O combinație clasică nu strică din când în când, iar ciocolata și vișinele sunt perechea perfectă într-un desert. Am vrut o prăjitură simplă, ușor de făcut, în care să prind și ciocolata pe care o iubesc, și vișine acrișoare. În plus, am ales o prăjitură pe care o pot face și cei care vor să evite făina și glutenul, pentru că am folosit doar făină de migdale.
Dacă vișinele proaspete nu mai sunt în sezon, o poți face și cu vișine congelate. Iar în locul lor poți folosi coacăze roșii sau un amestec de fructe de pădure. Orice variantă acrișoară se potrivește în sosul pe care îl vei pune peste prăjitură.
Prăjitură cu ciocolată și sos de vișine
Ingrediente (pentru o prăjitură cu diametrul 22cm):
- 250g ciocolata neagră (70% cacao)
- 150g unt (82% grăsime)
- 150g zahăr
- 100g făină de migdale (sau migdale măcinate fin)
- 5 ouă
Pentru sos
- 300g vișine (cântărite întregi, cu tot cu sâmburi)
- 40g zahăr
- 1 linguriță amidon
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 30ml apă
Mod de preparare:
Pune ciocolata tocată în bucăți, untul tăiat cubulețe și zahărul într-un bol termorezistent. Topește-le împreună la bain-marie până când obții un amestec omogen. Zahărul nu se va topi, dar se va amesteca frumos cu ciocolata și untul.
Lasă bolul deoparte să se răcorească timp de 5 minute.
Adaugă apoi în el făina de migdale și încorporează-o.
Separă ouăle. Încorporează apoi gălbenușurile, pe rând, în amestecul cu ciocolată.
Bate albușurile cu un mixer până când obții o spumă tare.
Încorporează spuma de albuș în amestecul cu ciocolată. Folosește o spatulă și lucrează cu mișcări largi, astfel încât să păstrezi amestecul cât mai aerat.
Toarnă compoziția într-o tavă de tort cu diametrul de 22cm, cu pereți detașabili, tapetată pe bază și pereți cu hârtie de copt.
Coace prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de 30-35 de minute. Eu am folosit funcția convecție, căldură de sus și jos, și am pus tava la mijlocul cuptorului.
Prăjitura e gata când o scobitoare înfiptă în ea iese aproape curată, cu puține urme de blat prinse pe ea.
Scoate prăjitura din cuptor și lasă-o să se răcească în tavă.
Între timp, pregătește sosul de vișine.
Spală și curăță vișinele de sâmburi. Pune vișinele într-o crăticioară, împreună cu zahărul, zeama de lămâie și apa. Așează crăticioara pe foc mediu și lasă până când ajunge la punctul de fierbere. Dă focul mic și lasă așa 1-2 minute.
Adaugă acum amidonul dizolvat în puțină apă caldă. Amestecă bine și lasă ca tot amestecul de lichid și fructe să fiarbă 1 minut.
Ia de pe foc și lasă să se răcească.
După ce prăjitura s-a răcit, poți să o scoți din tavă. Îi poți pune tot sosul de vișine deasupra ei, așa cum am făcut eu, sau o îl poți pune lângă fiecare felie, atunci când o mănânci. Indiferent de variantă combinația e minunată.
Îți las aici și un video cu pașii rețetei.
Mulțumim frumos pentru tot ce faceți pentru noi!!!
♥️🤗