De când am revenit la casă și curte am zile întregi în care visez cu ochii deschiși la o livadă. Vis imposibil de realizat momentan, dar niciodată șters din capul meu. Vreau o livadă mare cu cireși, vișini și piersici, care aproape să se rupă la început de vară sub greutatea fructelor. Cu meri și pruni așezați pe margini, de unde toamna să îmi rup direct de pe crengi fructe pentru plăcinte, iar domnu’ să viseze frumos la cazane cu țuici din curtea lui. O livadă unde să mă bucur de pomi înfloriți primăvara și să mă ascund de arșița de august. Din visul cu livada am reușit până acum să sădesc doar un vișin și un cireș mic. Și gata, locul s-a umplut. Dar asta nu mă împiedică să cred că într-o zi, de pe fereastra unei bucătării, voi vedea o livadă mare.

Tot cu ochii pe fereastră am pornit și plăcinta asta. Mi-am închipuit că am cules un coș cu piersici din livada mea, chiar dacă le-am luat, de fapt, pe toate de la piață. Am scotocit prin congelator după o urmă de zmeură, căci nu mă îndur să o pun pe cea proaspătă din grădină, care abia apare acum. Iar frunzele de mentă au apărut din întâmplare, dar sunt fericită că le-am pus, chiar dacă pentru cei cu gust un pic sensibil vor fi cam multe. Dacă vrei, le pui după pofta ta. Poate fi doar una, pot fi șase-șapte. Nu o să îți pară rău pentru mirosul de piersică amestecată cu mentă care va învălui bucătăria când scoți plăcinta din cuptor.
Plăcintă cu piersici, zmeură și mentă
Ingrediente (pentru o plăcintă 22cm – 8 porții)
Aluat (e aluatul meu preferat de la plăcintele americane pe care l-am mai folosit până acum la o plăcintă cu prune și la una cu mere și merișoare):
- 300g făină
- 200g unt
- 30g zahăr tos
- 40ml apă rece
- 20ml smântână lichidă pentru frișcă
Umplutură:
- 450g piersici feliate
- 75g zmeură congelată/ proaspătă
- 2 linguri amidon
- 75g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat Bourbon
- 6-7 frunze mentă
+1 ou bătut pentru uns plăcinta

Mod de preparare:
Pentru aluat, amestecă făina cu zahărul tos. Adaugă untul rece, tăiat cubulețe, și începe să frămânți cu degetele până când fărâmițezi tot untul în făină și amestecul are aspect nisipos. Adaugă smântâna lichidă amestecată cu apa și începe să o încorporezi în făină până când aluatul prinde contur. Scoate-l pe blatul presărat cu făină și frământă-l de câteva ori, până când totul se prinde la un loc. Aluatul trebuie să fie neted și doar ușor lipicios.
Poți să îl pui la rece timp de 10 minute sau îl poți întinde imediat. Depinde cât de mult curaj și dexteritate ai să lucrezi cu un aluat care nu e foarte rece și se va lipi mai ușor de masă dacă nu îl rotești constant în timp ce îl întinzi cu sucitorul.
Împarte aluatul în ⅔ și ⅓. Două treimi le vei întinde într-un disc suficient de mare încât să acopere baza și pereții tăvii în care vei coace plăcinta. O treime o vei păstra pentru a acoperi suprafața plăcintei.
Pune discul de aluat întins în tavă și așează-l bine pe marginile tăvii. Taie marginile în exces și pune tava și restul de aluat la rece cât pregătești umplutura cu piersici.
Amestecă piersicile tăiate în felii cu zmeura, zahărul, zahărul Bourbon și amidonul. Ar trebui ca umezeala de pe piersici și zmeura care se decongelează ușor să lipească zahărul și amidon de fructe. Toarnă tot amestecul în tavă peste aluatul întins și pune din loc în loc frunze de mentă.
Acum e momentul să întinzi o foaie și din treimea de aluat păstrată pentru a acoperi plăcinta.
Unge marginile aluatului din tavă cu ou bătut. Întinde restul de aluat, așează foaia peste tavă și presează pe margini ca să sigilezi bine peste umplutură. Taie aluatul în exces și niveleză frumos marginile plăcintei. Eu m-am jucat și din restul de aluat am tăiat și niște buline mici pe care le-am așezat fără noimă peste suprafață. Înțeapă plăcinta la mijloc pentru a lăsa să iasă afară aburul ce formează în interior în timpul coacerii.
Unge toată suprafața cu ou bătut și coace plăcinta la 180C, timp de 30-35 minute sau până când e rumenă.
Scoate plăcinta din cuptor și las-o să se răcească de tot înainte să o tai. O poți tăia și călduță și o împarți pe farfurii cu puțină înghețată de vanilie.
Las-o să se racească ? Se poate ?
Am corectat. Multumesc 🙂