Mai e cineva obsedat de mirosul de portocale, lămâi sau lime în perioada asta? Mie îmi place să îmi învălui bucătăria în aromele lor. Pun coajă de citrice în cozonaci pufoși, în biscuiți și prăjituri și mi se pare că toată casa primește un parfum de sărbătoare.
Îmi place să usuc felii de portocală și lămâie în cuptor și să fac din ele ghirlande sau, pur și simplu, să le păstrez într-un bol pe masă pentru că lasă în jur un miros plăcut. Le prind în panglicile de la cadouri sau le folosesc pentru decoruri de prăjituri, așa cum am făcut aici.
Prăjitura asta cu portocale și coacăze roșii e moale și aromată și e un desert bun pentru dimineți de iarnă. Partea cea mai bună e că se face cu minim de efort și vase murdărite, iar dacă nu ai formă specială de guguluf (bundt cake) o poți coace și într-o tavă mare de chec sau în forme de brioșe. Iar ca alternativă poți folosi coajă de lămâie și afine.
Prăjitură guguluf cu portocale și coacăze roșii
Ingrediente:
- 375g făină
- 1 pliculeț praf de copt
- 1 linguriță bicarbonat
- 200g zahăr
- 180ml lapte
- coaja rasă de la 2 portocale mari
- 120ml suc proaspăt de portocale
- 120ml ulei de floarea soarelui
- 2 ouă
- 1 linguriță extract de vanilie
- 125g coacăze roșii
Pentru decor: royal icing, felii de portocale deshidratate, coacăze roșii
Mod de preparare:
Într-un bol încăpător amestecă făina cu praful de copt, bicarbonatul și zahărul.
Într-un al bol bate ușor cu un tel cele două ouă. Adaugă laptele, sucul de portocale, coaja de la portocale, uleiul și extractul de vanilie. Amestecă bine ca să se omogenizeze.
Toarnă și încorporează treptat ingredientele lichide în cele uscate, din bolul mare. Folosește o spatulă din silicon ca să amesteci până când obții un aluat moale.
Încorporează în el boabele de coacăze roșii fără să amesteci prea tare, astfel încât să se păstreze întregi.
Unge cu unt topit sau cu ulei o tavă de guguluf (bundt cake). Eu am folosit o formă din ceramică cu diametrul de 23 cm și înălțimea de 10 cm. Se poate folosi la fel de bine și o formă din metal.
Toarnă aluatul pregătit în ea. Ar trebui să ajungă până la ⅔ din înălțimea tăvii.
Coace prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de 50-60 minute, până când o scobitoare înfiptă în mijlocul ei iese curată.
Lasă prăjitura să se răcorească în tavă timp de 10-15 minute. Apoi răstoarnă-o pe un grătar să se răcească perfect.
După ce s-a răcit, mută guguluful pe un platou sau farfurie. Îl poți lăsa simplu sau îl poți decora cu royal icing, felii de portocale deshidratate și coacăze roșii proaspete.
***Pentru royal icing făcut acasă, poți folosi rețeta pe care eu obișnuiesc să o fac pentru turta dulce. O găsești AICI.
Dacă vrei să încerci și alți gugulufi de sărbătoare îți las mai jos trei rețete delicioase.