Știi după-amiezele alea cu soare mult și frunze care foșnesc sub tălpi? Știi zilele alea în care îți vine să pornești așa, fără țintă și să te duci cu ochii pe cer, căutând ultimul semn de vreme bună? În zile ca astea eu m-aș ascunde într-o bucătărie albă. O bucătărie cu geam mare și perdele strânse cu șnur, cu masă din lemn greu, adunat de prin vecini, cu rafturi lungi pe care se odihnesc teancuri de farfurii și tăvi. O bucătărie în care să-mi caut liniștea între tăvi umplute cu aluat și împărțite cu amândouă mâinile unor oameni fericiți că primesc bucăți de toamnă într-o farfurie.
Plăcintă cu pere și struguri în aluat cu cheddar
Ingrediente (pentru o plăcintă diametrul 23cm- 8 porții)
Aluat
- 290g făină
- ¾ linguriță sare
- ½ linguriță praf de copt
- 230g unt
- 60g brânză cheddar rasă
- 4 linguri apă rece
- 4 pere medii, tăiate felii
- 1 strugure negru (Coarnă Negră)
- ½ linguriță scorțișoară
- ¼ linguriță nucșoară
- ¼ linguriță cardamon
- 2 linguri zahăr
- 2 linguri amidon
- zeama de la ½ lămâie mică
- 1 ou
- 1 lingură zahăr brun
Mod de preparare:
Povestea asta începe cu aluatul. Un aluat ușor sărat, dar în care gustul de brânză afumată e doar o idee subtilă care se lipește perfect de pere și struguri.
Făina, sarea și praful de copt se amestecă împreună într-un bol, apoi adaugi untul tăiat cubulețe și îl frămânți cu degetele până când tot amestecul arată ca un nisip. Adaugi brânza cheddar rasă fin și amesteci bine. Apoi, torni pe rând cele 4 linguri de apă rece. Și aduni tot aluatul la un loc, tot cu degetele, până când prinzi și ultimul fir de făină în el. Scoate-l pe masă și mai frământă-l de două trei ori cu podul palmei, cât să fie neted. Împarte aluatul în 2 bucăți ( ⅔ și ⅓). Prima parte va fi baza plăcintei, iar cu a doua vei acoperi plăcinta.
Lasă aluatul să se odihnească la rece 30 de minute, învelit în folie alimentară. Iar între timp, te ocupi de fructele pentru umplutură.
Perele curățate le tai cubulețe și le stopești cu zeamă de lămâie. Le pui într-un bol și adaugi boabele de strugure. Apoi cardamon, scorțișoară, nucșoară, zahărul și amidonul. Și amesteci cu mâinile până când toate fructele prind pe ele mirodenii, zahăr și amidon. Le lași așa la rece să se amestece aromele.
Când aluatul e din nou ferm, întinde bucata care reprezintă ⅔ într-un disc potrivit cât să acopere baza și pereții unei tăvi cu diametrul 23cm și adâncime de 2-3cm. Așează aluatul în tavă. Umple tava apoi cu fructele pregătite și zeama care s-a lăsat din ele, apoi le acoperă totul cu restul de aluat întins într-o foaie subțire.
Prinde aluatul bine pe margini, unge-l cu ou bătut și presară zahăr brun. Înțeapă-l în mijloc au crestează-l din loc în loc, pentru ca în timpul coacerii să se elibereze aburul fierbinte.
Plăcinta stă la cuptor 35-40 de minute, la 180C. Până când se rumenește frumos și îți umple casa cu parfum de pară coaptă și aluat fraged.