Niște plăcinte cu mere sunt mai degrabă un desert la care să te gândești toamna, dar nu ai cum să îl refuzi dacă îți pică pe mână câteva mere dulci de final de vară. Mai ales că sunt niște plăcinte pe care le poți mânca fierbinți cu înghețată de vanilie lângă ele. O scuză bună să fie două deserturi pe o farfurie. 🙂
Cum am ajuns să am în bucătărie merele astea? Nu avem meri, dar unul dintre merii vecinilor e și bucuria noastră. O parte generoasă din crengile lui ajung peste gardul nostru și se scutură aproape singur la noi în curte. Habar nu am ce soi e și nici nu am investigat asta serios. Îi ador însă merele mici, imperfecte, dulci-acrișoare, care pică de câteva ori pe zi. Nu doar nouă ne plac. Avem adevărate lupte cu câinele Zmeu să nu le ronțăie și el cu poftă de pe jos. Ajung să strâng în felul ăsta un kilogram la câteva zile și să mă întreb mereu ce să fac cu ele.
Acum s-au transformat într-o plăcintă, dar mai caut idei pentru un chec și niște muffins buni pentru micul dejun.
Plăcinte cu mere de vară
Ingrediente (pentru 10 bucăți):
- 1,4 – 1,5kg mere (rămân aprox 900g-1kg după curățare)
- 150-175g zahăr (în funcție de cât de dulci sunt merele)
- 20ml zeamă de lămâie
- 1 linguriță scorțișoară
- ½ linguriță pudră ghimbir
- ¼ linguriță pudră cuișoare
- 10 foi fine de plăcintă
- 75-100g unt (82% grăsime)
- zahăr pudră
Mod de preparare:
În primul rând spală și curăță merele de coajă. Eu am avut 1,4kg de mere și am rămas cu aproximativ 900g de mere după curățare. Poți să le stropești cu puțină zeamă de lămâie ca să nu oxideze, dar eu nu m-am obosit cu asta pentru că oricum urmau să fie călite.
Rade merele pe răzătoare.
Într-o crăticioară, pune merele rase împreună cu zahărul, zeama de lămâie și mirodeniile.
Pune pe foc mediu și, amestecând din când în când, așteaptă ca zahărul să se topească și sucul lăsat de fructe să se reducă. Etapa asta e importantă în primul rând pentru că gătește merele astfel încât plăcințelele să nu stea prea mult la cuptor și să se ardă. În al doilea rând, reduce din sucurile care ar putea să se scurgă în timpul coacerii și să înmoaie foile de plăcintă. Și, aș mai putea adăuga, te lasă în bucătărie și în casă cu un miros frumos de mere coapte. 🙂
Lasă merele gătite să se răcească bine de tot. În jur de o oră e suficient.
ÎMPACHETARE
Ia o foaie de plăcintă și unge-o cu unt topit pe toată suprafața. Împachetează-o în două, pe lungime. Vei obține un dreptunghi cu lățimea de aproximativ 15cm și lungimea 40cm.
Pune o lingură generoasă de umplutură în partea de jos. Apoi împachetează în triunghi. Unge cu unt topit după primele două împachetări.
Că să fie mai ușor, ai un video la final în care vezi cum se face asta pas cu pas.
Vei obține 10 plăcinte din cele 10 foi.
Așează plăcintele într-o tavă, pe hârtie de copt și unge din nou suprafața lor cu unt topit.
Coace plăcintele la 195C timp de 12-15 minute sau până când sunt rumenite la suprafață. Eu am folosit funcția convecție, căldură sus și jos și am pus tava la mijlocul cuptorului.
Scoate plăcintele cu mere din cuptor, lasă-le să se răcorească un sfert de oră și pudrează-le cu zahăr. Sunt perfecte așa calde cu o cupă de înghețată de vanilie.