Plăcinta cu rubarbă și căpșuni e cea mai des întâlnită combinație dacă se întâmplă să cauți inspirație în surse străine pentru rețete cu această plantă. E de înțeles, pentru că gustul acrișor și citric din rubarbă se echilibrează cu dulceața căpșunilor și nu îl mai simți atât de puternic în produsul final. Dimpotrivă, plăcinta asta lasă un sos dulce-acrișor pe care nu te mai poți opri să îl mănânci.
Eu aș adăuga și faptul că parfumul căpșunilor se potrivește perfect cu aroma ușor fructată a rubarbei.
Iar acest mix poate fi pus nu doar într-o plăcintă, ci și într-o dulceață, într-un ștrudel, într-un cobbler. Lângă rubarbă și căpșuni am observat că merg de minune și alte două arome: portocală și cimbru. Ai putea chiar adăuga și puțin piper roz, pentru că și el e ușor fructat.
Cu toate astea am umplut un aluat fraged făcut cu cremă de brânză și unt și care, recunosc, a fost o descoperire extrem de bună în cartea Pie and Pastry Bible.
Plăcintă cu rubarbă și căpșuni
Ingrediente pentru o tavă 22cm:
Aluat fraged cu cremă de brânză
- 115g unt (82% grăsime)
- 185g făină
- un praf de sare
- ¼ linguriță praf de copt
- 85g cremă de brânză
- 20ml apă rece
- 15ml oțet de mere
Umplutură
- 200g rubarbă tăiată în cubulețe
- 300g căpșuni
- 120g zahăr
- 30g amidon
- 30ml suc de portocale
- 1 linguriță extract de vanilie
- 2 crenguțe mici de cimbru proaspăt
- 30g unt rece, tăiat în cubulețe mici
Pentru copt
- 1 ou bătut cu 1 lingură de lapte
- 1 linguriță zahăr tos
Mod de preparare:
Pentru aluat pune în bolul unui mixer static făina, un praf de sare și praful de copt. Amestecă bine. Adaugă untul rece, tăiat în cubulețe mici.
Mixează cu paleta pentru aluat până când untul se mărunțește în făină și ajunge în bucățele de mărimea unui bob de mazăre.
Adaugă acum crema de brânză rece și continuă să mixezi cu paleta pentru aluat până când aceasta este încorporată în făină.
Pune în bol apa rece și oțetul de mere. Mixează până când aluatul se adună la un loc.
Scoate aluatul pe o folie alimentară de plastic. Adună-l cât mai compact, învelește-l în folie și pune-l la rece, în congelator, pentru 15-20 de minute. În acest fel untul și crema de brânză din el se vor întări din nou și îl vei putea întinde mai ușor.
Pregătește umplutura.
Spală bine tijele de rubarbă și taie-le în cubulețe. Spală căpșunile, curăță-le de frunze și taie-le în sferturi.
Pune rubarba și căpșunile împreună într-un bol larg. Adaugă peste ele zahărul, amidonul, sucul de portocală, extractul de vanilie și frunzulițele curățate de pe cele două crenguțe de cimbru. Amestecă bine cu o lingură, astfel încât zahărul și amidonul să îmbrace toate bucățile de rubarbă și căpșuni. Lasă bolul deoparte cât timp întinzi aluatul.
Scoate aluatul din congelator. Împarte-l în două bucăți care să reprezinte ⅔ +⅓ din aluat. Bucata mai mică lasă-o deoparte. Bucata mai mare o vei folosi pentru a forma baza plăcintei.
Presără puțină făină pe blatul de lucru. Întinde aluatul cu ajutorul unui sucitor, până când obții o foaie cu diametrul mai mare decât tava în care vei coace plăcinta. (Eu am folosit o tavă ceramică cu diametrul de 22cm.)
Rotește aluatul de mai multe ori în timp ce îl întinzi și presară din când în când făină pe blat și pe aluat ca să nu se lipească de masă sau de sucitor.
Așează foaia de aluat în tavă. Presează bine pe baza și pereții tăvii și lasă marginile să atârne în exterior. Te vei ocupa de ele puțin mai târziu.
Răstoarnă în tavă, peste aluat, umplutura pregătită, cu tot cu sucurile care s-au format în bol. Din loc în loc pune cubulețe de unt. Tăiate din cele 30g unt menționate la umplutură.
Păstrează tava cu umplutura la rece cât timp întinzi a doua bucată de aluat.
Din aceasta poți forma fie o foaie întreagă pe care să o așezi deasupra plăcintei, fie o poți tăia fâșii și formezi un model deasupra ei.
Dacă alegi varianta cu foaie întreagă, după ce ai întins aluatul într-o foaie ușor mai mare decât diametrul tăvii, o așezi peste umplutură, presezi bine pe margini și îi tai marginile în exces. Înainte să o pui la cuptor ai grijă să formezi o crestătură în mijlocul plăcintei ca să ajuți aburul cald să iasă în timpul coacerii.
Dacă alegi varianta cu fâșii, din aluatul păstrat întinde o foaie cu diametrul puțin mai mare decât cel al tăvii. Taie din ea fâșii lungi de 2cm grosime.
Taie marginile în exces de la foaia de aluat așezată în tavă. Unge marginea aluatului cu ou bătut și așează fâșiile tăiate mai devreme deasupra, astfel încât să se suprapună între ele.
Unge fâșiile de aluat cu ou bătut cu lapte și presară zahăr tos.
Coace plăcinta la 190C timp de 35 de minute, apoi la 180C timp de alte 30 de minute. E gata când aluatul s-a rumenit, iar umplutura a format un sirop dens, aproape ca un sos.
Scoate plăcinta din cuptor și lasă-o să se răcească timp de cel puțin 2h înainte să o tai. Altfel, tot sosul fierbinte din interior se va pierde.
*** Până acum am mai testat rubarba în: