Îmi place când miroase în casă a măr copt, scorțișoară și nucșoară, iar ăsta e cel mai bun motiv pentru mine să coc plăcintă americană cu mere. Am tot lăudat pe blog celebrele american pies cu umplutura lor generoasă și aluatul fraged ca un biscuite. Sunt un desert spectaculos și versatil, pentru că în locul merelor poți pune orice fructe de sezon.
Iar împletitura din fâșii de deasupra lor nu e nici pe departe atât de complicată pe cât pare.
Am filmat pas cu pas cum se face și găsești toate etapele în video. Iar mai jos e și rețeta scrisă.
Plăcintă americană cu mere| American Pie
Ingrediente (pentru o plăcintă cu diametrul 22cm)
Aluat
- 300g făină
- 30g zahăr
- 200g unt rece
- un praf de sare
- 40ml apă rece
- 20ml smântână lichidă pentru frișcă
Umplutură
- 600g mere curățate și feliate
- 20ml zeamă de lămâie
- 150g zahăr tos
- ½ linguriță scorțișoară
- ¼ linguriță nucșoară
- 20g amidon
+
- 25g unt
- 1 ou
- 1 lingură zahăr tos
Mod de preparare:
Pentru aluat amestecă în bolul mixerului făina cernută, un praf de sare și zahărul tos. Peste ele adaugă untul foarte rece tăiat cubulețe mici.
Mixează cu paleta pentru aluat până când untul se fărâmițează în făină și rămân doar câteva bucăți mari din el.
Adaugă în bolul mixerului apa rece și smântâna lichidă tot rece.
Mixează din nou până când aluatul începe să se adune la un loc. Scoate aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină și frământă-l de două trei ori cu podul palmei. Apoi împarte-l în două părți.
O parte va fi mai mare, cât două treimi din aluat. Pe aceasta o vei folosi pentru a forma baza plăcintei.
A doua parte va fi mai mică, o treime din aluat, pe care o vei folosi pentru a acoperi plăcinta. Această bucată mică o învelești în folie alimentară și o pui la rece până când o folosești.
Aluatul e foarte ușor de întins imediat după ce a fost făcut. Întind pornind din mijloc spre margini cu presiune egală.
Partea mai mare o întinzi într-o foaie groasă de 3-4mm suficient de mare încât să acopere baza și pereții tăvii în care vei coace plăcinta. Pune aluatul în tavă și presează bine.
Taie din marginile in exces păstrând 1-2cm din ele. Pune tava cu aluat la rece, în frigider. Iar aluatul rămas îl păstrezi și îl adaugi celui pus deja la rece.
Umplutură
Pentru umplutură curăță merele de coajă și cotor și taie-le în felii subțiri. Pentru rețeta de plăcintă americană cu mere sunt potrivite soiurile de mere Granny Smith, Braeburn sau Ionatan. Pentru că au pulpă crocantă și fermă care își păstrează forma la coacere.
Stropește feliile de mere cu zeamă proaspătă de lămâie pentru a evita oxidarea. Adaugă zahărul, scorțișoara și nucșoara și amestecă bine.
La final adaugă amidonul și mai amestecă o dată toate ingredientele pentru umplutură, astfel încât toate feliile de mere să fie acoperite cu zahăr, mirodenii și amidon. Lasă amestecul la temperatura camerei timp de 30 de minute să se macereze.
ASAMBLARE:
Pune umplutura în tavă într-un strat uniform, împreună cu zeama rămasă în bol. Deasupra fructelor pune din loc în loc untul tăiat în cubulețe mici.
Întinde partea mai mică de aluat păstrată de mai devreme le rece într-o foaie subțire de 3-4 mm, cu diametrul puțin mai mare decât cel al tăvii în care coci plăcinta. Apoi taie din ea fâșii de 2 cm grosime.
Unge marginile aluatului din tavă cu ou bătut și împletește fâșiile tăiate peste plăcintă.
Presează marginile și apoi taie cu un cuțit aluatul în exces.
Unge cu ou bătut toată suprafața plăcintei și presară zahăr tos.
Pune plăcinta la rece cât timp preîncălzești cuptorul la 180C.
Plăcinta se coace timp de 45-50 minute până când e rumenă la suprafață.
Ca să o poți felia e nevoie să o lași mai multe ore să se răcească.
Alte rețete de plăcinte americane care îmi plac:
De cand am vazut postarea am zis ca trebuie sa incerc si eu reteta. Am mai avut o tentativa zilele trecute, dar a fost total fail :)). Acum mi-a iesit foarte, foarte buna! Mersi, Alina! Cred ca data viitoare voi trece la torturi :))).
Mă bucur că ți-a plăcut și că a ieșit bine, chiar și din a doua încercare.🙂❤️
Buna! Doar ce am pus-o la cuptor. Sunt super impresionata de cat de bine mi-a iesit blatul, desi e facut handmade ca nu am mixer. Si am folosit o tava un pic mai mare ca asa am avut, cred ca data viitoare pun 1 kg de mere, acum e asa de-poofed :)))
Anyaways, foarte faina reteta, prind curaj sa incerc un tort. Iti foarte multumesc!
Mă bucur că ți-a plăcut și că ți-a plăcut să o încerci. Și da, poți să prinzi curaj să încerci și un tort.❤️😉
Buna🤗, la finalul rețetei se specifica adăugarea untului peste fructe, dar la prima parte, la enumerarea ingredientelor nu am regăsit unt la umplutura 🤔.
Bună, Alina! Este trecut acolo, după amidon apare un + și apoi cele 25g unt. 🙂 Și după el oul pentru uns plăcinta și zahărul tos pentru presărat peste ea. 🙂