Come with me where dreams are born and life is never planned…(Peter Pan).
Să crezi puțin în ceea ce ești și poți nu e suficient. Trebuie să crezi mult. Și peste asta ai nevoie de o întâlnire providențială care să schimbe cursul și să îți alinieze planetele. Să așeze drumul tău exact pe traiectoria potrivită. Ai nevoie de un om optimist , care să te prindă de mână când ești pierdut printre planete și să îți spună că va crede în tine mai mult decât poți tu. Să te oblige să te uiți în oglindă și să te recunoști. Să te facă să crezi că visul pe care îl ai e, de fapt, realitatea și planurile vor fi, de fapt, împlinite….
Pentru un om ca ăsta eu aș face tarte. Și fac, doar că uneori nu sunt cu fructul pasiunii, deși așa mi le-am închipuit…
Tartă cu cremă de fructul pasiunii (6 – 8 tarte de 10 cm)
Ingrediente:
Aluat pâte sucrée
- 125g făină
- 50g unt, tăiat în cubulețe și ușor moale
- 50g zahăr pudră
- un praf de sare fină
- 1 ou
Cremă cu fructul pasiunii:
- 2 ouă
- 90g zahăr
- 80g piure fructul pasiunii
- 1 lingură suc de lămâie
- 150g unt, la temperatura camerei
Glasaj cu fructul pasiunii:
- 100ml apă
- 50g piure fructul pasiunii
- 1 linguriță extract de vanilie
- 30g zahăr
- 2,5g gelatină
Decor din ciocolată neagră:
- 200g ciocolată neagră
- pudră de sclipici comestibil
Mod de preparare:
Aluat:
Așează făina într-un bol sau pe blatul de lucru. Formează în mijlocul ei o adâcitură/ gaură. Așează aici untul tăiat cubulețe, sarea și zahărul pudră și amestecă aceste ingrediente cu degetele, încet, până când încorporezi tot untul în făină și amestecul are aspect granulos. Din nou, formează o gaură în mijlocul amestecului și sparge aici oul. Încorporează-l treptat, până când aluatul începe să prindă formă. Frământă cu podul palmei de câteva ori aluatul până devine neted. Acoperă-l în folie alimentară de plastic și pune-l la rece, 1-2 ore, până când ești gata să îl folosești.
Coacere:
Întinde aluatul într-o foaie groasă de 2-4mm. Decupează din aluat discuri potrivite cât să acopere tăvile/ discurile de tartă și să atârne ușor peste margini. Taie marginile în exces și pune tăvile / discurile din nou la rece timp de 20 minute.
Înțeapă aluatul din loc în loc cu o furculiță. Acoperă-l cu hârtie de copt și pune peste ea niște greutăți ( bile din ceramică, orez, boabe de fasole uscată). Coace aluatul la 180C, timp de 10 minute. Îndepărtează greutățile și mai pune în cuptor încă 5 minute pentru tăvile mici.
Cremă cu fructul pasiunii:
Amestecă ouăle, zahărul, piureul de fructul pasiunii și sucul de lămâie. Pune-le într-un vas pe baie de aburi, având grija ca apa care fierbe să nu atingă baza vasului în care se află ingredientele. Mixează în mod constant până când amestecul se îngroașă (atinge 85C). Strecoară printr-o sită deasă și lasă să se răcorească (60C). Pune crema într-un blender și adaugă untul moale treptat. Blendează după fiecare adăugare și încă o dată la final. Toarnă crema în coaja de tarte coaptă și pune la rece să se întărească.
Glasaj cu fructul pasiunii:
Amestecă apa cu piureul de fructul pasiunii, extractul de vanilie și zahărul. Încălzește pe foc până când zahărul se dizolvă. Ia de pe foc și adaugă gelatina hidratată. Amestecă bine ca să o încorporezi. Lasă totul la temperatura camerei. Când glasajul se răcește și începe să se întărească toarnă-l peste tartele reci umplute cu cremă. Pune din nou la rece.
Decor din ciocolată neagră:
Temperează ciocoltala și pune cu o linguriță picături mai mari sau mai mici pe o folie rodoid. Acoperă cu o a doua folie și pune la rece.