Aș putea să număr pe degetele de la o mână de câte ori am mâncat carne de berbecuț în viața asta. Mi-e rușine să spun că n-am descoperit-o până de curând. Dar a fost o surpriză plăcută pentru mine. Pe lângă carnea asta merg atâtea condimente și legume încât poți să faci din ea o sărbătoare.
Revelația au fost chiftelele marocane făcute de blogul colocatar și prieten, de mai multe ori, pe care le-am devorat de fiecare dată dintr-o suflare.
De pe atunci i-am promis că mă aventurez un pic și eu într-o plăcintă cu carnea asta, în care să mă joc puțin cu mirodenii și condimente și în care să intre și partea mea de contribuție: aluatul făcut acasă.
Și chiar dacă eu mă ocup de cărnuri și fripturi destul de rar în casă, la plăcinta asta a fost o bucurie să îi fac umplutura și să las în bucătărie miros de Orient. 🙂
Plăcintă cu carne de berbecuț
Ingrediente:
- 500 aluat foietaj – rețeta de foietaj rapid o găsești AICI.
- 500g carne tocată de berbecuț
- 100g carne tocată de porc
- 200g ciuperci
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 ceapă mare
- 2 căței de usturoi
- ½ linguriță boabe de coriandru
- ½ linguriță semințe de chimion
- 10g mentă proaspătă
- 5g frunze de coriandru
- 1 lingură pastă de tomate
- 1 conservă 400g roșii cuburi în suc propriu
- 1 lingură zahăr brun
- 2 linguri amidon
- sare
- piper
+ semințe de susan + 1 ou bătut pentru uns plăcinta
Mod de preparare:
Pentru umplutură, călește ceapa tocată mărunt într-o tigaie adâncă în care ai încins cele 2 linguri de ulei. Lasă pe foc mediu până când începe să prindă puțină culoare.
Adaugă carnea tocată în tigaie și amestecă să fie rumenită bine pe toate părțile.
Condimentează cu boabele de coriandru și chimionul zdrobite într-un mojar, sare și piper. Lasă carnea să se gătească în continuare la foc mediu și adaugă ciupercile feliate, usturoiul tocat mărunt și 1 lingură pastă de tomate. Amestecă și mai lasă pe foc 2-3 minute.
Adaugă și roșiile din conservă cu tot cu sucul lor, apoi zahărul brun.
Amestecă și lasă pe foc mic să se gătească încet, până când sosul format lângă carne începe să scadă.
Adaugă menta și coriandrul tocate, condimentează din nou cu sare și piper și la final adaugă și amidonul dizolvat în puțină apă. Amidonul va îngroșa sosul pentru că umplutura nu trebuie să fie foarte lichidă atunci când o pui între foile de aluat.
Lasă umplutura să se răcească bine. E de preferat chiar să o faci cu o zi înainte și să o ții la rece peste noapte.
Asamblarea plăcintei
Când ești pregătit să întinzi plăcinta împarte 500g aluat în ⅓ și ⅔. Partea mai mare întinde-o și așează-o într-un vas adânc din ceramică.
***Eu am folosit un vas oval cu dimensiunile 26x18cm și adâncimea 8cm. Poți folosi orice vas ceramic ai: rotund, pătrat sau dreptunghiular, dar estimează în așa fel încât plăcinta să nu fie foarte întinsă/ subțire.
După ce așezi foaia de aluat în vas, taie părțile care atârnă peste marginea vasului cu un cuțit. Toarnă umplutura și adună marginile care sunt în sus peste ea.
Unge marginea de aluat cu ou bătut, apoi întinde bucata mai mică de aluat și așează-o deasupra plăcintei, tăind marginile care ies din vas. Unge la suprafață cu ou bătut. Crestează din loc în loc cu un cuțit ascuțit și presară cristale de sare și semințe de susan.
Coace plăcinta în cuptorul preîncălzit la 190C timp de 40-45 de minute, până când se rumenește frumos la suprafață.
Lasă-o să se răcească de tot înainte să o tai. Nouă ne-a plăcut chiar mai mult a doua zi. 🙂