În perioada în care discuțiile din bucătărie se poartă în jurul sarmalelor, cârnaților și fripturilor pentru Sărbători, plăcinta asta cu carne de porc a apărut foarte firesc. Pentru că mie îmi place să învelesc lucruri în aluat, friptura de sărbători a luat forma frumoasă a unei plăcinte rumene, plină de carne și ierburi aromatice.
Inspirația a pornit de la plăcintele britanice, cu aluat fraged cu multă untură, construite în forme înalte. Am păstrat multe dintre ingrediente, dar am adaptat rețeta pentru plăcerile personale. Rezultatul e foarte aromat și spectaculos. Și miroase a masă de sărbătoare.
Înainte să încerci plăcinta asta ar trebui să știi că:
- Cea mai interesantă parte e aluatul făcut cu apă fierbinte și grăsime topită. Făina opărită și untura îi dau frăgezime și îl fac foarte ușor de manevrat. E ușor de făcut chiar și de către cei care nu au multă experiență cu aluatul pentru că se întinde foarte ușor.
- Untura folosită de mine e untură rață. Poți folosi și untură de porc, untură de gâscă sau poți înlocui untura cu unt.
- Carnea aleasă e un amestec de pulpă de porc, piept de porc și bacon afumat astfel încât să ai o proporție bună de carne și grăsime. Dacă nu ai mașină de tocat carne, poți cere în magazin/ măcelărie să îți toace cubulețe de carne de porc în loc de pulpa tocată. Varianta asta mi se pare mai bună decât carnea de porc deja tocată pe care o găsești de obicei pusă în caserole în magazine și care are, totuși, prea multă grăsime în ea.
- Umplutura e aromată cu nucșoară, cimbru și salvie. Eu am pus și caise deshidratate care au adus puțină dulceață. Poți adăuga și scorțișoară, care se potrivește bine cu carnea de porc. Și poți pune mai mult cimbru în loc de salvie, dar salvia are un parfum aparte și e unul dintre ingredientele pe care le-am regăsit în toate variantele de rețete pentru plăcinta asta.
- Plăcinta avea în rețeta originală și un jeleu/ aspic făcut din supă concentrată de carne și gelatină, pe care eu l-am omis aici. Recunosc că mi-a fost teamă că nu va avea unde să intre și el sub coaja de plăcintă și că va strica aluatul.
Plăcintă cu carne de porc, ierburi aromatice și caise deshidratate
Ingrediente ( pentru o plăcintă cu diametrul 18cm / 8 porții):
Aluat
- 360g făină albă
- un praf de sare
- 100g unt
- 20g untură (de pasăre)
- 150ml apă
Umplutură
- 445g pulpă de porc – tocată
- 200g piept de porc – jumătate cuburi /jumătate tocată
- 100g bacon afumat – tăiat în cubulețe
- ¼ linguriță nucșoară
- 2 linguri salvie tocată mărunt
- ½ linguriță cimbru tocat mărunt
- sare
- piper alb
- 25g caise deshidratate
+un ou bătut pentru uns plăcinta.
Mod de preparare:
Începe cu amestecul pentru umplură. Toacă bucățile de carne, taie în cubulețe mici pieptul de porc și baconul, amestecă-le cu condimentele, ierburile aromatice și caisele deshidratate tocate și ele în cubulețe. Lasă amestecul deoparte până când pregătești aluatul.
Pentru aluat pune apa împreună cu untura și untul pe foc și așteaptă până când untura și untul se topesc și amestecul ajunge aproape de punctul de fierbere.
Ia totul de pe foc și toarnă peste făina amestecată cu un praf de sare, pusă în bolul unui mixer static. Începe să frămânți cu paleta pentru aluat până când totul se adună într-un amestec compact.
*** Poți face aluatul și fără mixer. Torni lichidul fierbinte peste făina cu sare puse într-un bol și amesteci totul cu o lingură de lemn, până când aluatul prinde formă.
Când aluatul e suficient de răcorit cât să îl poți lucra cu mâna, scoate-l pe blat și frământă-l de câteva ori cu podul palmei. Nu e nevoie să pui făină pe blat pentru că aluatul are suficientă grăsime în el cât să nu se lipească.
Aluatul nu trebuie să se răcească de tot înainte să îl pui în tavă.
Taie o treime din aluat și lasă deoparte.
Restul de aluat întinde-l într-o foaie care să fie suficient de mare încăt să acopere baza și pereții tăvii pentru plăcintă.
***Eu am folosit o tavă cu pereți detașabili cu diametrul de 18cm și înălțime 7cm.
Așează aluatul în tavă și lasă marginile să atârne peste pereții tăvii. Toarnă umplutura de carne și presează ușor.
Întinde și treimea de aluat păstrată într-un disc care să acopere suprafața tăvii. Unge cu ou bătut marginle aluatului, așează capacul și presează bine pe margini. Strânge din loc în loc cu vârful degetelor astfel încât să sigilezi bine cele două straturi de aluat.
Abia acum poți să tai marginile de aluat care sunt peste nivelul tăvii. Punte tava la rece timp de 30 de minute.
Între timp, preîncălzește cuptorul la 180C. Când e gata de copt, formează în mijlocul plăcintei formează o gaută cu coada unei linguri de lemn. Unge toată suprafața plăcintei cu ou bătut și pune-o în cuptor.
După 30 de minute redu temperatura la 160C și mai lasă plăcinta în cuptor timp de 90 de minute.
***Dacă ți se pare că se rumenește prea repede la suprafață, acoperă plăcinta pentru 30 de minute cu o folie de alumniu.
***Din când în când s-ar putea să fie nevoie să absorbi cu un șervețel lichidul care iese prin gaura formată în mijloc.
***Ca să te asiguri că plăcinta este gata poți folosi și un termometru de carne. Dacă îl introduci în interior prin gaura din mijlocul plăcintei, ar trebui să arate 80C.
Lasă plăcinta să se răcească perfect înainte să o tai. E foarte bună chiar a doua zi.