Am puține preferințe culinare care s-au păstrat în timp. Una dintre ele e pâinea caldă cu unt. La orice oră și în loc de orice masă. Și cred că suntem mulți în clubul ăsta. Fiindcă nu cred că poate rezista cineva unei felii de pâine pe care untul se înmoaie și peste el se picură fericite câteva lingurițe cu dulceață. Așa se face că nu am reușit să fug de pâine niciodată, oricâte diete am ținut. Nu am zis: gata, de azi nu mai pun gura pe pâine, fiindcă mie mi se pare că intră pe lista aia scurtă de lucruri divine de la care nu te poți opri. Pâinea caldă și mirosul ăla pe care îl lasă în casă te pot purta printr-o mie de stări. Iar bucuria de a rupe cu poftă bucata de pâine fierbinte rămâne multe ore cu tine.
Să faci pâine nu e nici greu, nici imposibil acasă. Nu e nevoie întotdeauna de maia și nici de vreo tehnică secretă. Ci doar de chef de frământat și așteptare cât timp aluatul stă la dospit. Și crede-mă, pot ieși minuni din făină și drojdie!
Cam o dată pe lună mă apucă cheful de pâine făcută acasă. Uneori merg pe căi deja știute și fac rețete pe care le-am mai încercat. Alteori, caut ceva nou și foarte simplu de făcut. Pâinea asta va intra de aici înainte în repertoriul permanent și sunt sigură că în curând o voi încerca și într-o altă variantă în care să îi adaug arome. I-aș pune în ea frunze de ceapă verde sau leurdă tocată mărunt, fulgi de chili sau frunze de rozmarin, aș face-o și cu nucă și scorțișoară, și cu coajă de lămâie și fistic.
Susanul din varianta de acum poate fi și el opțional. Dacă nu îl ai în casă gustul pâinii nu se va schimba cu nimic, dar e păcat să nu îi arunci la suprafață pistruii ăștia atât de drăguți. 🙂
Pâine simplă cu susan
Ingrediente (pentru 2 pâini)
- 560g făină
- 5g sare
- 260ml apă călduță
- 10g drojdie uscată
- 70g zahăr
- 2 ouă
- 60ml ulei de floarea soarelui
+1 ou pentru uns
+ semințe de susan (alb și negru) și sare grunjoasă
Mod de preparare:
Cerne făina și sarea în bolul unui mixer, pregătit cu cârligul pentru frământat aluat.
Amestecă într-un bol apa călduță cu drojdia, zahărul, ouăle bătute puțin cu o furculiță și uleiul. Lasă-le să stea 2-3 minute, apoi toarnă acest amestec peste făina pregătită.
Frământă aluatul la viteză medie timp de 8 minute până când este neted și elastic.
Scoate aluatul într-un bol uns cu mult ulei, acoperă bolul cu folie alimentară de plastic și lasă să dospească în jur de 30 de minute sau până când își dublează volumul.
Scoate aluatul pe blatul uns cu puțin ulei și împarte-l în două bucăți egale. Lasă o bucată acoperită în bol, iar pe cealaltă împarte-o în trei. Modelează fiecare din cele trei bucăți într-un sul lung. Pune cele trei suluri unul lângă celălalt și împletește-le. Apoi, așează pâinea astfel formată (având grijă să tragi capetele împletiturii sub ea) pe o tavă mare, pe care ai pus înainte o hârtie de copt.
Repetă aceiași pași și cu cealaltă bucată de aluat și așează și cea de-a doua pâine pe tavă. Acoperă-le cu o folie alimentară și lasă-le la dospit alte 30-45 minute.
Încălzește cuptorul la 160C. Unge pâinile cu ou bătut cu 1 lingură de apă, presară susan și sare pe suprafața lor și coace-le timp de 30-35 minute, până când se rumenesc și sună a gol dacă le bați cu un deget.
Lasă-le să se răcorească pe un grătar.
Pâinea asta e minunată caldă, cu unt și un praf de sare. De fapt, e regina pâinilor calde pe care le-am făcut eu până acum, dar e bună și a doua zi sau chiar a treia zi, când poți face din ea frigănele. 🙂
o reteta de paine pentru masina de facut paine aveti?
Din păcate, pentru că nu am mașină de făcut pâine, nici nu am experimentat astfel de rețete. Cele pe care le propun sunt, însă, ușor de făcut chiar și prin frământare cu mâna. 🙂
Dacă folosesc drojdie proaspătă, cât pun? :). Arata demențial pâinea.
Mulțumesc! 🙂 În rețeta de aici (care e pentru două pâini) se folosesc 10g drojdie uscată. În locul lor poți pune 25g drojdie proaspătă. Am scris despre cum se face conversia și în articolul de aici: https://ciocolatasivanilie.ro/drojdie-proaspata-sau-drojdie-uscata-cum-functioneaza-fiecare
Am facut cantitatea la jumatate. Nu mi-a iesit chiar asa de superba ca a ta, Alina. Cred ca nu am framantat-o destul. dar este foarte, foarte buna 🙂
Ce bucurie că ai încercat rețeta. 🙂 Însă, nu întodeauna aspectul ține de frământare, deși e foarte importantă pentru dezvoltarea glutenului, care să susțină creșterea pâinii. Aspectul poate ține și de timpul de dospire, de căldura din cameră, de cum e împletită pâinea. Sunt mutle și în timp sunt sigură că vei căpăta experiență cu fiecare în parte. 🙂
Am facut inca o data si a iesit demential. Era sa mananc una eu singura. Cred ca data trecuta am lasa-o prea mult la crescut, nu am fost atenta la ceas 🙂
Mă bucur că a ieșit bine acum. Și că ți-a plăcut 🙂
Daca pun lapte in loc de apa am oare sanse sa creasca la fel de frumos? 🙂
Da. Eu zic că va crește la fel de bine. 🙂