E momentul ăla din an când la mine în cartier toată lumea coace vinete și ardei (cu sacii) într-o febră nebună să păstreze ceva din vară … pentru la iarnă. E momentul ăla din an când mie nu îmi vine să coc vinete și ardei, ci să îmi cumpăr un ceaun mare, să fac foc în curte și să fierb magiun. Da…din ăla banal pe care îl mâncam pe biscuiți de 1 leu când era copil, în care mama s-a învățat acum să pună miez de nucă și anason stelat și pe care bunică-mea mi-l face cadou în fiecare toamnă, într-o cantitate industrială pentru prea puține guri. N-am niciun motiv să îl fac eu cu mâna mea, dar l-aș face doar pentru mirosul de fum și prună încinsă și pentru bolborositul tihnit al amestecului fierbinte pe focul de lemne.
Mă mulțumesc să îmi cumpăr doar prune. Multe. De acum și până prin octombrie. Pe care să le așez tot la foc domol, dar în altfel de rețete. This one …a fost gândită lângă un borcan de gem de prune (from last year collection) și cu un altul plin de biscuiți.
Plăcintă cu prune
Ingrediente ( pentru 6-8 porții):
Aluat:
- 300g făină
- 30g zahăr
- 200g unt rece
- ¼ linguriță sare
- ¼ linguriță scorțișoară
- 40ml apă rece
- 20g smântână
Plus:
- 350g prune (fără sâmburi)
- ¼ linguriță scoțișoara
- un praf ghimbir
- un praf nucșoară
- 60-100g zahăr ( depinde de cât de dulci sunt prunele)
- 10g amidon
și 1 ou+15g zahăr ( pentru uns plăcinta și decor)
În făină am amestecat 30g zahăr + ¼ linguriță sare +1/4 linguriță scorțișoară. Am adăugat untul rece (tăiat cubulețe) și m-am jucat cu degetele până când l-am încorporat în făină și tot amestecul a devenit nisipos. Au urmat 40ml apă rece+20g smântână, amestecate până când aluatul a început să prindă formă. L-am adunat, l-am împărțit în 2 (trei sferturi cu un sfert) fiecare parte împachetată separat în folie alimentară și pusă la frigider pentru mai bine de o oră, ca să întărească la loc untul.
Bucata de aluat mare a fost întinsă pe blatul stropit cu făină și așezată într-o tavă (22cm diametru) cu marginea atârnând ușor peste marginile tăvii. A mers înapoi în frigider cât timp mi-am pierdut pregătind prunele.
Adică: spălate, tăiate în sferturi, amestecate cu scorțișoaraă, ghimbir, nucșoara, amidon și zahăr. Totul a fost răsturnat peste aluatul din tavă.
Restul de aluat se întinde într-o foaie subțire. Fie îl tai cu un dispozitiv special (o rolă pentru decor tarte) și îl așezi deasupăra tăvii, fie îl tai cu un cuțit fâșii groase de 1cm pe care le împletești pe suprafața ca să formezi modelul deasupra plăcintei. (Nu te pricepi deloc! Lasa foaia întreagă, acoperă cu ea fructele și crestează-o în mijloc, astfel încat aburul fierbinte să se elibereze în timpul coacerii).
Unge plăcinta la suprafață cu ou bătut și presară deasupra ei 1 lingură zahăr tos.
Coace timp de 10 minute la 200C, apoi alte 30 minute la 170C (și acoperă plăcinta cu o folie de aluminiu dacă ți se pare că se rumenește prea repede).placinta cu prune