Am aflat de portokalopita acum câțiva ani, când lucram în laboratorul de cofetărie, iar unul dintre colegi se întorsese din vacanța din Grecia cu o nouă pasiune pentru prăjitura asta. Am și făcut-o atunci în laborator de câteva ori, dar uitasem complet cât de bună e până de curând.
De ziua Greciei, a găsit-o blogul colocatar într-o cofetărie și am primit-o acasă la desert.
M-am bucurat de ea, de parfumul ei puternic de portocală și de siropul foarte aromat. Și i-am căutat rețeta pentru că mi-am dat seama că nu te saturi doar dintr-o felie.
Mi se pare prăjitura perfectă de duminică, iar cu puțină organizare o poți face chiar înainte de prânzul în familie.
Portokalopita – prăjitură cu portocale și iaurt
Ingrediente (pentru o prăjitură cu diametrul 22cm sau o tavă pătrată de 20x20cm)
Pentru sirop
- 240g zahăr
- 300ml apă
- sucul de la 2 portocale (1 portocală de la care iei coaja pentru prăjitură și sucul de la 1 portocala fiartă)
Pentru prăjitură
- 1 portocală întreagă
- coaja de la 1 portocala
- 225g foi fine de plăcintă
- 125g zahăr
- 125g ulei de măsline
- 125g iaurt grecesc 10% grăsime
- ½ linguriță bicarbonat
- ½ linguriță praf de copt
- 1 plic zahăr vanilat Bourbon
- 2 ouă
- 10g unt pentru uns tava
Mod de preparare:
Mai întâi pregătește foile de plăcintă. Scoate-le din pachet și rupe-le în jumătăți. Apoi așează-le cât mai dezordonat pe o tavă mare de cuptor, pe hârtie de copt. Lasă-le peste noapte să se usuce. Ele trebuie să devină casante. După ce s-au uscat perfect vor fi ca o foaie de hârtie pe care o poți mărunți cu mâna în bucăți mai mici.
*** Poți la fel de bine să usuci foile în cuptorul preîncălzit la 100C, timp de 20-30 de minute. Din când în când ridică-le și întoarce foile de pe o parte pe altă ca să te asiguri că s-au uscat suficient. Dacă le usuci în cuptor, lasă-le să se răcorească înainte să le rupi în bucăți.
Spală bine una dintre portocale. Așează-o într-o crăticioară și acoperă cu apă rece. Pune la fiert și după ce dă în clocot, lasă-o să fiarbă la foc mic timp de 1h. După ce s-a fiert, scoate-o din lichid și lasă-o să se răcorească suficient de mult cât să o poți tăia în jumătate. Stoarce-i sucul și păstrează-l.
***Îți recomand să folosești portocale bio, astfel încât coaja lor să nu fie plină de chimicale. Dacă vrei, poți folosi pentru prăjitura asta și portocale roșii. Acestea, însă, au coaja un pic mai amară și vei simți asta și în prăjitură.
Coaja și pulpa rămase de la portocala fiartă pune-le într-un robot sau blender mare. Adaugă coaja rasă de la a doua portocală, uleiul de măsline și zahărul și blendează/ mărunțește până când obții o pastă fină.
Adaugă peste ea iaurtul, praful de copt, bicarbonatul, zahărul Bourbon și ouăle și blendează din nou până când totul se omogenizează.
Pune amestecul format într-un bol mare și încorporează treptat în el foile de plăcintă uscate și rupte în bucăți mici.
Unge tava pentru prăjitură cu unt și întinde în ea, în strat uniform, amestecul pregătit mai devreme.
Poți decora cu felii de portocală opțional.
Coace portokalopita la 170C, timp de 30-35 de minute, până când se rumenește frumos la suprafață și amestecul se încheagă.
Cât timp prăjitura e la cuptor, pregătește siropul.
Pune într-o crăticioară zahărul si apa și lasă pe foc mediu până când dă în clocot. Amestecă bine cu o lingură ca să te asiguri că tot zahărul s-a dizolvat. Ia crăticioara de pe foc și amestecă în lichid sucul de la portocala fiartă și sucul de la portocala a cărei coajă ai folosit-o în prăjitură. Lasă siropul deoparte să se răcorească.
Imediat ce ai scos prăjitura din cuptor, toarnă treptat cu un polonic deasupra ei siropul răcorit. S-ar putea să nu îl folosești pe tot. Toarnă până când prăjitura dă semne că nu mai absoarbe imediat lichidul.
Lasă portokalopita să se răcească 30 de minute și o poți felia.