Ar fi fost păcat să las să treacă toamna asta și să nu fac și o plăcintă cu dovleac. După ce am făcut pâine cu dovleac, după ce domnul Muntele a făcut și el o supă cu dovleac, m-am reîntors la una dintre cele mai mai mari bucurii din copilărie ca să completez un adevărat festival al dovleacului care are loc la noi în casă, în această toamnă.
Varianta pe care o propun acum e cea cu foi fine de plăcintă. Se găsesc în orice magazin și sunt minunate pentru felul în care se rumenesc unse cu unse cu unt și devin chiar ușor crocante. Recunosc că îmi place varianta asta și pentru că e foarte ușor de făcut și mult mai rapid cu foile de plăcintă cumpărate. Și felul acesta m-am putut concentra să obțin cea mai bună și parfumată umplutură cu dovleac.
Plăcintă cu dovleac
Ingrediente:
- 800g dovleac ras
- 50g unt
- 175g zahăr
- 1 linguriță scorțișoară
- ¼ linguriță nucșoară
- ¼ linguriță ghimbir
plus:
- 9 foi fine de plăcintă
- 100g unt topit
- zahăr pudră
Mod de preparare:
Pregătește mai întâi umplutura de dovleac. E nevoie ca ea să fie perfect răcită înainte să o pui între foile de plăcintă.
Topește 50g unt într-o oală mare, încăpătoare. Adaugă dovleacul ras (pe răzătoarea mare), zahărul și mirodeniile și amestecă bine. Lasă pe foc mediu să se călească și să se înmoaie dovleacul, amestecând din când în când. E gata în aproximativ 10-12 minute.
Oprește focul și lasă totul să se răcească perfect.
Pentru a forma plăcinta ai nevoie de 100g unt topit și ușor răcorit. Și pregătește-te să murdărești puțin masa de lucru, dar merită tot efortul. Eliberează mult loc în jur pentru că ai nevoie să întinzi o foaie lungă pentru această plăcintă.
Pune o foaie fină de plăcintă pe blat, cu latura lungă spre tine, și unge-o cu puțin unt topit. În continuarea ei mai pune o foaie de plăcintă, suprapunând unul din capete pe o lungime de 5 cm. Unge cu puțin unt topit. Pune încă o foaie în continuarea cele de-a doua, suprapunând 5 cm la un capăt. Vei avea astfel o foaie lungă de plăcintă. 🙂 Peste acest rând de foi, mai adaugă încă două rânduri, în același fel, suprapunând capetele și ungând de fiecare dată cu unt topit.
După ce umplutura s-a răcit se pune pe una dintre laturile lungi ale foii de aluat formate pe blatul de lucru. Apoi începi să rulezi încet, astfel încât să formezi un sul lung. După fiecare rotire, unge sulul cu puțin unt topit.
După ce ai format sulul îl poți rula, tot cu mare grijă, pentru a forma un melc/ spirală.
Așează plăcinta pe o tavă cu hârtie de copt, unge-o din nou cu unt topit și coace-o în cuptorul preîncălzit la 190C, timp de 40-45 minute până când e rumenă și crocantă la suprafață. Pudrează-o cu zahăr pudră și așteaptă să se răcorească puțin înainte să o tai.
***Dacă nu ai îndemânare sau chef să formezi un sul atât de mare de plăcintă, poți lucra cu câte trei foi fine de plăcintă în parte și poți forma trei plăcinte mai mici. Important e ca fiecare foaie să fie unsă cu unt topit, iar umplutura să fie sigilată la capete pentru a nu curge în timpul coacerii.