Dacă ar fi să fac un top al fructelor de vară, piersicile intră cu siguranță în primele 3 pentru mine. Îmi place parfumul lor, culoarea și felul în care își transformă gustul atunci când le încălzești.
Plăcinta cu piersici, cremă de brânză și mure are în ea puțin din gustul de galaktobureko – plăcinta grecească cu lapte și ceva dintr-un ruffled milk pie – varianta occidentală a plăcintei grecești pe care am văzut-o și în combinații cu fructe. Ideea a pornit de la o poză salvată în care se vedeau frumos foile fine de plăcintă și feliile de piersici. Am adaptat-o cu o umplutură cremoasă cu cremă de brânză, vanilie și coajă de citrice.
Rezultatul e uimitor de bun, mai ales după ce plăcinta se răcorește bine și simți perfect straturile de foi, fructe și cremă.
Plăcintă cu piersici, cremă de brânză și mure
Ingrediente ( pentru o plăcintă cu diametrul 18cm/ 6 porții):
- 7 foi fine de plăcintă
- 100g unt topit
- 6-7 piersici
- 200g cremă de brânză
- 2 ouă
- 100g zahăr
- ½ linguriță pastă de vanilie
- 1 linguriță coajă de lămâie
- 25 ml smântână lichidă pentru frișcă
- 1 linguriță amidon
- 30-50g mure
- 1 lingură zahăr pudră pentru decor
Mod de preparare:
Spală și feliază piersicile în felii subțiri.
Scoate foile fine de plăcintă pe blatul de lucru. Vei lucra pe rând cu câte o foaie, iar între timp păstrează-le pe restul acoperite cu un prosop, ca să nu se usuce.
Așează prima foaie pe blatul de lucru, unge-o pe toată suprafața cu unt topit și împachetează-o în două, pe lungime. Unge din nou cu puțin unt și așează pe suprafață, pe jumătatea dinspre tine, felii de piersică. Împachetează din nou pe lungime, astfel încât să acoperi cu jumătatea rămasă feliile de piersică. Apoi rulează ca pe o ruladă. Lasă deoparte.
Continuă cu a doua foaie de aluat în același fel. După ce ai împachetat-o, rulează-o în jurul primului rulou format.
La final, după ce ai format toate straturile plăcintei vei avea un rulou gros cu un diametru de 16-18cm.
Așează-l într-o tavă rotundă cu diametrul 18cm, cu pereți detașabili, în care ai așezat o hârtie de copt care să acopere și baza și pereții tăvii. Când așezi ruloul mare de foi umplute cu felii de piersică în tavă, partea în care se văd fructele trebuie să fie în sus. Unge la suprafață foile un topit.
Mixează într-un robot de bucătărie sau blender cu pahar mare crema de brânză, ouăle, zahărul, pasta de vanilie, coaja de lămâie, smântâna lichidă și amidonul. Vei obține un lichid dens pe care îl vei turna în tavă peste foi și piersici.
Presară deasupra o linguriță de zahăr tos și pune din loc în loc mure proaspete.
Coace plăcinta în cuptorul preîncălzit la 190C, timp de 35 de minute. După acest timp scoate tava din cuptor, îndepărtează pereții detașabili, desprinde ușor hârtia din jurul plăcintei și mai coace-o alte 15 minute.
După 35 de minute lichidul turnat ar trebui să fie suficient de închegat, astfel încât după îndepărtarea pereților plăcinta să rămână fermă. Ai nevoie de un sfert de oră în plus la copt ca să o rumenești frumos și pe laterale și să se închege complet umplutura în interiorul ei.
Presară zahăr pudră deasupra ei după ce ai scos-o din cuptor și ai răbdare să se răcească bine înainte să o tai felii.
Toți pașii îi găsești și într-un video postat pe Instagram – link AICI.