Duminicile sunt făcute pentru noi. Pentru lumini filtrate de o draperie grea, pentru aşternuturi moi şi pijamale albe. Pentru mirosul de cafea ce trece dincolo de uşa închisă, pentru sunetele surde de linguriţă ce amestecă în cană, pentru felii de pâine prăjită cu unt şi dulceaţă cu parfum de portocale.
Duminicile sunt făcute să le petreci în pat, sub singurul pretext că e prima zi liberă dintr-o nouă viaţă sau ultima din haosul din care vrei să scapi. Duminicile sunt făcute să împarţi fericire şi planuri spuse în şoaptă cu ochii pe fereastră deschisă.
Duminicile sunt făcute pentru a fi înmulţite cu doi, iar atunci când socoteală nu îţi iese îţi scoţi pe masă resursele de fericire: făina şi untul. Şi le faci aluat. Le păzeşti cu răbdare şi le umpli cu felii de mere şi praf de scorţişoară, le îmbraci în zahăr brun şi smântână şi le scoţi la soare pe pervaz.
Plăcintă cu mere
Ingrediente (pentru o tavă de 23cm diametru / 8 porții):
Aluat:
- 230g făină
- 230g unt
- un praf de sare
- 75ml apă rece
Umplutură:
- 5-6 mere (potrivite)
- 200g zahăr brun
- 1 linguriţă scorţişoară
- un praf nucşoară
- 3 linguri făină
- 30g unt
- 70ml smântână dulce lichidă
- 40g migdale tocate (opțional)
- 1 ou + 1 lingură zahăr tos pentru asamblarea plăcintei
Mod de preparare:
Pentru aluat, pune făina cernută într-un bol mare și amestecă în ea praful de sare. Adaugă apoi untul rece, tăiat cubulețe pe care începi să îl rupi în bucăți și mai mici cu degetele, până când se fărâmițează bine în făină. Nu e nevoie să frămânți prea mult, pentru că nu vrei nici să topești untul în mâini.
Toană în bol apa rece și amestecă folosind o lingură de lemn. Nu vei avea un aluat omogen. Dimpotrivă, va arăta destul de neterminat aluatul tău, dar așa trebuie să arate. Răstroarnă tot ce ai în bol pe masă și acoperă apoi cu o folie de plastic. Cât să atingă puţin aluatul şi să îl lase să respire. Lasă totul timp de 10 minute, cât făină să tragă din umezeală apei şi a untului.
După acest timp, adună tot amestecul dezordonat la un loc şi întinde-l cu sucitorul într-un dreptunghi. Împăturește-l în trei (pe lăţime), rotește-l 90 de grade pe masă şi întinde-l din nou într-un dreptunghi. Repetă operațiunea asta de trei ori, presărând din belşug făină şi pe masă, şi pe aluat, şi pe sucitor. La final, îmbracă aluatul format în folie alimentară şi pune-l la rece, în frigider, în jur de 1h.
Între timp, pregătește umplutura de mere.
Curăță merele și taie-le în felii. Stropește-le bine cu zeamă de lămâie, apoi amestecă-le cu zahărul brun, scorțișoara, nucțoara și făina. Topește untul într-o crăticioară și adaugă peste el amestecul cu mere. Lasă pe foc mediu până când zahărul se topește și se formează un sirop gros, amestecând din când în când. Toarnă peste merele din crăticioară smântâna lichidă și adaugă migdalele (dacă le folosești). Mai lasă pe foc mediu alte 3-4 minute. Lasă merele pregătite să se răcorească în timpul în care aluatul mai stă la frigider.
După timpul de odihnă din frigider…
Împarte aluatul în două părți: două treimi şi o treime. Partea mai mare întinde-o într-o foaie subţire de 3-4 mm și așează-o într-o tavă de tarta (23cm diametru). Taie marginile care atârnă și pune tava cu aluat la rece. Din restul de o treime de aluat întinde o nouă foaie de aceeași grosime și taie din ea discuri mici, cu un decupator pentru biscuiti de 4-5cm diametru.
ASAMBLARE:
Pune merele cu sosul format în crăticioară în tava pregătită cu aluat. Așează-le să stea într-un strat uniform. Acoperă stratul de mere cu discurile de aluat, ușor suprapuse. Unge suprafața plăcintei cu ou bătut și presară zahărul tos.
Coace plăcinta cu mere în cuptorul preîncălzit la 180C, timp de 40-45 de minute, până când se rumenește frumos la suprafață.