Cele mai bune deserturi sunt și cele mai simple, iar o pavlova cu bezea, frișcă vanilată și fructe de pădure intră precis în această categorie. E un desert pe care multă lume îl iubește, dar care pare intimidant la prima vedere. Însă merită tot efortul de a o pregăti de la zero pentru că poate fi o apariție spectaculoasă pe orice masă.
Partea care dă cele mai mari bătăi de cap în acest desert este baza de bezea. Ea trebuie să fie perfectă pentru ca Pavlova să fie un succes. Bezeaua trebuie să fie moale la interior și crocantă la exterior. Am descoperit că varianta care merge cel mai bine în cuptorul meu este o bezea franțuzească în care adaug puțin amidon și puțin oțet.
Sunt câteva reguli de bază pentru o bezea reușită.
- Folosește ouă foarte proaspete care se vor separa mai ușor în albuș și gălbenuș și se vor bate într-o spumă fermă.
- Degresează bolul și telul mixerului. Orice urmă de grăsime va influența felul în care se bat albușurile.
- Separă ouăle cât sunt reci și lasă apoi albușul să ajungă la temperatura camerei. În acest fel nu riști să ai urme de gălbenuș în albușurile pe care le folosești.
- Folosește zahăr tos fin. Cu cât sunt mai mici cristalele de zahăr cu atât se vor dizolva mai bine în spuma de albuș.
- Adaugă oțet de mere sau de vin pentru a stabiliza spuma de albuș și pentru a păstra cât mai mult aer în ea.
- Adaugă amidon. Ajută la formarea unui miez moale al bazei de bezea, pentru că intră în acțiune cu proteinele din ou și le împiedică să se coacă prea mult.
Dacă vrei să o încerci, găsești mai jos rețeta scrisă și un video în care îți explic pas cu pas fiecare etapă.
Pavlova cu frișcă și fructe de pădure
Ingrediente:
Bezea
- 3 albușuri
- 150 g zahăr
- 8 ml oțet de mere/ 1+ ½ lingurițe
- 5 g / 1+½ lingurițe amidon
Cremă chantilly
- 200 ml smântână lichidă 32% grăsime
- 1 lingură zahăr pudră / 30 g
- 1 păstaie de vanilie
Decor
- 30 g ciocolată neagră topită
- 200-300 g fructe de pădure/ afine/ mure
- frunze de mentă
- zahăr pudră
Mod de preparare:
În bolul unui mixer pune albușurile la temperatura camerei și începe să mixezi la viteză medie.
Când s-a format o spumă moale de albușuri începe să adaugi zahărul tos lingură cu lingură și mixează la viteză medie spre mare. E important ca fiecare tranșă de zahăr să se încorporeze bine înainte să o adaugi pe următoarea. E nevoie de aproximativ 30 de secunde între fiecare.
După ce ai adăugat tot zahărul, adaugă oțetul și mixează alte 5-6 minute până când obții o bezea fermă și lucioasă.
La final, adaugă amidonul și încorporează-l în bezea cu o spatulă.
Desenează un cerc pe o hârtie de copt.
Pe o tavă de cuptor pune în colțuri puțină bezea. Așează hârtia în tavă.
Pune toată bezeaua pregătită în interiorul cercului desenat.
Modelează un disc din ea, cu margini netede, apoi trasează cu o lingură forme neregulate pe suprafața lui.
Coace bezeaua în cuptorul preîncălzit la 90C timp de 2h- 2h 30min până când se usucă și e dură la atingere.
Oprește cuptorul și lasă-o să se răcească în el cu ușa întredeschisă, timp de mai multe ore.
În funcție de cuptorul tău bezeaua poate să se coacă mai repede sau mai greu. Important e să fie temperatura mică astfel încât apa să se evapore încet din bezea. După ce bezeaua e gata, poți să pregătești frișca pe care o vei pune deasupra ei.
Ai nevoie de un bol metalic foarte rece pe care l-ai ținut la frigider o jumătate oră înainte să îl folosești.
Toană în bol smântâna lichidă pentru frișcă foarte rece. Apoi adaugă miezul răzuit de la păstaia de vanilie.
Începe să mixezi la viteză medie până când obții o frișcă legată dar moale. Adaugă zahărul pudră și continuă să mixezi până când obții o frișcă fermă.
Decor pavlova
Desprinde bezeaua de pe foaia de copt și așează-o pe un platou sau farfurie.
Pune deasupra ei frișca dulce cu vanilie. Trasează cu ciocolată topită niște linii fine peste frișcă.
Peste toate așează multe fructe proaspete și frunze de mentă. Pudrează cu zahăr și e gata.
Arata minunat! Cam in cat timp este gata frisca?
Mulțumesc, Alina! Frișca ar trebui să fie gata în 3-5 minute. Depinde de puterea mixerului și de cât de rece e vasul și smântâna lichidă. 🙂