Fac des aluat de foietaj rapid. E o minune pufoasă, care se topește în gură, care se potrivește și la dulce, și la sărat. Dar sunt zile în care cofetăreasa din mine trișează. Fiindcă îi e lene. Sau pentru că uneori nu are timp.Ori pentru că îi e prea foame și vrea să hrănească repede două guri care așteaptă. Și atunci, pur și simplu, nu e loc să mă întind și să fac foietaj cu mâna mea. Și nu e nicio rușine să îl cumpăr.
Plăcinta asta a pornit în capul meu într-o vineri pe la prânz, când pofteam la pește și cartofi la cuptor. Iar mie mi se pare mai simplu să le pun pe toate împreună și să le închid într-un aluat decât să mă pui să gătesc peștele pe grill și cartofii să-i gratinez separat. La mine aluatul salvează orice, iar plăcinta asta a fost o surpriză foarte frumoasă pe care am produs-o în cuptorul meu aproape antic și cu gaz de acasă. Foietajul a îmbrăcat frumos amestecul de pește și cartof și singurele vase pe le-am murdărit au fost un bol și o oală.
Dacă aș repeta o plăcintă ca asta (ceea ce e foarte posibil să se întâmple, fiindcă intra în categoia “foarte ușor de făcut ca să iei ochii la public”), aș încerca-o cu biban de mare sau doradă și câteva semințe de fenicul amestecate prin cartofi în loc de mărar.
Plăcintă cu somon și cartofi
Ingrediente:
- 500g file de somon proaspăt
- 600g cartofi (cântăriți după ce i-am curățat de coajă)
- 100ml smântână lichidă grasă (32% grăsime)
- 2 căței de usturoi
- 1 lingură ulei de măsline
- 500g aluat de foietaj (cumpărat sau făcut de tine – eu am ales varianta cumpărată aici)
- sare
- piper
- mărar
- 1 ou + 1 lingură de lapte (pentru uns)
Mod de preparare:
Curăță somonul de piele și taie-l cubulețe. Condimentează cu sare și piper și adaugă 1 lingură de ulei de măsline. Amestecă bine și lasă deoparte.
Curăță cartofii și feliază-i cât mai subțire. Fierbe-i în apă cu sare până când se înmoaie puțin. Nu trebuie să fie complet fierți pentru că se vor găti până la capăt în cuptor. Scurge-i de apă și amestecă-i cât sunt fierbinți cu smântâna lichidă, sare, piper, usturoiul feliat subțire și mărar verde tocat mărunt.
Eu am folosit 2 foi de aluat de foietaj de 275g fiecare. (În funcție de vasul pe care îl folosești vor rămâne capete mai mici sau mai mari din amândouă, dar le poți folosi altă dată pentru niște sărățele rapide.)
Foietajul l-am lăsat exact așa cum a venit el din pachet. Nu l-am întins mai mult cu un sucitor. Am așezat prima foaie de foietaj într-un vas de copt înalt (al meu avea interiorul teflonat). Am netezit bine aluatul pe pereții vasului până la marginea de sus și am tăiat cu un cuțit aluatul care atârna în exces. Am uns marginile de sus ale aluatului cu oul bătut cu o lingură de lapte.
Am pus la bază somonul într-un strat drept. Apoi, am adăugat cartofii și i-am nivelat. (Ce-i drept, se pot așeza și altfel în straturi: împarți cartofii în două părți egale și așezi un strat la baza vasului de copt, apoi somonul și apoi restul de cartofi.)
Acoperă cu a doua foaie de aluat și presează bine cât să se prindă de marginile celei de jos. Taie părțile în exces și prinde marginile plăcintei presând din loc în loc. Unge bine suprafața cu ou bătut și înțeapă din loc în loc cu un cuțit.
Coace la 190C timp de 45-50 minute sau până când aluatul de foietaj se rumenește frumos la suprafață.
Pentru mâncat, ai puțină răbdare după ce ai scos plăcinta din cuptor. Măcar o oră. Apoi feliază-o și împarte-o pe farfurii cu o salată din frunze verzi și un sos cu iaurt și mărar. 🙂
o reinventare simplificata a placintei cu peste. In principiu aluatul de foetaj suplineste orice nevoie de paine. O sa incerc si eu , dar cu un peste mai alb si o varianta mai picanta.
Maria, mă bucur că ți-a plăcut ideea. Abia aștept să îmi spui cum a ieșit a ta.