Am trăit o mică dramă în urmă cu vreo două săptămâni când am ucis maiaua. De fapt, nu știu exact ce sau cine a ucis-o, dar am înțeles că amestecul ăsta viu cu apă, făină și drojdiile care se dezvoltă în el, este atât de sensibil încât orice îi poate face rău: apa prea cladă, căldura din cameră, o bacterie prinsă pe vas. Undeva am reușit să o pierd și oricâtă resuscitare i-am aplicat nu am mai putut face nimic pentru maiaua mea. După ce am crescut-o cu grijă aproape două săptămâni, fix înainte de momentul în care voiam să o pun la păstrare ea a încetat să mai producă bule de viață. Am suferit pentru ea, pentru ingredientele aruncate pe geam, pentru munca pe ceas făcută două săptămâni la rând, iar de mâine încep o maia nouă.
Ideea e că eu tot visez la o pâine de casă pufoasă, făcută din maiaua aia pe care eu o cresc cu mâna mea. Și asta se va întâmpla într-o zi, oricâte boluri cu maia mai ucid până atunci. Problema e că pofta de pâine care să umple casa de miros de copt tot nu a trecut, așa că am luat-o pe scurtătură duminică și am copt o pâine rapidă. Adică, fără drojdie și frământare. De fapt, e un muffin uriaș (pentru că tehnica e aceeași ca la muffins), un fel de chec sărat în care am avut grijă să pun alte arome care să mă lovească la simțuri. Pe mine și pe el, căci ne-am lipit amândoi ochii de ușa cuptorului până când timer-ul a sunat cele 50 de minute și am mai admirat încă vreo 40 de minute pâinea asta pe masă până când s-a răcit și am tăiat-o.
Pâine rapidă cu roșii uscate, măsline și rozmarin
Ingrediente (pentru o tavă 11x25cm):
- 160g făină albă
- 160g făină de secară
- 1 lingură praf de copt
- ½ linguriță sare
- ¼ linguriță piper negru proaspăt măcinat
- 1 linguriță rozmarin tocat mărunt
- 3 linguri roșii uscate tocate
- 2 linguri măsline negre tocate
- 200ml lapte
- 2 ouă
- 60ml ulei de măsline ( sau orice ulei vegetal: rapiță sau floarea soarelui)
Mod de preparare:
Într-un bol încăpător amestecă cele două tipuri de făină împreună cu praful de copt, sarea și piperul.
Adaugă rozmarinul tocat, roșiile uscate tocate și măslinele în bolul cu ingrediente uscate și amestecă.
Într-un alt bol bate ouăle cu laptele și uleiul.
Formează o gaură în mijlocul ingredientelor uscate și toarnă acolo treptat din amestecul cu ou, încorporând pe măsură ce torni, până când formezi un aluat destul de dens.
Așează-l (cu lingura) într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt și coace la 180C timp de 50 de minute. Apoi, scoate pâinea cu grijă din tavă și mai lasă-o pe un gratar poziționat pe ultimul nivel în cuptor să se mai coacă alte 5-10 minute. Dacă e perfect coaptă pâinica asta va suna a gol atunci când bați în baza ei.
Lasă pâinea să se răcească complet înainte să o tai și să o mănânci. Goală, cu unt, cu roșii proaspete, cu niște pesto uns pe ea, cu iaurt dimineața, cu ce îți vine la îndemână.
Hm, mă bate gândul să aprind cuptorul.
Să îmi spui dacă ți-a plăcut! 🙂