O plăcintă e o bucurie acum, că a venit toamna. Dar nu m-am îndurat să trec deocamdată la fructe de sezon. Încă îmi mai dau voie să mă joc cu cele de final de vară, așa că piersicile au fost prima alegere.
Am testat combinația asta de piersici, Brie și busuioc mai întâi în varianta pentru leneși. Adică, am folosit aluat de foietaj cumpărat și am pus felii de piersici, bucăți de Brie, miere și frunze de busuioc peste el, fără nicio altă pregătire. Am gândit totul simplu și rapid. Doar că rezultatul nu a fost exact ceea ce îmi doream. Cât a fost fierbinte plăcinta a fost bună, dar feliile care au rămas pentru a doua zi nu au mai fost la fel. Aluatul de foietaj rece nu mai e la fel de apetisant.
Am șters cu buretele ideea și am păstrat combinația, dar am lucrat un pic mai mult pentru o plăcintă exact așa cum trebuie. Piersicile au primit un pic mai multă dulceață cu puțin zahăr și niște amidon pentru un sos care să le lege în umplutură. Iar în jurul lor am pus un aluat fraged cu mult unt, care să se rupă ușor atunci când o tai. Pe lângă busuioc și Brie am adăugat fistic mărunțit.
Mierea a venit doar ca plus de gust la final.
Singurul lucru de care îmi pare rău e că n-am făcut o tavă mai mare.
Plăcintă cu piersici și brânză Brie
Ingrediente (pentru o tartă dreptunghiulară 30x11cm sau una rotundă cu diametrul 20-22cm):
Pentru aluat
- 225g făină
- 150g unt
- 15g zahăr pudră
- 40ml apă rece
Pentru umplutură
- 450g piersici (cântărite fără sâmburi)
- 40g zahăr
- 15g amidon
- 125g brânză Brie
- frunze de busuioc
- 15g fistic copt
- 1 linguriță miere
- plus 1 ou pentru uns înainte de coacere
Mod de preparare:
Pentru aluat, amestecă făina cu zahărul pudră. Adaugă untul rece, tăiat cubulețe, și începe să frămânți cu degetele până când fărâmițezi tot untul în făină și amestecul are aspect nisipos. Adaugă apa rece și începe să o încorporezi în făină până când aluatul prinde contur. Scoate-l pe blatul presărat cu făină și frământă-l de câteva ori, până când totul se prinde la un loc. Aluatul trebuie să fie neted și doar ușor lipicios.
***Îl poți face și cu un mixer static. Pune făina, zahărul și untul în bolul mixerului și cu paleta de aluat amestecă până când untul se fărâmițează în făină. Apoi adaugă apa și mixează până când se formează aluatul.
Poți pune aluatul la rece timp de 10 minute sau îl poți întinde imediat. Depinde cât de multă dexteritate ai să lucrezi cu un aluat care nu e foarte rece și se va lipi mai ușor de masă dacă nu îl rotești constant în timp ce îl întinzi cu sucitorul.
Împarte aluatul în ⅔ și ⅓. Două treimi le vei întinde într-o foaie suficient de mare încât să acopere baza și pereții tăvii în care vei coace plăcinta. O treime o vei păstra pentru a forma fâșii pentru suprafața ei.
Pune aluat întins în tavă și așează-l bine pe marginile și baza tăvii. Taie marginile în exces și pune tava și restul de aluat la rece cât pregătești umplutura.
Umplutura pentru plăcintă
Spală piersicile și îndepărtează sâmburii. Taie-le apoi în cuburi și pune-le într-un castron. Amestecă piersicile cu zahărul și amidonul, astfel încât fructele să fie acoperite de acestea.
Toarnă tot amestecul în tavă, peste aluatul întins. Pune din loc în loc cubulețe de brânză Brie, presară fistic tocat și frunze de busuioc. Adună marginea aluatului peste fructe. În felul acesta vei avea o bordură de aluat pe care să se prindă fâșiile de deasupra. Pune tava la rece cât timp pregătești fâșiile de aluat.
Decorare și coacere
Din partea de aluat păstrată întinde o foaie cu diametrul puțin mai mare decât cel al tăvii. Taie din ea fâșii lungi cu grosimea de 1cm .
Scoate tava de la rece, unge marginea aluatului cu ou bătut și așează fâșiile de aluat deasupra, astfel încât să formezi un grilaj la suprafață dar să lași să se vadă și umplutura.
Unge și suprafața fâșiilor cu ou bătut.
Coace plăcinta în cuptorul preincălzit la 190C, timp de 40-45 de minute, până când se rumenește frumos, iar brânza Brie se înmoaie.
E indicat să o lași să se răcorească măcar 1h înainte să o tai, dar îți spun sigur că e mai bună călduță decât rece.