Când vin zilele reci de toamnă îmi e și mai drag să coc plăcinte. Acum sunt potrivite mesele cu multe brânzeturi și fructe de sezon și un pahar de vin bun lângă ele. Iar plăcinta asta le poate acompania de fiecare dată. Supriza ei e aluatul cu Gruyère, o brânză ușor sărată, puțin picantă, care se topește în straturile fragede de aluat cu unt. Și pentru că aluatul e sărat nu te-ai aștepta ca la interiorul lui să găsești o umplutură plină de dulceața perelor și a stafidelor. Dar alăturarea lor e perfectă.
Nu e prima dată când încerc o astfel de combinație de pere și aluat cu brânzeturi. Am mai testat și varianta unei plăcinte cu pere, struguri și aluat cu cheddar și mi-a plăcut tare mult. Rețeta o găsești AICI.
Pentru plăcinta asta caută pere parfumate și un pic zemoase. Nu prea moi pentru că își vor pierde textura sub căldura cuptorului. E perfectă în ziua în ziua în care o coci, iar dacă nu ai timp de toate etapele într-o singură zi, poți să o pregătești și o pui la congelator până înainte de momentul coacerii. În cazul acesta timpul petrecut la cuptor ar trebui ajustat. Vei avea nevoie de cel puțin 10 minute în plus ca să fie perfect făcută.
Plăcintă cu pere și stafide în aluat cu Gruyère
Ingrediente (pentru o plăcintă 23cm/ 8 felii)
Aluat
- 175g unt (82% grăsime)
- 300g făină
- 20g zahăr tos
- 90g brânză Gruyère rasă fin
- 70ml apă rece
Umplutură
- 6 pere medii
- 50g stafide aurii
- 100g zahăr brun
- 40g amidon
- ¼ linguriță scorțișoară
- ¼ linguriță pudră ghimbir
- ¼ linguriță nucșoară
- 2 linguri vin alb sec sau demisec
Plus: 1 ou pentru și 1 linguriță zahăr brun
Mod de preparare:
Pentru aluat, taie untul în cubulețe și pune-l la congelator timp de 15 minute. Ai nevoie de el foarte rece.
Pune făina, zahărul și untul rece într-un robot de bucătărie. Mixează de câteva ori până când untul se mărunțește în făină. Adaugă brânza Gruyère rasă și mixează de câteva ori să o amesteci în făina cu unt. Adaugă apa rece (e indicat să fie de la frigider) și mixează de câteva ori până când aluatul începe să se adune la un loc.
Scoate aluatul pe blatul presărat cu făină. Adună-l într-o bilă și apoi împarte-l în două părți egale. Învelește-le în folie alimentară de plastic și pune aluatul la rece timp de 30 de minute.
Între timp, pregătește umplutura. Curăță perele și taie-le felii. Pune-le într-un bol larg și adaugă peste ele zahărul brun, stafidele, mirodeniile, amidonul și vinul. Amestecă bine astfel încât perele să fie acoperite de restul ingredientelor. Lasă bolul deoparte.
După ce aluatul a stat la rece, scoate una dintre bucăți. Întinde-o într-o foaie cu diametrul mai mare decât tava în care vei coace plăcinta. Eu folosesc o tavă cu diametrul 23cm cu baza și pereți detașabili.
Așează foaia de aluat în tavă și presează bine pe baza și pereții tăvii. Lasă aluatul să atârne peste marginile tăvii.
Răstoarnă în tavă amestecul cu pere pentru umplutură. Trage peste el marginile de aluat care atârnă. Și unge-le cu ou bătut.
Scoate a doua parte de aluat de la rece și întinde-o și pe ea într-o foaie care să acopere tava. Așează peste umplutură și apasă ușor pe margini ca să se lipească de partea unsă cu ou.
Crestează cu un cuțit mic o gaură în mijlocul plăcintei. Unge toată suprafața cu ou bătut și presară 1 linguriță de zahăr brun.
Pune tava cu plăcinta la rece cât timp preîncălzești cuptorul la 180C.
Coace plăcinta 45-50 de minute până când e rumenită frumos la suprafață. Lasă-o să se răcească timp cel puțin o oră înainte să o tai.