Borcanele cu peltea de gutui nu lipsesc de la mama din cămară, de când mă știu. E felul ei de a salva tot din gutuile bune pe care le găsește. Fructul acrișor se transformă în gem de gutui, iar cotoarele și cojile le păstrează și le transformă într-un lichid aproape ca un jeleu, pe care ea îl parfumează cu scorțișoară sau, mai nou, cu anason. Borcanele cu peltea se lăsau descoperite pe rafturile din cămară abia după ce toate cele cu gem de gutui dispăreau încet, încet pe felii de pâine cu unt.
Am avut rețeta mamei de mai mulți ani, scrisă pe hârtie de mâna ei, dar niciodată nu mi-am făcut timp să păzesc cu răbdare o oală cu peltea. Mi-a revenit în minte după ce am primit acasă, prin bunăvoința blogului colocatar, o mulțime de gutui frumoase, cu miros de toamnă. Atunci mi-am reamintit cât de tare m-a bătut la cap să fac și eu peltea pentru că mama lui făcea, iar asta îi aducea și lui aminte de copilărie.
Așa că am luat cele mai frumoase și coapte gutui primite și le-am transformat în pelteaua asta rubinie. Încă nu îmi vine să cred că a ieșit din mâinile mele, dar abia am așteptat să se răcească și să o pot pune pe o felie de pâine cu unt. Restul de borcane pot să ajungă în rulade, pe orez cu lapte, în clătite, pe waffles sau în iaurtul de dimineață.
Peltea de gutui
Ingrediente:
- 1 kg de gutui
- 1kg de zahăr
- 1 lămâie mică
Mod de preparare:
Șterge gutuile de puf și spală-le bine. Taie fructele în sferturi, fără să cureți coaja sau să scoți cotorul. Exact părțile acestea sunt cele mai importante la peltea, pentru că în coaja și semințele de gutuie există pectină, cea care va lega pelteaua în final și o va face să arate aproape ca un jeleu.
Pune bucățile de fructe într-o oală încăpătoare și toarnă apă cât să le acopere. În cazul meu, au fost suficienți 1,25 litri de apă. Pune oala la fiert, pe foc mediu și lasă să fiarbă până când bucățile de gutuie pot fi străpunse ușor cu o furculiță. În medie, ar trebui să dureze între 30 și 35 de minute.
Răstoarnă totul într-o sită deasupra unui bol mare. Vei separa în acest fel sucul de la fructe de bucățile de gutuie fiartă. Lasă lichidul să se răcorească și să își lase spre baza bolului impuritățile.
După ce sucul de fructe s-a răcit, strecoară-l printr-o sită deasă sau un tifon într-o altă oală.
Cântărește și oprește din el 1 litrul de lichid.
***Pentru peltea ai nevoie de cantități egale de lichid și zahăr. Dacă ai 1 litru de lichid , vei folosi 1kg de zahăr. Dacă obții 850ml de lichid, deși e puțin probabil să scadă atât de mult în timpul fierberii, atunci folosești 850g zahăr.
Fierberea
Peste 1 litru de suc de fructe, adaugă zahărul și pune la fiert, pe foc mic. După ce zahărul s-a topit poți să crești intensitatea focului la mediu.
Iar de aici trebuie să ai răbdare. Din când în când trebuie să iei spuma care se formează la suprafața lichidului din oală. Tot procesul de fierbere va dura peste o oră, în funcție de intensitatea focului. Eu l-am lăsat din când în când spre mic, ca să pot lua spuma de la suprafață mai ușor. După o oră poți adăuga în lichidul care fierbe și zeama de la 1 lămâie mică. Amestecă bine și lasă să fiarbă în continuare.
Cum știi dacă pelteaua e gata?
Dacă ai termometru de zahăr, îl poți folosi și îl așezi în oală imediat ce ai s-a topit zahărul. Pelteaua e gata când termometrul indică 112C-115C. Este ceea ce americanii numesc soft ball stage of sugar. Adică, dacă picuri o picătură din pelteaua care fierbe într-un pahar de apă rece aceasta nu se destramă, ci formează o bilă moale și flexibilă. Dacă nu ai termometru de zahăr, începi verificarea în paharul cu apă rece la 10 minute după ce ai adăugat zeama de lămâie și faci testul cu paharul cu apă. S-ar putea să îl faci de mai multe ori până când vei observa că pelteaua s-a legat cât trebuie.
După ce pelteaua a fiert și ajuns la temperatura/ consistența dorită, oprește focul și lasă lichidul să se răcorească puțin, în jur de 10 minute.
Toarnă pelteaua în borcane curate și uscate cât timp e caldă. Lasă bocanele descoperite până a doua zi, când se răcește bine, apoi pune-le capac.
***Nu arunca pulpa de la gutuile fierte. O poți păstra la congelator și o poți folosi la un tort cu gutui cum e cel de AICI.