Prăjituri de vară mi-am trecut pe lista de început de sezon și îmi promit să mă țin de cuvânt vara asta și să fac mai multe prăjituri simple, cu fructe, bune de pus la picnic, la drum sau în excursie . Prăjitura cu căpșuni și migdale e prima din listă și se încadrează perfect la toate categoriile de mai sus. E simplu de făcut, e ușor de transportat și se păstrează moale și umedă chiar și a doua zi. Pentru că asta e un criteriu foarte important pentru mine ca să îmi placă o prăjitură în tavă.
Eu zic că e varianta câștigătoare în locul clasicului pandișpan cu fructe pe care îl faci vara. În loc de căpșuni poți pune aici vișine ori cireșe, iar lămâia o poți înlocui cu portocală. O poți face și cu zmeură și lime, o poți face cu caise și cimbrișor. Iar mai la toamnă poți pune felii de prune și nuci în loc de migdale. Opțiunile sunt multe și pot fi adaptate la blatul ăsta moale, pe care făina de migdale nu îl lasă să se usuce deloc.
Las mai jos rețeta și îți recomand să o încerci mai întâi în varianta mea, cu căpșuni și aromă de lămâie.
Prăjitură cu căpșuni și migdale
Ingrediente (pentru o tavă cu diametrul 20cm):
- 300g căpșuni
- 1 linguriță pastă de vanilie/ extract de vanilie
- coaja rasă de la ½ lămâie
- 180g zahăr
- 120g unt moale (82% grăsime)
- 2 ouă
- 140g făină
- 50g de migdale (sau migdale măcinate fin)
- 50g fulgi de cocos
- 1+½ linguriță (7g) praf de copt
Pentru topping-ul cu migdale
- 20g unt topit
- coaja rasă de la ½ lămâie
- 20g zahăr
- 30g fulgi de migdale


Mod de preparare:
Începe cu pregătirea căpșunilor care trebuie să stea în jur de 20-25 de minute la macerat.
Spală căpșunile, curăță-le de frunze și taie-le în sferturi. Așează-le într-un castron. Adaugă 40g zahăr, coaja de lămâie și pasta de vanilie. Amestecă bine și lasă deoparte.
Pentru blat, pune în bolul unui mixer static untul moale (lăsat să se înmoaie timp de aproximativ 1h la temperatura camerei) și 140g zahăr. Începe să mixezi cu paleta pentru aluat până când obții un amestec omogen și cremos.
Adaugă pe rând ouăle și mixează bine după fiecare în parte până când se încorporează.
Oprește mixerul și toarnă pe rând în bolul său făina, făina de migdale, fulgii de cocos și praful de copt. Mixează pentru 1 minut până când toate ingredientele uscate se încorporează și ai o compoziție omogenă.
Adaugă acum ⅔ din bucățile de căpșuni lăsate la macerat împreună cu sucurile strânse în bolul lor. Amestecă folosind o spatulă din silicon ca să le încorporezi în compoziția pentru prăjitură.
Toarnă tot amestecul într-o tavă de copt rotundă cu pereți detașabili cu diametrul de 20cm, tapetată pe bază și pe laterale cu hârtie de copt.
Nivelează bine la suprafață și apoi pune din loc în loc căpșunile rămase de la macerat.
Coace prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180C timp de 30 de minute.
Între timp pregătește topping-ul. Amestecă untul topit cu zahărul, coaja de lămâie și fulgii de migdale.
După cele 30 de minute la cuptor, scoate prăjitura și presară pe toată suprafața ei topping-ul pregătit.
Pune din nou la cuptor, tot la 180C, alte 20-30 de minute. Prăjitura e gata când o scobitoare înfiptă în ea iese fără urme de blat, migdalele din topping s-au rumenit, iar zahărul din topping s-a caramelizat.
Scoate prăjitura din cuptor și lasă-o să se răcorească în tavă timp de 10 minute. Îndepărtează apoi pereții tăvii și hârtia de copt din jurul ei și lasă prăjitura să se răcească complet înainte să o muți pe o farfurie.
Rețetă inspirată de www.thehungrycook.co.nz.
Îți las aici și un video cu toți pașii pentru pregătirea rețetei. 🙂