E momentul ăla din an când la mine în cartier toată lumea coace vinete și ardei într-o febră nebună să păstreze ceva din vară pentru la iarnă. E momentul ăla din an când mie nu îmi vine să coc vinete și ardei, ci să îmi cumpăr un ceaun mare, să fac foc în curte și să fierb magiun. Da, din ăla banal pe care îl mâncam pe biscuiți de 1 leu când era copil, în care mama s-a învățat acum să pună miez de nucă și anason stelat și pe care bunică-mea ni-l face cadou în fiecare toamnă, într-o cantitate industrială pentru prea puține guri. N-am niciun motiv să îl fac eu cu mâna mea, dar l-aș face doar pentru mirosul de fum și prună încinsă și pentru bolborositul tihnit al amestecului fierbinte pe focul de lemne.
Mă mulțumesc să îmi cumpăr doar prune. Multe. De acum și până prin octombrie. Pe care să le așez tot la foc domol, dar în altfel de rețete. Aceasta a fost gândită lângă un borcan de gem de prune și cu un altul plin de biscuiți.
Plăcintă cu prune
Ingrediente ( pentru 6-8 porții):
Aluat:
- 300g făină
- 30g zahăr
- 200g unt rece
- ¼ linguriță sare
- ¼ linguriță scorțișoară
- 40ml apă rece
- 20g smântână
Plus:
- 350g prune (fără sâmburi)
- ¼ linguriță scoțișoara
- un praf ghimbir
- un praf nucșoară
- 60-100g zahăr ( depinde de cât de dulci sunt prunele)
- 10g amidon
și 1 ou+15g zahăr ( pentru uns plăcinta și decor)
Mod de preparare:
Pentru aluat amestecă făina, 30g zahăr, sarea și scorțișoara. Adaugă untul rece (tăiat cubulețe) și frământă cu degetele până când îl încorporezi în făină și tot amestecul devine nisipos. Toarnă apoi apă rece și smântâna și amestecă până când aluatul începe să prindă formă. Adună-l într-o bilă, apoi împarte-l în două bucăți (două treimi cu o treime) fiecare parte împachetată separat în folie alimentară și pusă la frigider pentru mai bine de o oră, ca să întărească la loc untul.
După acest timp, întinde bucata mare de aluat pe blatul presărat cu făină și formează o foaie groasă de 3-4 mm. Așează foaia de aluat într-o tavă (eu am folosit o tavă cu diametrul 22cm) cu marginea atârnând ușor peste marginile tăvii. Pune tava la frigider cât timp pregătești prunele.
Pentru umplutură, spală prunele și taie-le în sferturi. Amestecă-le apoi cu scorțișoara, ghimbirul pudră, nucșoara, amidonul și zahărul. Pune tot acest amestec în tava cu aluat.
Restul de aluat ( o treime) se întinde într-o foaie subțire. Fie îl tai cu un dispozitiv special (o rolă pentru decor tarte) și îl așezi deasupra tăvii, fie îl tai cu un cuțit fâșii groase de 1cm pe care le împletești pe suprafața ca să formezi modelul deasupra plăcintei.
Dacă nu vrei niciuna dintre variante, lasă foaia întreagă, acoperă cu ea fructele și crestează-o în mijloc, astfel încât aburul fierbinte să se elibereze în timpul coacerii.
Unge plăcinta la suprafață cu ou bătut și presară deasupra ei 1 lingură zahăr tos.
Coace timp de 10 minute la 200C, apoi alte 30 minute la 170C. Acoperă plăcinta cu o folie de aluminiu dacă ți se pare că se rumenește prea repede.