Prăjitura asta cu cireșe e cel mai eficient mod de a salva o mână de fructe rămase într-un castron, ușor trecute și pe care nimeni din casă nu le mai vrea simple. Și e și o variantă mai ușor de făcut decât clasicul pandișpan. Pentru că nu îți trebuie mixer, nu trebuie să bați perfect spumă ouăle, iar fructele nu se scufundă în blat. Eu zic chiar că poți să ai eficiență maximă și să murdărești un singur bol atunci când o pregătești.
Trei lucruri ar fi de zis despre prăjitura asta cu cireșe.
În primul rând e o prăjitură dulce și îți asumi asta când o faci. Are ciocolată albă și mult zahăr din care nu aș scădea prea tare la cântar pentru că fix el o ajută în plus să se lege frumos la cuptor, să se rumenească și să aibă textura moale. Din acest motiv am pus pe lista de opționale bucățelele de ciocolată neagră. Se vor potrivi bine cu cireșele, dar vor aduce și un plus de dulce în gust, așa că poți să nu le pui dacă nu vrei.
În al doilea rând, farmecul acestei prăjituri stă în textura ei moale, ușor lipicioasă. Americanii o numesc ”blondie”, varianta deschisă a unui brownie. La prima vedere pare ușor necoaptă, dar trebuie să ai răbdare cu ea să se răcească și sunt sigură că îți vei schimba părerea.
În al treilea rând, nu aș alege pentru ea fructe congelate. Au multă umiditate ce va influența blatul, care riscă să nu se coacă în jurul lor. Din același motiv nu am pus vișine acum, dar vor fi pe lista de teste cât de curând să văd dacă se potrivesc la fel de bine.


Prăjitură cu cireșe și ciocolată albă
Ingrediente (pentru o tavă pătrată, 20x20cm):
- 120g unt (82% grăsime)
- 90g ciocolată albă
- 180g zahăr
- 2 ouă
- 125g făină
- 1 linguriță extract de vanilie (se potrivește bine și esența/ extractul de migdale)
- 120-150g cireșe (cântărite după ce ai scos sâmburii)
- 10-15g fulgi de migdale
- Opțional: bucățele de ciocolată neagră
Mod de preparare:
Pregătește o tavă de copt cu dimensiunile 20x20cm. Așează în ea o hârtie de copt care să acopere și baza și pereții tăvii.
Spală cireșele, îndepărtează sâmburii și taie-le în jumătăți.
Pune într-un bol termorezistent ciocolata albă mărunțită și untul tăiat în cuburi. Topește-le împreună la bain-marie sau în cuptorul cu microunde și amestecă bine să se omogenizeze. Lasă bolul deoparte să se răcorească puțin.
Toarnă în bol, peste ingredientele topite, zahărul și amestecă bine cu un tel. Apoi adaugă ouăle întregi și încorporează-le și pe ele cu telul.
Adaugă făina și amestecă folosind o spatulă până când o încorporezi.
Adaugă extractul de vanilie și cireșele. Păstrează câteva jumătăți de cireșe pe care să le pui la suprafața prăjiturii.
Amestecă pentru a încorpora fructele și vanilia.
Toarnă amestecul în tava pregătită și nivelează cu spatula.
Pune din loc în loc jumătățile de cireșe păstrate. Apoi, dacă vrei, presară câteva bucățele de ciocolată neagră și fulgii de migdale.
Coace prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180C. Eu am folosit funcția convecție, căldură sus și jos și am așezat tava la mijlocul cuptorului. E nevoie de 30-35 de minute până când se rumenește frumos la suprafață și o scobitoare înfiptă în ea iese aproape curată. E în regulă să mai aibă bucățele mici de blat umed prinse de ea. E suficient atât, chiar dacă ți se pare că prăjitura nu e coaptă. Pe măsură ce se răcește se va întări.
Lasă prăjitura să se răcească în tavă până când ajunge la temperatura camerei înainte să o tai. Asta durează în jur de câteva ore bune.
Prăjitura asta cu cireșe e bună după ce s-a răcit și chiar și mai bună a doua zi sau după ce stă la rece.
Dragă Alina,
Tocmai am făcut prăjitura cu cireşe… cu vişine. E perfectă. Are margini aurii şi crustă crocanta, iar vişinele, uşor acrişoare, se potrivesc de minune cu ciocolata albă. Mulțumesc!
Ce veste bună. De acum o s-o recomand și cu vișine. Și da, cred că vișinele sunt mult mai bune în amestecul dulce cu ciocolată albă. 🙂 Mulțumesc penru feedback.❤️
Buna, multumim pentru reteta, foarte buna! In ciuda recomandarii de a nu taia zaharul, nu m-am putut abtine si am pus doar aproape 100g. A iesit f bine si asa. Nu am putut astepta si am mancat o felie mare calda :). O schimbare pe acre as mai face-o: extract de migdale data viitoare, mi se pare ca ar merge si mai bine.
Daaa, sunt de acord cu extractul de migdale. Eu nu am avut când am filmat rețeta, dar și eu cred că merge foarte bine. Și mă bucur să aud că a ieșit perfect și cu 100g zahăr. 🙂