasupra ei. Răstoarnă prăjitura cu caise pe farfurie și ridică tava de pe ea.
Lasă-o să se răcească puțin și o poți felia. Eu i-am presărat fulgi de migdale și rozmarin tocat mărunt, pentru că mi se pare că se potrivește perfect lângă caise. Poți pune lângă o felie călduță și o cupă de înghețată sau o lingură de iaurt rece.