Îmi place tare mult să mă joc cu culorile în deserturi. Iar panna cotta de aici mi-a lăsat muuult loc de joacă. Mai ales că aveam în plan de foarte mult timp să încerc varianta asta cu straturi în diagonală. Tehnica e atât de simplă, încât nu îmi dau seama de ce mi-a fost atât de teamă să o încerc până acum.
Despre panna cotta am mai scris. E unul dintre deserturile așa de ușor de pregătit încât nu există scuze să nu îl faci măcar o dată. Secretul ei e să o lași să se încălzească ușor după ce o scoți din frigider ca să ajungă la temperatura optimă care să ofere textura perfectă, acea textură mătăsoasă pe care o cauți la o panna cotta.
Varianta de aici este într-o combinație de arome care se vor potrivit întotdeauna: vanilie și fructe. Iar la fructe te poți juca cu orice îți place mai tare. Eu am ales zmeura pentru rozul frumos pe care l-a adus în pahare și pentru că acum e sezonul ei.
Panna cotta în două culori cu vanilie și zmeură
Ingrediente (pentru 4 porții):
Pentru stratul de panna cotta cu vanilie
- 6g gelatina foi Dr. Oetker
- 300ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
- 200ml lapte
- 80g zahăr
- 1 linguriță Pastă de vanilie Bourbon Dr. Oetker
Pentru stratul de panna cotta cu zmeură
- 6g gelatina foi Dr. Oetker
- 300ml smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
- 200g piure de zmeură ( obținut din 300-350g fructe proaspete sau congelate)
- 80g zahăr
- 1 linguriță esență de portocale
Decor: fructe proaspete, bezele, frunze de mentă
Mod de preparare:
Pentru panna cotta cu vanilie, pune gelatina în apă rece timp de 5 minute.
Între timp, pune laptele împreună cu smântâna, zahărul și 1 linguriță Pastă cu vanilie Bourbon pe foc mediu și lasă să se încălzească până aproape de punctul de fierbere.
Ia de pe foc și adaugă gelatina hidratată stoarsă bine. Amestecă și strecoară tot lichidul printr-o sită deasă ca să scapi de eventuale impurități. Lasă să se răcorească bine de tot înainte să torni lichidul în recipiente.
Pentru a turna lichidul astfel încât să formezi un strat în diagonală în pahare, ai nevoie de o tavă pentru brioșe. În adânciturile ei vei așeza paharele astfel încât să stea înclinate. Ca să nu riști să alunece poți pune sub ele șervețele de hârtie.
Toarnă în mod egal amestecul lichid în pahare. Pune recipientele la rece, pentru de cel puțin 4 ore, timp în care stratul de panna cotta se va întări.
Pregătește între timp amestecul de panna cotta cu zmeură. Pașii sunt asemănători cu cei de la varianta cu vanilie. Dar mai întâi trebuie să pregătești piureul de zmeură.
Eu am folosit zmeură congelată, dar poți folosi și fructe proaspete. Dacă ai zmeură congelată, va trebui să o încălzești ca să o decongelezi. Apoi fructele pot fi pasate printr-o sită deasă pentru a obține un piure fin, fără semințe.
Pune la hidratat gelatina în apă rece, timp de 5 minute.
Între timp, pune piureul pregătit împreună cu smântâna, zahărul și 1 linguriță de esență de portocale pe foc mediu și lasă să se încălzească până aproape de punctul de fierbere.
Ia de pe foc și adaugă gelatina hidratată stoarsă bine. Amestecă bine și toană lichidul într-un recipient/ cană din care să îl poți turna ușor în pahare. Lasă să se răcească înainte să îl torni deasupra stratului de panna cotta de vanilie.
După ce ai umplut paharele și cu stratul roz trebuie să le mai pui la rece pentru alte 4h ca să se întărească.
Le poți decora cu fructe proaspete, bezele și frunze de mentă.
Ca să vezi cum am făcut îți las mai jos și un video de pe Instagram cu toți pașii.
Rețeta de panna cotta în două culori face parte dintr-un proiect alături de Dr. Oetker.