E foarte simplu de înțeles de ce prăjitura asta se numește prăjitura îngerilor. E ca un nor pufos, format din combinația perfectă de bezea și blat aromat cu vanilie. Este aerată suficient cât să te ducă cu gândul la un pandișpan, dar are și textura elastică a unui mijloc de bezea americană (marshmallow). Iar mie mi se pare că e cea mai bună variantă să folosești albușuri multe rămase în frigider cu care nu vrei să faci neapărat bezele clasice și nici nu ai talent la macarons.
Americanii îi spun angel food cake și de aici s-a preluat denumirea asta diafană. Dar îmi aduc aminte că bunica mea făcea un minunat chec de albuș care semăna perfect cu ea.
Sunt câteva mici secrete de știut înainte să o pui la copt. Iar cele mai multe țin de ingrediente și cum le folosești.
- Făina e de preferat să fie cu puțină proteină, pentru că nu ai nevoie de o structură asemănătoare cu cea de pâine în acest blat. De obicei, în magazine vei găsi brand-uri de făină cu 9% proteine, care vor funcționa foarte bine pentru acest desert. În alte țări făina cu puțină proteină este vândută cel mai des sub denumirea de cake flour și există și un truc prin care să folosești făină obișnuită în locul ei, substituind o parte cu amidon.
- Albușurile se vor bate mai bine dacă au stat la temperatura camerei măcar 30 de minute.
- Folosește zahăr tos fin. Se încorporează ușor în albușurile bătute spumă și se mărunțește mai bine într-un robot de bucătărie împreună cu făina, așa cum trebuie pentru prăjitura asta.
- Folosește 1 linguriță de zeamă de lămâie atunci când bați albușurile pentru a stabiliza bezeaua.
- Pentru prăjitură îngerilor nu e nevoie să ungi tava de copt. Poți folosi o hârtie de copt la bază, dar în rest nu e nevoie de ea, pentru că amestecul de bezea și făină are nevoie de pereții tăvii ca să crească și să rămână frumos.
Prăjitura îngerilor – Angel food cake
Ingrediente (pentru o prăjitură cu diametrul 22cm):
- 250g albușuri ( aproximativ 10 albușuri de la ouă medii)
- 120g făină cu puțină proteină (sau 100g făină obișnuită+20g amidon)
- 230g zahăr tos fin
- 1 linguriță zeamă de lămâie
- 1 linguriță extract de vanilie
- un praf de sare
Pentru decor: zahăr pudră, fructe proaspete, frunze de mentă și frișcă
Mod de preparare:
Amestecă în primul rând făina cu zahărul. Pune făina și jumătate din cantitatea de zahăr (115g) într-un robot de bucătărie și pulsează de câteva ori până când obții un amestec fin. Cerne acest amestec de 3-4 ori printr-o sită deasă și lasă-l deoparte.
Bate albușurile împreună cu zeama de lămâie, extractul de vanilie și un praf de sare, la viteză medie. După ce s-a format o spumă, adaugă restul de zahăr, lingură cu lingură, mixând la viteză mare. Așteaptă 10-15 secunde înainte sa adaugi următoarea lingură de zahăr.
După ce ai încorporat tot zahărul continuă să mixezi până când obții o bezea fermă și lucioasă.
În bezeaua formată încorporează în trei etape amestecul de făină și zahăr, folosind o spatulă din silicon. Nu te grăbi! Încorporează cu mișcări largi, pornind de la bază și ridicând bezea spre suprafață, încercând să rotești bolul din când în când. Aluatul e gata acum să fie pus în tavă.
Ce faci când nu ai tava potrivită pentru prăjitura îngerilor?
Prăjitura îngerilor are nevoie de o tavă specială care are la mijloc un tub. Într-o astfel de tavă blatul cu mult albuș va crește frumos și se va înălța mai ușor, având susținere și din mijlocul tăvii. Nu e indicată forma de guguluf (bundt cake), pentru că își va fi greu să desprinzi prăjitură de pe pereții ei văluriți.
Puțină lume are o tavă specială de angel food cake. Nici eu nu am, dar am găsit un truc prin care poți să transformi o tavă de tort rotundă, cu pereți detașabili într-una perfectă pentru asta. Folosești în mijloc un doză de aluminiu de la un suc. Felul în care faci asta îl găsești AICI.
După ce pregătești tava (eu am folosit o tavă de 22cm diametru), toarnă aluatul în ea și nivelează-l. Folosește un băț de frigăruie ca să amesteci apoi în aluat pentru a fi sigur că elimini toate bulele de aer formate.
Coace prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de 30-35 de minute până când e colorată în auriu la suprafață, iar o scobitoare înfiptă în ea, iese curată.
Etapa de răcire
Scoate tava din cuptor și imediat întoarce-o cu fundul în sus. Nu îți face griji, prăjitura nu va ieși din ea. Dacă ai folosi trucul cu doza de aluminiu, vei putea sprijini tava chiar în cutia respectivă. Lasă prăjitura să se răcească în acest fel timp de o oră.
După o oră întoarce tava înapoi și trece un cuțit cu lamă subțire pe marginea ei pentru a desprinde blatul de tavă. Scoate doza de aluminiu și pereții tăvii, îndepărtează hârtia de copt de la bază și așează prăjitura pe o farfurie.
Decorează cu zahăr pudră, fructe și frunze de mentă. Și bucură-te de ea!
Geniala prajitura 😉